Ergonomia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.23-E |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ergonomia |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Poziom studiów: | studia I stopnia inżynierskie |
Kierunek studiów: | Rolnictwo |
Profil kształcenia: | Ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia: | Realizowany w sali |
Wymagania: | brak |
Nakład pracy studenta: | A. Godziny kontaktowe: 2 h /0 ECTS B. Praca własna studenta: - |
Skrócony opis: |
Poznanie wymagań i potrzeb człowieka w jego środowisku pracy, a w szczególności relacji pomiędzy człowiekiem a jego stanowiskiem i środowiskiem pracy. |
Pełny opis: |
Wprowadzenie do ergonomii: definicja, cele i zakres ergonomii, środowisko pracy człowieka. Rodzaje pracy i obciążenia pracą. Zagrożenie czynnikami szkodliwymi i niebezpiecznymi w środowisku pracy. Wysiłek, zmęczenie, odpoczynek pracownika. Prawna ochrona pracy - pojęcia podstawowe. Obowiązki pracowników w zakresie BHP i P. Poż. Wypadki przy pracy, choroby zawodowe. |
Literatura: |
1. Wykowska M. „Ergonomia jako nauka stosowana”. Uczelniane wydawnictwa naukowo – dydaktyczne, Kraków 2009. 2. Batogowska A. "Podstawy ergonomii", wyd. WSP Olsztyn, 1998. 3. Kowal E. "Ekonomiczno-społeczne aspekty ergonomii", wyd. PWN, 2002. |
Efekty uczenia się: |
Efekty uczenia się (z odniesieniem do efektów kierunkowych): Wiedza: student zna i rozumie Posiada uporządkowaną wiedzę w zakresie stosowania zasad ergonomii w kształtowaniu materialnego środowiska pracy człowieka. (R_W16) Umiejętności: student potrafi Posiada zdolność oceniania stanowiska i środowiska pracy pod względem wymagań ergonomicznych. (R_U07) Kompetencje społeczne: student jest gotów do Posiada pełną świadomość odpowiedzialności za wykonywaną pracę. (R_K06) |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie bez oceny; Udział z zajęciach. |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.