Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Algae in biotechnology

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: KZ-JO-06-01-000015
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0519) Nauki biologiczne (inne) Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Algae in biotechnology
Jednostka: Instytut Biologii
Grupy: Katalog przedmiotów dla studiów krótkoterminowych (Erasmus+ lub inne umowy o współpracy)
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: angielski
Rodzaj przedmiotu:

ogólnouniwersyteckie

Rodzaj przedmiotu:

ogólnouniwersyteckie

Tryb prowadzenia:

Realizowany w sali
Realizowany zdalnie

Literatura uzupełniająca:

Stengel D.B.: Natural Products From Marine Algae, Springer-Verlag GmbH 2015.

Singh B., Bhaskar K.: Algae and Environmental Sustainability, Springer-Verlag GmbH 2016.

Skrócony opis: (tylko po angielsku)

Algology. Algae as an ecological group. Biogenesis, the emergence of photosynthetic organisms. Structure, physiology and systematics of algae. Saltwater and freshwater algae. The importance of algae in nature.

The use of algae in the pharmaceutical and cosmetics industry. Wastewater treatment using algae. Aquatic biomass as an energy source. Algae: a green pharmacy. Algae and food problems of humanity. The use of algae in the laboratory.

Biomonitoring of aquatic environments using algae. Algae as a threat to the functioning of a diverse aquatic ecosystem, the problem of eutrophication, water blooms.

.

Pełny opis: (tylko po angielsku)

Algology. Algae as an ecological group. Biogenesis, the emergence of photosynthetic organisms. Structure, physiology and systematics of algae. Saltwater and freshwater algae. The importance of algae in nature.

The use of algae in the pharmaceutical and cosmetics industry. Wastewater treatment using algae. Aquatic biomass as an energy source. Algae: a green pharmacy. Algae and food problems of humanity. The use of algae in the laboratory.

Biomonitoring of aquatic environments using algae. Algae as a threat to the functioning of a diverse aquatic ecosystem, the problem of eutrophication, water blooms.

Literatura:

Borowitzka M.A.: Micro-algal biotechnology, Cambridge University Press, Cambridge 1992.

Chojnacka K.: Algae Biomass: Characteristics and Applications, Springer-Verlag GmbH 2018.

Bux F., Chisti Y.: Algae Biotechnology, Springer-Verlag GmbH 2016.

Amsler Ch.D.: Algal Chemical Ecology, Springer-Verlag GmbH 2009.

Efekty uczenia się:

W1 zna podstawowe i powiązane z innymi dziedzinami wiedzy mechanizmy zachodzące z wykorzysta-niem glonów, wykazuje się znajomością fachowego słownictwa z zakresu algologii,

W2 zna podstawowe informacje na temat wykorzystania glonów w biomonitoringu.

W3 zna podstawowe informacje na temat zastosowania glonów w przemyśle farmaceutyczno-kosmetycznym.

W4 zna podstawowe informacje na temat wykorzystania glonów w biotechnologii.

U1 potrafi pracować samodzielnie i zespołowo rozwiązując problemy z zakresu biotechnologii kosmetolo-gicznej,

U2 potrafi prowadzić i monitorować procesy z wykorzystaniem glonów,

U3 potrafi opracować uzyskane wyniki eksperymentu,

U4 posiada umiejętność zdobywania wiedzy z różnych źródeł.

K1 rozumie potrzebę pogłębiania swojej wiedzy w zakresie biotechnologii kosmetologicznej,

K2 jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo podczas pracy z materiałem biologicznym i odczynnikami che-micznymi

K3 wykazuje się inicjatywa podczas podejmowanych działań.

Metody i kryteria oceniania:

Formy zaliczenia

L - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych otrzymywanych w trakcie trwania semestru

Podstawowe kryteria

L: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych,

poprawności wykonania sprawozdań oraz aktywności na zajęciach.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-29
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Rajfur
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2024-03-01 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Rajfur
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Rajfur
Prowadzący grup: Małgorzata Rajfur
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-03-01 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Rajfur
Prowadzący grup: Małgorzata Rajfur
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www6-5 (2024-09-13)