Podstawy produkcji roślinnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.23-PPR |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy produkcji roślinnej |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Strona przedmiotu: | http://www.kopz.wpt.uni.opole.pl |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Literatura uzupełniająca: | zob. w sekcji "Literatura" |
Skrócony opis: |
rozpoznawanie podstawowych roślin uprawnych, umiejętność opisywania ich biologi i znaczenia gospodarczego, analizowanie warunków przyrodniczych jako elementów siedliska roślin uprawnych, definiowanie i planowanie elementów agrotechniki roślin, analizowanie wpływu warunków siedliskowych i agrotechnicznych na plon i jego jakość, planowanie celów i kierunów hodowli roślin. suma godzin: 70 punkty ECTS: 5 |
Pełny opis: |
Celem przedmiotu jest omówienie znaczenia produkcji roślinnej, czynników przyrodniczych, zabiegów uprawowych oraz technologii uprawy ważniejszych gatunków roślin. Szczegółowe omówienia zagadnienia chemiczno-rolniczego - żyzność gleby, nawożenie, rola fizjologiczna składników pokarmowych (makro i mikroelementów) dla roślin i zwierząt, a także wpływ nawożenia na jakość plonów (w tym wartość paszową), wymagania klimatyczne i glebowe oraz stanowisko w zmianowaniu roślin w uprawach polowych. Poznanie charakterystyki rolniczo-botanicznej ważniejszych gatunków roślin rolniczych z technologią uprawy. Treści programowe: A. Problematyka wykładu:Zarys dziejów produkcji roślinnej. Rola rolnictwa w rozwoju kultury i cywilizacji. Istota i specyfika produkcji roślinnej oraz jej cele, zadania i stan aktualny na świecie. Reakcje roślin uprawnych na czynniki meteorologiczne oraz ich wymagania względem tych czynników. Mikroklimat pól uprawnych, jego znaczenie dla roślin i możliwości regulowania mikroklimatu. Gleba jako czynnik produkcji roślinnej. Rolnicze mierniki jakości gleb. Ukształtowanie terenu i jego znaczenie dla produkcji roślinnej. Agrocenoza siedlisk rolniczych, jej komponenty, struktura i dynamika. Roślinność towarzysząca roślinom uprawnym na gruntach ornych i użytkach zielonych. Uwarunkowania składu gatunkowego runi trwałych użytków zielonych. Specyfika i niektóre elementy produkcji roślinnej na łąkach i pastwiskach. Uprawa roślin w siewach czystych, mieszankach gatunkowych, mieszankach odmianowych i wsiewkach – ich wady, zalety i zastosowania. Ważniejsze elementy agrotechniki roślin uprawnych. Cel zmianowania roślin i funkcje płodozmianu Przyrodnicze, agrotechniczne i ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania zmianowań. Cele uprawy roli. Uwarunkowania terminu, gęstości i głębokości siewu (sadzenia) roślin. Pielęgnowanie roślin uprawnych – cele pielęgnowania, ważniejsze zabiegi pielęgnacyjne. Dynamika wzrostu i gromadzenia plonu. Dojrzewanie roślin i kierunki ich użytkowania a termin i technologia zbioru plonów. Wpływ warunków przyrodniczych, agrotechniki, przemysłu i urbanizacji na wysokość i jakość plonów. Produkcja roślinna w różnych systemach produkcji roślinnej. Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej. B. Problematyka konwersatorium: Cel uprawy, znaczenie gospodarcze i właściwości rolniczo-użytkowe roślin zbożowych, przemysłowych, energetycznych, okopowych i bobowatych. Roślinność łąk i pastwisk. Sposoby rozmnażania roślin uprawnych. Wymagania roślin uprawnych względem gleby i roli. Dobór roślin do warunków siedliskowo-produkcyjnych. C. Problematyka kursu terenowego: |
Literatura: |
1. Falińska K. Ekologia roślin. PWN 1996. 2. Jabłoński B. red. Ogólna uprawa roli i roślin. PWRiL1982. 3. Listowski A. Agroekologiczne podstawy uprawy roślin. PWN 1988. 4. Niewiadomski W. Podstawy agrotechniki. PWRiL 1975. 5. Krężel R., Parylak D., Zimny L. Zagadnienia uprawy roli i roślin. Wyd. AR Wrocław, 1999. 6. J. Chotkowski. Rynki i technologie produkcji roślin uprawnych. Wieś Jutra 2005. |
Efekty uczenia się: |
Efekty uczenia się wg PRK z 2019r. WIEDZA: po zakończeniu kursu student: 1. Zna pierwiastki niezbędne dla roślin rolnych oraz posiada wiedzę o uwarunkowaniach produkcji roślinnej oraz zabiegach uprawy roli (R_W01); 2. Zna przebieg wzrostu i rozwoju ważniejszych roślin rolniczych (fazy rozwojowe), ich budowę anatomiczną i morfologiczną oraz ich wartość użytkową (R_W03; R_W12); 3. Potrafi scharakteryzować technologię produkcji najważniejszych roślin rolniczych (R_W08). UMIEJĘTNOŚCI: po zakończeniu kursu student: 1. Potrafi pozyskać informacje z literatury, baz danych (R_U02); 2. Interpretuje i formułuje wnioski, umie formułować i uzasadniać własne opinie (R_U06; R_U04); 3. Potrafi w podstawowym zakresie określić wymagania ważniejszych gatunków roślin uprawnych i zaplanować technologię ich uprawy (R_U07; R_U011). KOMPETENCJE SPOŁECZNE: po zakończeniu kursu student: 1. Rozumie znaczenie produkcji roślinnej dla bezpieczeństwa żywnościowego i produkcji pasz (R_K04). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.