Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Enzymologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.15.BTI-EN
Kod Erasmus / ISCED: 13.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Enzymologia
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy: Plan zajęć II roku Biotechnologii inżynierskiej I stopnia, stacjonarne, semestr 03 (2024/25-Z)
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe
ogólnouniwersyteckie

Tryb prowadzenia:

Realizowany w sali

Wymagania:




Literatura uzupełniająca:

1. Biochemia. Krótkie wykłady. David B. Hames, Nigel M. Hooper. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010.

2. Ćwiczenia z biochemii. Redakcja naukowa: Leokadia Kłyszejko-Stefanowicz. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011.

3. Podstawy biologii komórki. Bruce Alberts, Dennis Bray, Karen Hopkin, Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff, Keith Roberts, Peter Walter. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2005.


Skrócony opis:

Ogólne zapoznanie z wiedzą z enzymologii

Poznanie kinetyki enzymatycznej oraz mechanizmów reakcji enzymatycznych

Zapoznanie studentów z zastosowaniami enzymów w biotechnologii

Pełny opis:

Wykład

Struktura enzymόw

Kinetyka reakcji enzymatycznych

Enzymy wewnątrz-komόrkowe

Mechanizmy kontroli aktywności enzymόw

Metody oczyszczania enzymόw

Wykorzystanie enzymόw w biotechnologii

Konwersatorium

Aktywność właściwa enzymu

Powinowactwo substratu do enzymu

Prędkość reakcji enzymatycznych

Stopień inhibicji reakcji enzymatycznych

Graficzny sposόb znajdowania wartości Vmax oraz Km

Stopień obsadzenia enzymu substratem

Enzymy allosteryczne

Laboratorium

Badanie enzymów w preparatach biologicznych: izolowanie i oczyszczanie enzymów

Oznaczanie aktywności enzymatycznej

Techniki stosowane w detekcji substratów i produktów reakcji enzymatycznych

Badanie aktywnosci peroksydazy z kapusty – preparacja peroksydazy, reakcja utleniania gwajakolu, oznaczanie aktywności peroksydazy

Badanie aktywności kwaśnej fosfatazy z ziemniaka - preparacja fosfatazy, reakcja hydrolizy p-nitrofenylofosforanu, oznaczanie aktywności fosfatazy

Badanie aktywnosci inwertazy z drożdży - preparacja inwertazy, reakcja hydrolizy sacharozy, wyznaczanie krzywej kalibracyjnej, oznaczanie aktywności inwertazy.

Literatura:

1. Biochemia. Lubert Stryer Lubert Stryer, Jeremy M. Berg, John L. Tymoczko. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009.

2. Biochemia Harpera. Murray Robert K., Granner Daryl K, Rodwell Victor W. PZWL, Warszawa 2012.

3. Obliczenia biochemiczne. Alojzy Zgirski, Roman Gondko. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010.

Efekty uczenia się:

EUW1 Rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze

EUW2 Posiada wiedzę z zakresu matematyki, fizyki i chemii, w tym opisuje typy makrocząsteczek i nanomolekuł wykorzystywanych w biotechnologii

EUW3 Zna podstawy teoretyczne metod i technik doświadczalnych wykorzystywanych w biotechnologii inżynierskiej

EUU1 Wykorzystuje narzędzia matematyczne i wielkości fizyczne do opisu zjawisk i procesów fizycznych, chemicznych i biologicznych

EUU2 Samodzielnie prowadzi eksperymenty pod kierunkiem opiekuna

EUU3 Posługuje się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym w biotechnologii

EUK1 Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role

EUK2 Dba o bezpieczeństwo własne oraz innych osób podczas pracy

Metody i kryteria oceniania:

Wykład 15/ZO poprawna odpowiedź na zadane pytania z obszaru programu, próg zaliczeniowy 50%

Konwersatorium 15/ZO ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych, obecności na zajęciach oraz przygotowania i przedstawienia rozwiązań zadań

Laboratorium 15/ZO ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych, sprawdzianów znajomości podstaw teoretycznych dotyczących doświadczeń, poprawności wykonania doświadczeń, sprawozdań oraz aktywności na zajęciach

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-29
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Tadeusz Janas, Teresa Janas
Prowadzący grup: Teresa Janas, Rafał Mańka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Tadeusz Janas, Teresa Janas
Prowadzący grup: Teresa Janas, Karolina Sapoń
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www4-www4-5 (2024-09-13)