Metody przechowywania i utrwalania bioproduktów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.15.BTM-MPUB |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody przechowywania i utrwalania bioproduktów |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: |
Plan zajęć III rok Biotechnologia medyczna, stacjonarne, semestr 06 (2024/25-L) |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
Tryb prowadzenia: | Realizowany w sali |
Skrócony opis: |
Zrozumienie wpływu niskich i wysokich temperatur na mikroorganizmy. Poznanie metod zamrażania i suszenia bioproduktów stosowanych w warunkach przemysłowych i laboratoryjnych. |
Pełny opis: |
Problematyka wykładu: Właściwości suszarnicze mikroorganizmów i produktów syntezy mikrobiologicznej. Teoretyczne podstawy procesu suszenia. Termostabilność i kserostabilność mikroorganizmów. Sposoby zwiększenia efektywności procesu suszenia. Teoretyczne podstawy procesu zamrażania. Zmiana cech bioproduktów pod wpływem obróbki chłodniczej i chłodniczego przechowywania. Metody dehydratacji biopreparatów bez zmiany stany fizycznego wody. |
Literatura: |
Bednarski W., Fiedurka J. Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa, 2007 Gruda Z., Postolski J. Zamrażanie żywności. WNT, Warszawa 1999 Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. Mikrobiologia techniczna, Tom 1, PWN, Warszawa 2010 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W1 charakteryzuje procesy zamrażania i suszenia bioproduktów W2 wyjaśnia wpływ niskich i wysokich temperatur na mikroorganizmy Umiejętności U1 stosuje techniki zamrażania i suszenia do utrwalania i przechowywania mikroorganizmów U2 opracowuje wyniki badań doświadczalnych i formułuje na ich podstawie wnioski Kompetencje społeczne K1 potrafi współdziałać i pracować w grupie realizującej określone zadanie K2 dba o bezpieczeństwo własne i innych osób podczas pracy |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład - zaliczenie pisemne treści wykładów, test, próg zaliczeniowy 50% prawidłowych odpowiedzi; Laboratorium - ustalenie oceny końcowej na podstawie ocen cząstkowych (przygotowanie do zajęć 80% oceny, sprawozdania z wykonywanych ćwiczeń 20%) |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2025-03-01 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR LAB
LAB
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Makuchowska-Fryc | |
Prowadzący grup: | Joanna Makuchowska-Fryc | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.