Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Prawo kontraktacji - Prawo w agrobiznesie

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 9.OB.D3.3.PwA.PK
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Prawo kontraktacji - Prawo w agrobiznesie
Jednostka: Wydział Prawa i Administracji
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Założenia:

1. Wyjaśnienie studentom roli gospodarczej umów w branży rolno-spożywczej,

ze szczególnym uwzględnieniem kontraktacji.

2. Zapoznanie studentów z metodologią sporządzania umów z uwzględnieniem

uwarunkowań wynikających z konkretnego stanu faktycznego.

3. Nabycie przez studentów umiejętności samodzielnego tworzenia projektów

umów w oparciu o obowiązujące akty prawne, aktualne orzecznictwo i

piśmiennictwo.

Pełny opis:

1) Cechy umowy jako czynności prawnej.

2) Sposoby zawierania umów.

3) Podstawowe typu umów zawierane w obrocie.

4) Pojęcia gruntu rolnego i nieruchomości rolnej.

5) Gospodarstwo rolne.

6) Produkty rolne.

7) Działalność rolnicza.

8) Umowa kontraktacji - charakterystyka prawna.

9) Przedmiot umowy kontraktacji.

10) Strony umowy kontraktacji.

11) Producenci rolni.

12) Grupy producentów rolnych i ich związki.

13) Przegląd standardowych klauzul umownych.

14) Uzupełnienie lub zmiana umowy.

15) Rozwiązanie umowy i odstąpienie od umowy.

16) Pełnomocnictwo do zawarcia umowy.

17) Analiza schematów stosowanych przy konstruowaniu typowych umów

kontraktacji.

18) Umowa kontraktacji a umowa sprzedaży.

19) Umowa kontraktacji a umowa dostawy.

20) Odpowiedzialność za niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania z umowy kontraktacji.

21) Rękojmia za wady przedmiotu kontraktacji oraz środków produkcji

dostarczonych producentowi.

21) Dochodzenie roszczeń z umowy kontraktacji

23) Kary umowne w umowach kontraktacji.

Literatura:

1) E.Gniewek, P.Machnikowski, Zarys prawa cywilnego, Warszawa 2021, C.H.Beck,

wyd. 4;

2) T.Mróz (red.), U.Drozdowska, P.Konik, M.Pannert, Zobowiązania, wyd.3, Warszawa

2019, seria: Skrypty Becka;

3) J.Panowicz-Lipska, Z.Radwański, Zobowiązania – część szczegółowa, Warszawa

2022, C.H.Beck, wyd. 14;

4) P.Bender, P.A. Blajer, A.Makowiec, Z.Truszkiewicz, Prawo rolne, Warszawa 2022,

seria: Skrypty Becka;

5) P.Czechowski (red.), Prawo rolne, Wolters Kluwer, wyd. 6, Warszawa 2022;

6) M.Okła-Anuszewska, Umowy w sprawach gospodarczych z objaśnieniami i wzorami

do pobrania, Seria: Wzory Pism Becka, Wydanie: 7, Warszawa 2022;

7) R.Pabis, Umowy, pisma i pisma procesowe w sprawach handlowych z objaśnieniami i

wzorami do pobrania, Seria: Wzory Pism Becka, Wydanie: 6, Warszawa 2022;

8) A.Cempura, A.Kasolik, Metodyka sporządzania umów gospodarczych, Wolters

Kluwer, Warszawa 2022, wyd. 9;

Efekty uczenia się:

Student

K_W02 Ma podstawową wiedzę ogólną z zakresu dyscyplin naukowych (prawo, administracja, ekonomia) tworzących podstawy teoretyczne funkcjonowania otoczenia biznesowego.

K_W03 Potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę - formułować i rozwiązywać złożone i nietypowe problemy oraz wykonywać zadania w warunkach nie w pełni przewidywalnych przez właściwy dobór źródeł oraz informacji z nich pochodzących, dokonywanie oceny, krytycznej analizy i syntezy tych informacji.

K_W05 Wykazuje znajomość prawa administracyjnego, cywilnego, karnego i konstytucyjnego w stopniu wymaganym do rozwiązywania problemów administracyjnych i prawnych.

K_W06 Zna i rozumie podstawowe zasady funkcjonowania sektora prywatnego. X

K_W07 Zna podstawowe zasady prowadzenia działalności gospodarczej.

Metody i kryteria oceniania:

OBECNOŚĆ

Obowiązkowa

AKTYWNOŚĆ

Obowiązkowa – na każdych zajęciach

Rozwiązanie zadań praktycznych (testy, pytania prawda/fałsz, analiza tekstu i

pytania otwarte, case study) na każdych zajęciach.

Ocena wystawiana na podstawie cząstkowej punktacji z zadań rozwiązywanych

podczas zajęć.

Za każdą kartę zadań można otrzymać maksymalnie 10 pkt.

Uzyskanie oceny pozytywnej wymaga uzyskania powyżej 50% przewidzianych

punktów:

powyżej 90% -100% możliwych punktów ocena bardzo dobra

powyżej 80% - 90% możliwych punktów ocena dobry plus

powyżej 70% - 80% możliwych punktów ocena dobra

powyżej 60% - 70% dostateczny plus

powyżej 50% - 60% możliwych punktów ocena dostateczny

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-29
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Warsztaty, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Olga Sachanbińska-Dobrzyńska
Prowadzący grup: Olga Sachanbińska-Dobrzyńska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Warsztaty - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Warsztaty, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Olga Sachanbińska-Dobrzyńska
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Warsztaty - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-5 (2024-09-13)