Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Agroekonomia i zarządzanie 6.23-AIZ
Wykład (WYK) Semestr zimowy 2019/2020

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Literatura uzupełniająca: Zob. w sekcja "Literatura".
Literatura:

F. Kapusta, Agrobiznes, Difin, Warszawa, 2008 (lub wydanie 2 z 2012 roku).

F. Kapusta, Teoria Agrobiznesu. Ćwiczenia. Wyd. Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu, Wrocław, 2007.

J. Adamczyk, Marketing i zarządzanie w agrobiznesie, Politechnika Rzeszowska, Rzeszów 2000.

F. Tomczak, Gospodarka rodzinna w rolnictwie. Uwarunkowania i mechanizmy rozwoju wsi i rolnictwa, IRWiR PAN, Warszawa, 2005.

Inne wskazane przez Prowadzącego podczas zajęć.

Efekty uczenia się:

Zob. "efekty uczenia się" informacje podstawowe o kursie.

Metody i kryteria oceniania:

Wykład:

Kolokwium pisemne (wielowartościowa skala ocen)

Zakres tematów:

TREŚCI PROGRAMOWE

A. Problematyka wykładu

1. Agrobiznes – istota, cechy

2. Polityka żywnościowa

3. Charakterystyka agregatów agrobiznesu

4. Powiązania integracyjne w agrobiznesie

5. Bezpieczeństwo żywnościowe

6. Marketing produktów żywnościowych

6. Globalizacja rolnictwa, rolnictwo transgeniczne

Metody dydaktyczne:

wykład problemowy; wykład z prezentacją multimedialną

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każdy czwartek, 12:30 - 13:15, sala 205
Dominika Malchar-Michalska 10/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Budynek dydaktyczny Oleska 22
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-1 (2025-04-18)