Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Immobilizowane komórki i enzymy

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16.BST3-IKE
Kod Erasmus / ISCED: 13.6 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0512) Biochemia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Immobilizowane komórki i enzymy
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zapoznanie studentów z procesami izolacji oraz z metodami unieruchamiania komórek i enzymów.

Nauczenie określania aktywności immobilizowanych enzymów oraz z biotechnologicznym wykorzystaniem enzymów.

Nauczenie studentów umiejętności pracy eksperymentalnej w relatywnie dużej grupie.

Pełny opis:

Wykład:

Podstawowe pojęcia związane z enzymami stosowanymi w biotechnologii.

Grupy enzymów o zastosowaniu biotechnologicznym.

Główne źródła enzymów.

Metody pozyskiwania i oczyszczania enzymów.

Matryce do unieruchamiania enzymów. Klasyfikacja nośników enzymów.

Techniki stosowane w immobilizacji enzymów o znaczeniu biotechnologicznym. Metody immunoenzymatyczne.

Zalety i wady immobilizacji enzymów.

Laboratorium:

Immobilizacja komórek.

Izolacja i immobilizacja enzymów oraz badanie wpływu przechowywania na aktywność enzymu.

Wpływ pH i temperatury na aktywność immobilizowanych enzymów.

Kinetyka i obliczenie parametrów procesów enzymatycznych.

Wpływ aktywatorów i inhibitorów na aktywność immobilizowanych enzymów w komórkach.

Literatura:

Witwicki J., Ardelt W.: Elementy enzymologii. Wyd. Naukowe PWN. Warszawa, 1989

Buchowicz J.: Biotechnologia molekularna. Wyd. Naukowe PWN. Warszawa, 2009.

Ratledge, Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii. Wyd. Naukowe PWN. Warszawa, 2011.

Eisenthal R. i wsp.: Enzyme assays, a practical approach. Oxford Sci. Publ. Oxford, 1993.

Price N.C., Stevens L.: Fundamentals of enzymology. Oxford. Sci. Publ. Oxford, 1993.

Efekty uczenia się:

Wiedza

Ma rozszerzoną i pogłębioną wiedzę z zakresu biotechnologii immobilizacji enzymów i komórek przydatną do formułowania praw związanych z poznanymi zjawiskami.

Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia oraz procesy technologiczne stosowane w procesach unieruchamiania komórek i enzymów; zna zasady doboru mikroorganizmów do prowadzenia bioprocesów.

Zna praktyczne zastosowanie metod biologicznych stosowanych w biotechnologii.

Zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w stopniu wystarczającym do pracy w zawodzie biotechnologa.

Umiejętności

Planuje i wykonuje samodzielnie lub w zespole pod kierunkiem opiekuna zadania badawcze związane z biotechnologią.

Prowadzi systematyczny i rzetelny zapis obserwacji oraz pomiarów fizykochemicznych; formułuje wnioski z badań w tym krytycznie interpretuje wyniki.

Wykorzystuje aparat matematyczny i statystyczny do opisu zachodzących procesów biotechnologicznych.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE

potrafi pracować w zespole w trakcie przeprowadzania doświadczeń oraz podczas interpretacji i analizy wyników; ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania

Metody i kryteria oceniania:

Metody: Wykład z prezentacją multimedialną, Dyskusja, Ćwiczenia laboratoryjne, Obliczenia matematyczne

Kryteria oceniania:

Wykład- Zaliczenie z oceną-Zaliczenie pisemne - próg zaliczeniowy 50%, 100% oceny końcowej

Laboratorium- Zaliczenie z oceną -Zaliczenie teoretyczne ćwiczeń, sprawdzian – próg zaliczeniowy 50%, 50% oceny końcowej; aktywność na zajęciach - próg zaliczeniowy 100%, 10% oceny końcowej; wykonanie ćwiczenia praktycznego - próg zaliczeniowy 100%, 40% oceny końcowej

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-www2-1 (2024-04-02)