Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biotechnologia ogólna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.12-BIO
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Biotechnologia ogólna
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy: Plan zajęć I roku Inżynieria Środowiska, stacjonarne, semestr 02 (2024/2025-L)
Punkty ECTS i inne: 6.00 LUB 4.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest:

C1- przedstawienie podstawowych pojęć i historii biotechnologii

C2- poznanie metod pozyskiwania i ulepszania szczepów

C3- scharakteryzowanie wybranych grup drobnoustrojów przemysłowych

C4- poznanie metod wytwarzania wybranych produktów metabolizmu komórkowego

C5- poznanie zastosowań biotechnologii w różnych gałęziach przemysłu, medycynie i ochronie środowiska

C6- projektowanie i prowadzenie prostych procesów biotechnologicznych

C7- poznanie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w procesach biotechnologicznych

C8- umiejętność pracy w zespole, interpretacji wyników prowadzonych badań i formułowania wniosków

Pełny opis:

Treści wykładu:

W1- wprowadzenie do biotechnologii

W2- pozyskiwanie i ulepszanie szczepów przemysłowych

W3- podstawy mutagenizacji, hybrydyzacji i rekombinacji DNA

W4- warunki prowadzenia bioprocesów, biokatalizatory, bioreaktory

W5- charakterystyka drobnoustrojów przemysłowych, wymagania pokarmowe

W6- degradacja związków wielkocząsteczkowych, centralne przemiany metaboliczne

W7- produkcja biomasy i białka mikroorganizmów

W8- biotechnologia w przemyśle spożywczym, produkcja probiotyków

W9- produkcja wybranych produktów metabolizmu: aminokwasów i kwasów organicznych

W10- biosynteza etanolu

W11- biotechnologia w przemyśle farmaceutycznym, produkcja antybiotyków

W12- produkcja szczepionek, insuliny i leków nowej generacji

W13- procesy biotransformacji związków steroidowych i antybiotyków

W14- bioługowanie metali

Treści laboratoriów:

L1- zasady pracy w laboratorium biotechnologicznym, bhp, podstawowy sprzęt, narzędzia i szkło laboratoryjne

L2- ocena aktywności utleniającej bakterii Acidithiobacillus thiooxidans

L3- ocena aktywności utleniającej bakterii Acidithiobacillus ferrooxidans

L4- wykorzystanie bakterii w procesach ługowania metali

L5- fermentacja mlekowa

L6- izolacja olejków eterycznych z materiału roślinnego

L7- biosynteza etanolu

L8- mikroskopia osadu czynnego

Literatura:

1. Chmiel A.: Biotechnologia – podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, PWN, Warszawa 1998.

2. Ratler C., Kristiansen B.: podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa 2011.

3. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich występowania, PWN, Warszawa 2010.

4. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna Tom 2 – Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, PWN, Warszawa 2008.

5. Russel S.: Biotechnologia, PWN, Warszawa 1990.

Efekty uczenia się:

EK 1- definiuje podstawowe pojęcia i terminy z zakresu biotechnologii

EK 2- opisuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze stosowane przy pozyskiwaniu i ulepszaniu szczepów do celów produkcyjnych

EK 3- charakteryzuje podstawowe grupy drobnoustrojów przemysłowych

EK 4- opisuje technologię wytwarzania produktów metabolizmu komórkowego mających szerokie zastosowanie przemysłowe

EK 5- wyjaśnia związki między osiągnięciami biotechnologii, a możliwością ich wykorzystania w przemyśle spożywczym, chemicznym, rolnictwie, medycynie i ochronie środowiska

EK 6- wykazuje umiejętność wyboru właściwych metod, techniki i narzędzi badawczych do projektowania i prowadzenia procesów z wykorzystaniem mikroorganizmów

EK 7- wykazuje umiejętność interpretacji wyników badań i formułowania trafnych wniosków

EK 8- pracuje w grupie realizującej określone zadania badawcze

Metody i kryteria oceniania:

F1. ocena aktywności studenta podczas zajęć

F2. ocena przestrzegania przez studenta regulaminu pracowni biotechnologicznej

F3. obserwacja praktycznych umiejętności studenta

P1. test zaliczeniowy (jednokrotnego wyboru)

P2. ocena sprawozdań z badań i prowadzenia dziennika laboratoryjnego

P3. zaliczenie ustne

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2025-03-01 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Włodarczyk
Prowadzący grup: Beata Gołuchowska, Barbara Włodarczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-www5-4 (2025-05-14)