Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ergonomia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.23-E
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ergonomia
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Poziom studiów:

studia I stopnia inżynierskie

Kierunek studiów:

Rolnictwo

Profil kształcenia:

Ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia:

Realizowany w sali

Wymagania:

brak

Nakład pracy studenta:

A. Godziny kontaktowe: 2 h /0 ECTS

B. Praca własna studenta: -


Skrócony opis:

Poznanie wymagań i potrzeb człowieka w jego środowisku pracy, a w szczególności relacji pomiędzy człowiekiem a jego stanowiskiem i środowiskiem pracy.

Pełny opis:

Wprowadzenie do ergonomii: definicja, cele i zakres ergonomii, środowisko pracy człowieka. Rodzaje pracy i obciążenia pracą. Zagrożenie czynnikami szkodliwymi i niebezpiecznymi w środowisku pracy. Wysiłek, zmęczenie, odpoczynek pracownika. Prawna ochrona pracy - pojęcia podstawowe. Obowiązki pracowników w zakresie BHP i P. Poż. Wypadki przy pracy, choroby zawodowe.

Literatura:

1. Wykowska M. „Ergonomia jako nauka stosowana”. Uczelniane wydawnictwa naukowo – dydaktyczne, Kraków 2009.

2. Batogowska A. "Podstawy ergonomii", wyd. WSP Olsztyn, 1998.

3. Kowal E. "Ekonomiczno-społeczne aspekty ergonomii", wyd. PWN, 2002.

Efekty uczenia się:

Efekty uczenia się (z odniesieniem do efektów kierunkowych):

Wiedza: student zna i rozumie

Posiada uporządkowaną wiedzę w zakresie stosowania zasad ergonomii w kształtowaniu materialnego środowiska pracy człowieka. (R_W16)

Umiejętności: student potrafi

Posiada zdolność oceniania stanowiska i środowiska pracy pod względem wymagań ergonomicznych. (R_U07)

Kompetencje społeczne: student jest gotów do

Posiada pełną świadomość odpowiedzialności za wykonywaną pracę. (R_K06)

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie bez oceny; Udział z zajęciach.

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-www5-2 (2025-04-29)