Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy produkcji roślinnej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.23-PPR
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy produkcji roślinnej
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Strona przedmiotu: http://www.kopz.wpt.uni.opole.pl
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Literatura uzupełniająca:

zob. w sekcji "Literatura"

Skrócony opis:

rozpoznawanie podstawowych roślin uprawnych, umiejętność opisywania ich biologi i znaczenia gospodarczego, analizowanie warunków przyrodniczych jako elementów siedliska roślin uprawnych, definiowanie i planowanie elementów agrotechniki roślin, analizowanie wpływu warunków siedliskowych i agrotechnicznych na plon i jego jakość, planowanie celów i kierunów hodowli roślin.

suma godzin: 70

punkty ECTS: 5

Pełny opis:

Celem przedmiotu jest omówienie znaczenia produkcji roślinnej, czynników przyrodniczych, zabiegów uprawowych oraz technologii uprawy ważniejszych gatunków roślin. Szczegółowe omówienia zagadnienia chemiczno-rolniczego - żyzność gleby, nawożenie, rola fizjologiczna składników pokarmowych (makro i mikroelementów) dla roślin i zwierząt, a także wpływ nawożenia na jakość plonów (w tym wartość paszową), wymagania klimatyczne i glebowe oraz stanowisko w zmianowaniu roślin w uprawach polowych. Poznanie charakterystyki rolniczo-botanicznej ważniejszych gatunków roślin rolniczych z technologią uprawy.

Treści programowe:

A. Problematyka wykładu:Zarys dziejów produkcji roślinnej. Rola rolnictwa w rozwoju kultury i cywilizacji. Istota i specyfika produkcji roślinnej oraz jej cele, zadania i stan aktualny na świecie. Reakcje roślin uprawnych na czynniki meteorologiczne oraz ich wymagania względem tych czynników. Mikroklimat pól uprawnych, jego znaczenie dla roślin i możliwości regulowania mikroklimatu. Gleba jako czynnik produkcji roślinnej. Rolnicze mierniki jakości gleb. Ukształtowanie terenu i jego znaczenie dla produkcji roślinnej. Agrocenoza siedlisk rolniczych, jej komponenty, struktura i dynamika. Roślinność towarzysząca roślinom uprawnym na gruntach ornych i użytkach zielonych. Uwarunkowania składu gatunkowego runi trwałych użytków zielonych. Specyfika i niektóre elementy produkcji roślinnej na łąkach i pastwiskach. Uprawa roślin w siewach czystych, mieszankach gatunkowych, mieszankach odmianowych i wsiewkach – ich wady, zalety i zastosowania. Ważniejsze elementy agrotechniki roślin uprawnych. Cel zmianowania roślin i funkcje płodozmianu Przyrodnicze, agrotechniczne i ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania zmianowań. Cele uprawy roli. Uwarunkowania terminu, gęstości i głębokości siewu (sadzenia) roślin. Pielęgnowanie roślin uprawnych – cele pielęgnowania, ważniejsze zabiegi pielęgnacyjne. Dynamika wzrostu i gromadzenia plonu. Dojrzewanie roślin i kierunki ich użytkowania a termin i technologia zbioru plonów. Wpływ warunków przyrodniczych, agrotechniki, przemysłu i urbanizacji na wysokość i jakość plonów. Produkcja roślinna w różnych systemach produkcji roślinnej. Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej.

B. Problematyka konwersatorium: Cel uprawy, znaczenie gospodarcze i właściwości rolniczo-użytkowe roślin zbożowych, przemysłowych, energetycznych, okopowych i bobowatych. Roślinność łąk i pastwisk. Sposoby rozmnażania roślin uprawnych. Wymagania roślin uprawnych względem gleby i roli. Dobór roślin do warunków siedliskowo-produkcyjnych.

C. Problematyka kursu terenowego:

Literatura:

1. Falińska K. Ekologia roślin. PWN 1996.

2. Jabłoński B. red. Ogólna uprawa roli i roślin. PWRiL1982.

3. Listowski A. Agroekologiczne podstawy uprawy roślin. PWN 1988.

4. Niewiadomski W. Podstawy agrotechniki. PWRiL 1975.

5. Krężel R., Parylak D., Zimny L. Zagadnienia uprawy roli i roślin. Wyd. AR Wrocław, 1999.

6. J. Chotkowski. Rynki i technologie produkcji roślin uprawnych. Wieś Jutra 2005.

Efekty uczenia się:

Efekty uczenia się wg PRK z 2019r.

WIEDZA: po zakończeniu kursu student:

1. Zna pierwiastki niezbędne dla roślin rolnych oraz posiada wiedzę o uwarunkowaniach produkcji roślinnej oraz zabiegach uprawy roli (R_W01);

2. Zna przebieg wzrostu i rozwoju ważniejszych roślin rolniczych (fazy rozwojowe), ich budowę anatomiczną i morfologiczną oraz ich wartość użytkową (R_W03; R_W12);

3. Potrafi scharakteryzować technologię produkcji najważniejszych roślin rolniczych (R_W08).

UMIEJĘTNOŚCI: po zakończeniu kursu student:

1. Potrafi pozyskać informacje z literatury, baz danych (R_U02);

2. Interpretuje i formułuje wnioski, umie formułować i uzasadniać własne opinie (R_U06; R_U04);

3. Potrafi w podstawowym zakresie określić wymagania ważniejszych gatunków roślin uprawnych i zaplanować technologię ich uprawy (R_U07; R_U011).

KOMPETENCJE SPOŁECZNE: po zakończeniu kursu student:

1. Rozumie znaczenie produkcji roślinnej dla bezpieczeństwa żywnościowego i produkcji pasz (R_K04).

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www6-8 (2024-11-08)