Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Enzymologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 7-S2-3-01-MB-01
Kod Erasmus / ISCED: 13.3 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0531) Chemia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Enzymologia
Jednostka: Instytut Chemii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Założenia i cele przedmiotu:

Pokazanie metod badania kinetyki procesów enzymatycznych i wykorzystanie tej wiedzy uzupełnionej o inne techniki badawcze do definiowania mechanizmów reakcji enzymatycznych.

Pełny opis:

Treści merytoryczne przedmiotu:

Na wykładach omówione zostaną sposoby opisu katalizy enzymatycznej, a mianowicie: formalizm Michaelita-Menten, kinetyka reakcji wielosubstratowych, inhibicja i inhibitory, hamowanie reakcji enzymatycznej nadmiarem substratu i produktu i reakcje allosteryczne. Pokazane zostanąprzykładowe mechanizmy reakcji enzymatycznych – rola reszt katalitycznych i kofaktorów., a także sposoby i techniki jakich używa się w ich badaniu.

Pierwsza część zajęć na konwersatorium polega na praktycznym ćwiczeniu metod analizy przebiegu reakcji enzymatycznej, wyznaczaniu stałych Michaelita, stałych inhibitorowych i stopnia kooperatywności enzymów allosterycznych. W drugiej części zajęć każdy student , w porozumieniu z prowadzącym, wybiera jeden konkretny enzym i omawia przebieg katalizowanej redakcji w centrum aktywnym enzymu

Literatura:

1. P. Mastalerz, Elementarna biochemia, wydawnictwo Chemiczne 2009

2. K. W. Szewczyk, Bilansowanie i kinetyka procesów biochemicznych, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, 2005

Efekty uczenia się:

Student powinien potrafić analizować kinetykę reakcji chemicznych i na tej bazie wyjaśniać działanie dowolnego enzymu oraz proponować zalożenia do projektowania leków i środków ochrony roślin.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-www2 (2025-04-03)