Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Turystyka kulturowa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1.2.5-EC-TK
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Turystyka kulturowa
Jednostka: Wydział Filologiczny
Grupy: Studia stacjonarne
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Poziom studiów:

studia pierwszego stopnia

Kierunek studiów:

Język Angielski w Turystyce

Profil kształcenia:

profil praktyczny

Rodzaj przedmiotu:

fakultatywne

Tryb prowadzenia:

Realizowany w sali
Realizowany w terenie

Nakład pracy studenta:

A. Godziny kontaktowe: 35h

Udział w zajęciach: 30h

Udział w konsultacjach: 5h


B. Praca własna studenta: 20h

Przygotowanie do zajęć: 10h

Przygotowanie do zaliczenia: 10h

Skrócony opis:

Opis kursu:

Studenci poznają podstawowe zagadnienia związane z turystyką kulturową.

Pełny opis:

Cel kursu:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z problematyką turystyki kulturowej, jej rozwojem, złożonością i wieloma formami.

----------------------

Treści zajęć obejmują następujące tematy:

Turystyka kulturowa – wąskie i szerokie znaczenie terminu

Dziedzictwo materialne i niematerialne; dziedzictwo kulturowe w turystyce

Szlaki turystyczne

Turystyka miejska

Turystyka kulinarna (enoturystyka, biroturystyka, szlaki kulinarne, produkty tradycyjne itd.)

Tanatoturystyka i turystyka katastroficzna (np. czarnobylska Zona, Chile – Esperanza, Grenoble, Smoleńsk itd.)

Turystyka religijna i pielgrzymkowa

Turystyka obiektów przemysłowych

Turystyka eventowa

Turystyka historyczna i turystyka „żywej historii”

Turystyka wiejska i agroturystyka

Wycieczki naukowo-badawcze związane z przestrzeniami turystyki kulturowej

-------------------------

Metody nauczania: prezentacja multimodalna, praca w parach, dyskusja, czytanie, pisanie, zajęcia w terenie

Literatura:

Literatura podstawowa

- Turystyka kulturowa w świetle badań interdyscyplinarnych, red. J. Szczepankiewicz-Battek, M. Dąbrowska, Legnica 2010.

- A. Mikos von Rohrscheidt, Turystyka kulturowa. Fenomen, potencjał, perspektywy. Podręcznik akademicki, Gniezno 2010.

- Dziedzictwo kulturowe Polski i jego znaczenie w turystyce, red. J. Wyleżałek, D. Orłowska, Warszawa 2011.

- Przestrzeń turystyki kulturowej, red. D. Orłowski, Warszawa 2017.

- Turystyka kulturowa a regiony turystyczne w Polsce, red. D. Orłowski, E. Puchnarewicz, Warszwa 2010.

Literatura uzupełniająca

- Kompendium wiedzy o turystyce, red. G. Gołembski, Warszawa 2009.

- K. Buczkowska, Turystyka kulturowa. Przewodnik metodyczny, Poznań 2008.

- Turystyka kulturowa. Spojrzenie geograficzne, red. A. Kowalczyk, Warszawa 2008.

- W. W. Gaworecki, Turystyka, Warszawa 2007.

- Z. Kruczek, A. Kurek, M. Nowacki, Krajoznawstwo. Teoria i metodyka, Kraków 2012.

- P. Różycki, Zarys wiedzy o turystyce, Kraków 2009.

- czasopismo internetowe „Turystyka Kulturowa” (wybór artykułów tematycznych)

Efekty uczenia się:

Efekty uczenia się wg PRK 2019

Wiedza

1. Student/ka zna i rozumie miejsce i znaczenie turystyki kulturowej w systemie nauk humanistycznych i społecznych, ich specyfikę przedmiotową i metodologiczną oraz kierunki ich rozwoju (k_W01/P6S_WG)

2. Student/ka zna i rozumie teorie, metodologię i terminologię ogólną i szczegółową z zakresu turystyki kulturowej (k_W11/P6S_WK)

Umiejętności:

3. Student/ka potrafi wyszukiwać, analizować, oceniać, selekcjonować i użytkować wiedzę na temat walorów kulturowych i turystycznych poszczególnych regionów Polski i Europy (k_U04/P6S_UW)

Kompetencje społeczne:

1. Student/ka jest gotów/gotowa do uczestniczenia w życiu kulturalnym i korzystania z jego różnorodnych form (k_K05/P6S_KO).

Metody i kryteria oceniania:

A. Formy zaliczenia (weryfikacja efektów uczenia się)

Praca zaliczeniowa (efekty 1,2);

Zadania cząstkowe (efekty 3,4).

B. Podstawowe kryteria ustalenia oceny

Ustalenie oceny końcowej na podstawie ocen cząstkowych (40%) i pracy zaliczeniowej – prezentacji multimedialnej (60%).

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-03-01 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Adams-Tukiendorf, Dorota Świtała-Trybek
Prowadzący grup: Dorota Świtała-Trybek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-www5 (2024-03-22)