Nauka o organizacji
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1.S3.JBZ.60 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Nauka o organizacji |
Jednostka: | Wydział Filologiczny |
Grupy: |
Studia stacjonarne |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Poziom studiów: | I stopnia |
Kierunek studiów: | Jezyk biznesu |
Semestr, w którym realizowany jest przedmiot: | 3 |
Profil kształcenia: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia: | Realizowany w sali |
Wymagania: | brak |
Literatura uzupełniająca: | Hofstede G., Kultury i organizacje. Zaprogramowanie umysłu, PWE, Warszawa 2011. Kostera M., Śliwa M., Zarządzanie w XX wieku: jakość, twórczość, kultura, Wolters Kluwer, Warszawa 2012. Krytyczny nurt zarządzania, red. Ł. Sułkowski, M. Zawadzki, Difin, Warszawa 2014. Mikołajczyk Z., Zarządzanie procesem zmian w organizacjach, Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa, Katowice 2003. Metody zarządzania kulturą organizacyjną, red. Ł. Sułkowski, Cz. Sikorski, Difin, Warszawa 2014. Morgan G., Obrazy organizacji, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2013. Zieleniewski J., Organizacja zespołów ludzkich. Wstęp do teorii organizacji i kierowania, PWN, Warszawa 1976. Zimniewicz K., Teoria i praktyka zarządzania. Analiza krytyczna, PWE, Warszawa 2014. |
Nakład pracy studenta: | A. Godziny kontaktowe: 60 h Udział w zajęciach: 30 h (2ECTS) Udział w konsultacjach: 10 h (1 ECTS) B. Praca własna studenta: 20 h Przygotowanie do zajęć: 15 h (2ECTS) |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami i teoriami z zakresu zarządzania; uświadomienie studentom historycznych i kulturowych uwarunkowań zarówno praktyki, jak i teorii zarządzania, uwrażliwienie studentów na szereg zjawisk występujących w granicach organizacji i wywierany przez nie wpływ na społeczeństwo; przygotowanie studentów do pogłębionego ujęcia procesów i zjawisk zachodzących w organizacjach. |
Pełny opis: |
1. Istota zarządzania: zarządzanie jako nauka i sztuka; funkcjonalne i instytucjonalne podejście do zarządzania. Zarządzanie a kierowanie. Cechy zarządzania. 2. Istota organizacji (pojęcie, cechy). Prakseologiczne podejście do organizacji. 3. Rozwój myśli organizatorskiej - naukowe zarządzanie, zarządzanie administracyjne. 4. Kierunek human relations. 5. Podejście systemowe w zarządzaniu. 6. Podejście sytuacyjne w zarządzaniu. 7. „Nowa fala” w zarządzaniu. 8. Postmodernizm w zarządzaniu. 9. Organizacje w XXI wieku. 10. Struktury organizacyjne - zasady budowy struktury organizacyjnej, rodzaje struktur organizacyjnych. 11. Podejmowanie decyzji w zarządzaniu (pojęcie decyzji, typologia decyzji, fazy i techniki podejmowania decyzji). 12. Kierowanie ludźmi w organizacjach. Style kierowania. Przywództwo. 13. Kultura organizacyjna. |
Literatura: |
Sokołowska S., Organizacja i zarządzanie. Ujęcie teoretyczne, Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, Opole 2009. Bielski M., Organizacje: istota, struktury, procesy, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2001. Mintzberg H., Zarządzanie, Wydawnictwo Nieoczywiste, Warszawa 2019. Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, PWN, Warszawa 2017. Hatch M. J., Teoria organizacji, PWN, Warszawa 2002. Kieżun W., Sprawne zarządzanie organizacją. Zarys teorii i praktyki, Oficyna Wydawnicza Szkoły Głównej Handlowej, Warszawa 1998. Sokołowska S., Mijal A., Rozwój myśli organizatorskiej. Główne kierunki i ich przedstawiciele, Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, Opole 2019. Steinmann H., Schreyögg G., Zarządzanie. Podstawy kierowania przedsiębiorstwem. Koncepcje, funkcje, przykłady, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2001. Zarządzanie. Teoria i praktyka, red. A.K. Koźmiński, W. Piotrowski, PWN, Warszawa 2022. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA: student ZNA I ROZUMIE k_W09 prawne i ekonomiczne uwarunkowania funkcjonowania instytucji i firm P6S_WK k_W10 różne rodzaje struktur gospodarczych P6S_WK k_W11 przesłanki warunkujące gospodarczą działalność człowieka P6S_WK k_W12 zastosowania praktyczne wiedzy językowej i językoznawczej, np. w działalności kulturalnej, medialnej, edukacyjnej, tłumaczeniowej lub obsługi biznesu P6S_WG UMIEJĘTNOŚCI: student T POTRAFI k_U09 analizować informacje z rynku i wykorzystywać je w praktyce gospodarczej dla procesów podejmowania decyzji P6S_UW k_U10 dokonać obserwacji i prawidłowej interpretacji zjawisk ekonomicznych oraz oceniać racjonalność decyzji konsumentów i podmiotów gospodarczych P6S_UW k_U11 wykorzystywać w działaniach profesjonalnych (biznesowych) narzędzia informatyczne P6S_UW KOMPETENCJE SPOŁECZNE: STUDENT JEST GOTÓW DO k_K02 wypełniania zobowiązań społecznych, współorganizowania działalności na rzecz środowiska społecznego inicjowania działania na rzecz interesu publicznego myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy P6S_KO k_K03 odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych, w tym: - przestrzegania zasad etyki zawodowej i wymagania tego od innych, - dbałości o dorobek i tradycje zawodu P6S_KR |
Metody i kryteria oceniania: |
Formy zaliczenia: zaliczenie pisemne (pytania otwarte) Podstawowe kryteria: minimum 13 punktów/maximum 25 punktów |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-29 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Tomasz Wielg | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.