Enzymologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 7-S2-3-01-MB-01 |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.3
|
Nazwa przedmiotu: | Enzymologia |
Jednostka: | Instytut Chemii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Założenia i cele przedmiotu: Pokazanie metod badania kinetyki procesów enzymatycznych i wykorzystanie tej wiedzy uzupełnionej o inne techniki badawcze do definiowania mechanizmów reakcji enzymatycznych. |
Pełny opis: |
Treści merytoryczne przedmiotu: Na wykładach omówione zostaną sposoby opisu katalizy enzymatycznej, a mianowicie: formalizm Michaelita-Menten, kinetyka reakcji wielosubstratowych, inhibicja i inhibitory, hamowanie reakcji enzymatycznej nadmiarem substratu i produktu i reakcje allosteryczne. Pokazane zostanąprzykładowe mechanizmy reakcji enzymatycznych – rola reszt katalitycznych i kofaktorów., a także sposoby i techniki jakich używa się w ich badaniu. Pierwsza część zajęć na konwersatorium polega na praktycznym ćwiczeniu metod analizy przebiegu reakcji enzymatycznej, wyznaczaniu stałych Michaelita, stałych inhibitorowych i stopnia kooperatywności enzymów allosterycznych. W drugiej części zajęć każdy student , w porozumieniu z prowadzącym, wybiera jeden konkretny enzym i omawia przebieg katalizowanej redakcji w centrum aktywnym enzymu |
Literatura: |
1. P. Mastalerz, Elementarna biochemia, wydawnictwo Chemiczne 2009 2. K. W. Szewczyk, Bilansowanie i kinetyka procesów biochemicznych, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, 2005 |
Efekty uczenia się: |
Student powinien potrafić analizować kinetykę reakcji chemicznych i na tej bazie wyjaśniać działanie dowolnego enzymu oraz proponować zalożenia do projektowania leków i środków ochrony roślin. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.