Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Metody przechowywania i utrwalania bioproduktów

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.15.BTM-MPUB
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Metody przechowywania i utrwalania bioproduktów
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy: Plan zajęć III rok Biotechnologia medyczna, stacjonarne, semestr 06 (2024/25-L)
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

fakultatywne

Tryb prowadzenia:

Realizowany w sali

Skrócony opis:

Zrozumienie wpływu niskich i wysokich temperatur na mikroorganizmy.

Poznanie metod zamrażania i suszenia bioproduktów stosowanych w warunkach przemysłowych i laboratoryjnych.

Pełny opis:

Problematyka wykładu: Właściwości suszarnicze mikroorganizmów i produktów syntezy mikrobiologicznej. Teoretyczne podstawy procesu suszenia. Termostabilność i kserostabilność mikroorganizmów. Sposoby zwiększenia efektywności procesu suszenia. Teoretyczne podstawy procesu zamrażania. Zmiana cech bioproduktów pod wpływem obróbki chłodniczej i chłodniczego przechowywania. Metody dehydratacji biopreparatów bez zmiany stany fizycznego wody.

Literatura:

Bednarski W., Fiedurka J. Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa, 2007

Gruda Z., Postolski J. Zamrażanie żywności. WNT, Warszawa 1999

Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. Mikrobiologia techniczna, Tom 1, PWN, Warszawa 2010

Efekty uczenia się:

Wiedza

W1 charakteryzuje procesy zamrażania i suszenia bioproduktów

W2 wyjaśnia wpływ niskich i wysokich temperatur na mikroorganizmy

Umiejętności

U1 stosuje techniki zamrażania i suszenia do utrwalania i przechowywania mikroorganizmów

U2 opracowuje wyniki badań doświadczalnych i formułuje na ich podstawie wnioski

Kompetencje społeczne

K1 potrafi współdziałać i pracować w grupie realizującej określone zadanie

K2 dba o bezpieczeństwo własne i innych osób podczas pracy

Metody i kryteria oceniania:

Wykład - zaliczenie pisemne treści wykładów, test, próg zaliczeniowy 50% prawidłowych odpowiedzi;

Laboratorium - ustalenie oceny końcowej na podstawie ocen cząstkowych (przygotowanie do zajęć 80% oceny, sprawozdania z wykonywanych ćwiczeń 20%)

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2025-03-01 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Makuchowska-Fryc
Prowadzący grup: Joanna Makuchowska-Fryc
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-www3-4 (2025-05-14)