Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy hotelarstwa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1.S3.JAT.PP.25
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy hotelarstwa
Jednostka: Wydział Filologiczny
Grupy: Studia stacjonarne
Studia stacjonarne
Strona przedmiotu: http://jat.wfil.uni.opole.pl/
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Poziom studiów:

studia pierwszego stopnia

Kierunek studiów:

Język Angielski w Turystyce

Semestr, w którym realizowany jest przedmiot:

semestr 1

Profil kształcenia:

studia stacjonarne

profil praktyczny

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia:

Realizowany w terenie

Nakład pracy studenta:

suma ECTS: 2

1 ECTS = 30h udział w zajęciach

1 ECTS = 25h samodzielne przygotowanie do zajęć + 5h konsultacje z prowadzącym kurs

Skrócony opis:

Opis kursu:

Kurs Podstawy hotelarstwa daje studentom okazję zapoznania się z zagadnieniami związanymi ze strukturą i organizacją obiektów hotelarskich oraz zasadami ich działania.

Pełny opis:

Cele kursu

- wprowadzenie do podstaw hotelarstwa

- rozwijanie umiejętności prezentowania oferty danego przedsiębiorstwa oraz odpowiedzialnego i kreatywnego kierowania zakresem obowiązków na danym stanowisku

- budowanie relacji personalnych

- dysponowanie wiedzą z zakresu podstaw hotelarstwa i wykorzystywanie jej w celach własnego rozwoju osobistego.

- analizowanie, samodzielne planowanie, organizowanie i realizacja typowych projektów i planów ofertowych związane z hotelarstwem.

- rozwijanie umiejętności komunikacji biznesowej związanej z obsługą ruchu hotelarskiego (tworzenie korespondencji, prowadzenie rozmów, sporządzanie dokumentacji oraz wszystkich typowych zajęć wykonywanych przez personel hotelarstwa ze szczególnym uwzględnieniem recepcji hotelu).

--------------

Treści programowe

• baza noclegowa - kategoryzacja i klasyfikacja

• stan i struktura hotelarstwa

• piony funkcjonalne współczesnego hotelu

• schemat organizacyjny hotelu

• przystosowanie obiektu hotelarskiego do obsługi osób niepełnosprawnych

• standaryzacja obiektów hotelarskich, organizacje hotelarskie

• usługi hotelarskie

• współpraca obiektów hotelarskich z biurami podróży

• wyposażenie niezbędne do świadczenia usług hotelarskich

• ochrona środowiska, ochrona ppoż. i BHP

• technika przygotowania usług do sprzedaży i realizacji (poparta praktyką)

• znajomość dokumentacji hotelarskiej (poparta praktyką)

---------------------

Metody dydaktyczne stosowane podczas zajęć:

metoda projektu, analiza tekstów specjalistycznych, dyskusja, prezentacja, warsztaty w hotelu

Literatura:

1. Witold Drogoń, Bożena Gnatecka-Wrzosek. Podstawy hotelarstwa i usługi dodatkowe Kwalifikacja T.12.3

2. Beata Dobusz. Dokumantacja hotelowa. Ćwiczenia dla zawodu technik hotelarstwa. Kwalifikacje: T.11 IT.12

3. Beata Dobusz. Dokumantacja hotelowa Cz.2. Ćwiczenia dla zawodu technik hotelarstwa. Kwalifikacje: T.12 "Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie"

Efekty uczenia się:

Efekty uczenia się wg PRK 2019:

Wiedza

Student/ka zna i rozumie:

1. terminologię i techniki wykorzystywane w komunikacji hotelarskiej w celu rozwiązania konkretnych problemów; sposoby wyrażania konkretnych rodzajów informacji (k_W04/P6S_WG)

2. budowę oraz funkcje systemów i instytucji właściwych dla zakresu działalności zawodowej hotelarskiej, cechy i potrzeby klientów hotelarstwa (k_W07/P6S_WK)

Umiejętności

Student/ka potrafi:

3. asertywnie i samodzielnie prezentować ofertę danego przedsiębiorstwa, komunikując się z użyciem specjalistycznej terminologii (k_U01/P6S_UW; k_U07/P6S_UK)

4. wyszukiwać, analizować, oceniać, selekcjonować i wykorzystywać informacje ze źródeł pisanych i elektronicznych i rozwijać umiejętności związane z hotelarstwem (k_U05/P6S_UW)

5. wykorzystać wiedzę i doświadczenie związane z hotelarstwem w praktyce (k_U06/P6S_UW)

6. posługiwać się językiem angielskim na poziomie co najmniej C1 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego zarówno w formie ustnej jak i pisemnej z uwzględnieniem terminologii hotelarskiej (k_U08/P6S_UK)

Kompetencje społeczne

Student/ka ma gotowość do:

7. odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych, w tym przestrzegania zasad etyki zawodowej w hotelarstwie (k_K06/P6S_KR)

Metody i kryteria oceniania:

Formy sprawdzające osiągnięcie efektów uczenia się::

1. Aktywny udział w warsztatach - 45% oceny końcowej (efekt 1,2,3,4,5,6,7)

2. Prezentacja - 55% oceny końcowej (efekt 1,2,3,4,5,6)

Zaliczenie przy 60% oceny końcowej

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-29
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Warsztaty, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Adams-Tukiendorf, Emilia Sałatkiewicz
Prowadzący grup: Emilia Sałatkiewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Warsztaty - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Warsztaty, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Warsztaty - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-www6 (2024-03-22)