Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biotechnologia i technologia kosmetyków

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16.BTM-BTK
Kod Erasmus / ISCED: 13.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Biotechnologia i technologia kosmetyków
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Poznanie podstawowych pojęć, narzędzi, metod biotechnologicznych oraz możliwość ich wykorzystania w przemyśle kosmetycznym i kosmetologii.

Poznanie technologii produkcji rożnych form kosmetyków.

Doskonalenie umiejętności sporządzania preparatu kosmetycznego zgodnie z recepturą.

Pełny opis:

Problematyka wykładu

Użyteczne mikroorganizmy w przemyśle kosmetycznym.

Wykorzystanie enzymów izolowanych lub występujących w komórkach drobnoustrojów do bioprocesów jako narzędzie do otrzymywania nowych substancji kosmetycznych.

Substancje biologicznie czynne stosowane w kosmetykach.

Przykłady technologii i produktów kosmetycznych otrzymywanych metodami biotechnologicznymi.

Stosowanie gotowych podłoży w recepturze.

Substancje pomocnicze i konserwujące w recepturze.

Technologia produkcji rożnych form kosmetyków

Problematyka laboratorium

Wykonanie preparatów kosmetycznych, m.in. kremów nawilżających, kremów tłustych, toników i mleczek, szamponów, kremów przeciwtrądzikowych

Literatura:

1. Brud W., Glinka R.: Technologia kosmetyków; Oficyna Wydawnicza Łódź 2001

2. Kacprzak K., Gawrońska K.:Chemia kosmetyczna, Wyd. naukowe UAM, Poznań 2009

3. Marcinkiewicz – Salmonowicz J.: Zarys chemii i technologii kosmetyków; PG 1995

4. Molski M. Chemia piękna; WSZPZiU Poznań 2005

5. Malinka W.: Zarys chemii kosmetycznej; Volumed Wrocław 1999

6. Marzec A.: Chemia kosmetyków; Wydawnictwo „Dom Organizatora” Toruń 2005

7. Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011.

8. Allison L. A.: Podstawy biologii molekularnej, Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego 2011.

9. Kayser O.: Podstawy biotechnologii farmaceutycznej, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego 2006.

10. Mueller R.H., O. Kayser: Biotechnologia farmaceutyczna, PZWL 2003.

11. Chmiel A.: Biotechnologia: Wydawnictwo Naukowe PWN 1998.

Efekty uczenia się:

EKW1 charakteryzuje technologię produkcji wybranych substratów kosmetycznych oraz produktów gotowych

EKW2 zna przykładowe receptury różnych form kosmetycznych

EKU1 wykonuje preparaty kosmetyczne w oparciu o receptariusz

EKU2 analizuje przykładowe receptury preparatów kosmetycznych z uwzględnieniem słownika surowców kosmetycznych sporządzonego na podstawie International Cosmetic Ingredient Dictionary

EKK1 dba o zasady BHP, współpracuje w grupie

Metody i kryteria oceniania:

Wykład: test: Zaliczenie z oceną - do zaliczenia wykładu konieczne jest udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej 50% zagadnień poruszonych w teście;

Laboratorium: Zaliczenie z oceną - ustalenie oceny końcowej na podstawie ocen cząstkowych ze sprawdzianów ze znajomości podstaw teoretycznych dotyczących doświadczeń (70%), sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych oraz aktywności na zajęciach (30%)

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-www3-4 (2025-05-14)