Podstawy przedsiębiorczości
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 4.L-P.16 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy przedsiębiorczości |
Jednostka: | Instytut Ekonomii i Finansów |
Grupy: |
Harmonogram I roku Logistyki - studia stacjonarne I' semestr letni Harmonogram I roku Logistyki- studia stacjonarne I' sem. Letni Logistyka-profil praktyczny, I stopień, 3-letnie, stacjonarne |
Strona przedmiotu: | http://we.uni.opole.pl |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Poziom studiów: | I stopnia |
Kierunek studiów: | Logistyka |
Semestr, w którym realizowany jest przedmiot: | drugi |
Profil kształcenia: | praktyczny |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia: | Realizowany w sali |
Literatura uzupełniająca: | Zięba K., Przedsiębiorczość, Politechnika Gdańska, Gdańsk 2015 Aktualne akty prawne dotyczące systemu ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego, systemu podatkowego |
Nakład pracy studenta: | A. Godziny kontaktowe: 30 h/ 1,20 ECTS Udział w zajęciach: 30 h B. Praca własna studenta: 45 h / 1,80 ECTS Przygotowanie do zajęć: 15 h Przygotowanie do zaliczenia: 15 h Przygotowanie projektu grupowego: 15 h |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami związanymi z zakładaniem i prowadzeniem własnej działalności gospodarczej |
Pełny opis: |
Przedsiębiorczość i cechy przedsiębiorcy Działalność nierejestrowana i rejestracja działalności gospodarczej Wybór formy opodatkowania podatkiem dochodowym Obowiązki wobec ZUS Źródła pozyskiwania środków na działalność gospodarczą Podatkowa księga przychodów i rozchodów |
Literatura: |
Pawlak M., Uruchamianie działalności gospodarczej i komercjalizacja produktu, Wydawnictwo KUL, Lublin 2020. Przedsiębiorca i jego firma. Od pomysłu do wejścia na rynek, red. Głód G., Kraśnicka T., Wydawnictwo UE w Katowicach, Katowice 2018. Ustawa prawo przedsiębiorców z 6 marca 2018 r. (Dz.U. z 2018 r., poz. 646, z późn. zm.). Ustawa o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy z 6 marca 2018 r. (Dz.U. z 2018 r., poz. 647, z późn. zm.). |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: student zna i rozumie 1. Student zna i rozumie zasady tworzenia, funkcjonowania i rozwoju różnych form przedsiębiorczości (K_W08). 2. Student zna podstawowe pojęcia i zasady rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości związanej z procesami logistycznymi (K_W13). Umiejętności: student potrafi 3. Student potrafi pracować w zespole (K_U09). Kompetencje społeczne: student jest gotów do 4. Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy (K_K02). |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: Ustalenie oceny końcowej na podstawie kolokwium zaliczeniowego (100%). Ćwiczenia: Ustalenie oceny końcowej na podstawie projektu grupowego (100%). |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2025-03-01 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CW
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Bobrowska | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Bobrowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.