Podstawy ekonomii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1.S3.JBZ.52 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy ekonomii |
Jednostka: | Wydział Filologiczny |
Grupy: |
Studia stacjonarne |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek studiów: | Język Biznesu |
Semestr, w którym realizowany jest przedmiot: | pierwszy |
Profil kształcenia: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia: | Realizowany w sali |
Wymagania: | brak |
Literatura uzupełniająca: | Begg D., Ekonomia (T.1) Mikroekonomia. PWE, Warszawa 2003 Begg D., Makroekonomia. PWE, Warszawa 2007 |
Skrócony opis: |
1. Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami ekonomicznymi, zasadami działania podmiotów gospodarczych w gospodarce rynkowej oraz zrozumienie zależności występujących pomiędzy różnymi kategoriami ekonomicznymi. 2. Wykształcenie umiejętności posługiwania się terminologią ekonomiczną. |
Pełny opis: |
Opis (zakres tematów): Wprowadzenie do ekonomii. Gospodarowanie jako proces dokonywania wyboru. Istota rynku i jego elementy, w tym: prawo popytu i podaży, determinanty zmian popytu i podaży, elastyczność po-pytu i podaży, równowaga rynkowa, działanie mechanizmu rynkowego. Teoria wyboru konsumenta. Produkcja i koszty w przedsiębiorstwie. Gospodarka narodowa. Główne kategorie i pojęcia makroekonomii. Rachunek produktu i dochodu narodowego. Determinanty dochodu narodowego. Popyt globalny, podaż globalna, równowaga makroekonomiczna. Budżet państwa. Pieniądz. Wzrost gospodarczy. Bezrobocie i inflacja. |
Literatura: |
Milewski R. (red.), Podstawy ekonomii. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2018 Milewski R., Kwiatkowski E. (red.), Podstawy ekonomii. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2014 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: student zna i rozumie 1. zjawiska i procesy ekonomiczne oraz mechanizmy występujące na pojedynczych rynkach oraz w całej gospodarce (K_W10) 2. zasady podejmowania racjonalnych ekonomicznie decyzji na poziomie gospodarstw domowych i przedsiębiorstw (K_W11) Umiejętności: student potrafi 3. identyfikować i interpretować przyczyny, przebieg oraz skutki zjawisk i procesów ekonomicznych charakterystycznych dla ekonomii oraz oceniać racjonalność decyzji konsumentów i podmiotów gospodarczych Kompetencje społeczne: student jest gotów do 4. krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści oraz ma świadomość, że znajomość praw ekonomicznych i zasad funkcjonowania gospodarki jest konieczna w procesie podejmowania decyzji gospodarczych |
Metody i kryteria oceniania: |
A. Formy zaliczenia (weryfikacja efektów uczenia się) Wykład: egzamin pisemny testowy (efekt 1,2,3,4) B. Podstawowe kryteria ustalenia oceny Wykład: ocena z testu |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-29 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksandra Piasecka, Tomasz Wielg | |
Prowadzący grup: | Aleksandra Piasecka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-28 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksandra Piasecka, Tomasz Wielg | |
Prowadzący grup: | Aleksandra Piasecka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.