Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Kultura i literatura chińskiego obszaru językowego

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1.S3.LS.39
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Kultura i literatura chińskiego obszaru językowego
Jednostka: Wydział Filologiczny
Grupy: Studia stacjonarne
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: angielski
Poziom studiów:

I stopnia

Semestr, w którym realizowany jest przedmiot:

5

Profil kształcenia:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia:

Realizowany w sali

Nakład pracy studenta:

A. Godziny kontaktowe: 35h/ 1 ECTS

Udział w zajęciach: 30h

Udział w konsultacjach: 5h


B. Praca własna studenta: 25h/ 1 ECTS

Przygotowanie do zajęć: 10h

Przygotowanie do zaliczenia: 15h

Skrócony opis:

Students will gain a comprehensive insight into the literature and culture of the Chinese language area, with a special emphasis on Taiwan. This course encompasses an exploration of histories, character development, religious practices, customs, festive celebrations, and culinary traditions in the Eastern Asia, with a particular focus on the unique cultural features of Taiwan.

Pełny opis:

The course introducing Taiwan, China, Singapore and some other Chinese speaking area in English shows a panorama of the cultures in these countries:

Unit 1: Overview of Taiwan and Taiwan's Historical Development

Unit 2: Brief Introduction to China, Singapore and Malaysian and Thai Chinese immigrants.

Unit 3: Dynasties in China and Evolution of Chinese Characters

Unit 4: Religious Diversity: Folklore Religions, Buddhism, Taoism, and the Influence of Christian Missionaries

Unit 5: Celebrations: Holidays and Festivals

Unit 6: Folk Practices: Marriage, Funeral and Taboos

Unit 7: Food Culture: Exploring Culinary Traditions

Unit 8: Typical Art and Literature Introduction

Unit 9: Student Cultural Exploration Presentations

Unit 10: Student Cultural Exploration Presentations

Literatura:

Reading lists:

1. Focal Point Taiwan: Formosan Snapshots, Tsui, Cynthia, National ChengChi University Press, 2002. 2

2. The Cambridge Illustrated History of China, Patricia Buckley Ebrey, University of Washington, 2022

3. Some resources come from the network.

Efekty uczenia się:

Knowledge

Student knows and understands:

1. some basic information about the culture and literature in Chinese speaking area such as best known text of culture, holidays and history (k_W05)

Skills Student can:

2. use information about the culture in Chinese speaking area in conversation (k_U04, k_U09)

Social competences

Student is ready to:

3. understand traditional folk customs and art, and master the characteristics of traditional culture in Chinese speaking area . (k_K04)

Metody i kryteria oceniania:

Metody dydaktyczne: Audio-visual method / performance/presentation

Forms of evaluation of learning outcomes

Active Participation (20%) (effects 1-3)

Attendance (20%)

Presentation (40%) (effects 1-3)

Cultural exploration review (20%)

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Justyna Migoń-Sasuła, SSU-YU PAN
Prowadzący grup: SSU-YU PAN
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Students will gain a comprehensive insight into the literature and culture of the Chinese language area, with a special emphasis on Taiwan. This course encompasses an exploration of histories, character development, religious practices, customs, festive celebrations, and culinary traditions in the Eastern Asia, with a particular focus on the unique cultural features of Taiwan.

Pełny opis:

The course introducing Taiwan, China, Singapore and some other Chinese speaking area in English shows a panorama of the cultures in these countries:

Unit 1: Overview of Taiwan and Taiwan's Historical Development

Unit 2: Brief Introduction to China, Singapore and Malaysian and Thai Chinese immigrants.

Unit 3: Dynasties in China and Evolution of Chinese Characters

Unit 4: Religious Diversity: Folklore Religions, Buddhism, Taoism, and the Influence of Christian Missionaries

Unit 5: Celebrations: Holidays and Festivals

Unit 6: Folk Practices: Marriage, Funeral and Taboos

Unit 7: Food Culture: Exploring Culinary Traditions

Unit 8: Typical Art and Literature Introduction

Unit 9: Student Cultural Exploration Presentations

Unit 10: Student Cultural Exploration Presentations

Literatura:

Reading lists:

1. Focal Point Taiwan: Formosan Snapshots, Tsui, Cynthia, National ChengChi University Press, 2002. 2

2. The Cambridge Illustrated History of China, Patricia Buckley Ebrey, University of Washington, 2022

3. Some resources come from the network.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2025/2026" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-10-01 - 2026-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Justyna Migoń-Sasuła
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-www3-7 (2025-03-24)