Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Management

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 4.17.E.463
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Management
Jednostka: Instytut Ekonomii i Finansów
Grupy: Harmonogram I rok Ekonomii IB- studia stacjonarne I'- sem. zimowy
Harmonogram I roku Ekonomii IB- studia stacjonarne I' semestr zimowy
Katalog przedmiotów dla studiów krótkoterminowych (Erasmus+ lub inne umowy o współpracy)
Strona przedmiotu: http://we.uni.opole.pl
Punkty ECTS i inne: 5.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: angielski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Literatura uzupełniająca:

1. S. Sineck, Leader eat last, Penguin Books 2017, ISBN 9780670923175.

2. Ch. Espinoza, P. Miller, C. Bateman, C. Garbett, Millennials @ Work: The 7 skills every twenty-something (and their Manager) needs to overcome roadblocks and achieve greatness, Franklin Covey, 2014.

Skrócony opis:

The objective of this course is for each student to be able to know, comprehend, apply, analyze, synthesize and evaluate the basic fundamentals of management. Students will complete specific activities related to each of

the four functions of management: planning, organizing, leading and controlling. As a result students will:

- know about the management process and management rules in the enterprise and the essence and functioning of the enterprise as a system and concept of enterprise development management as well as the use of selected methods in management,

- develop a working knowledge of fundamental terminology and

frameworks in the four functions of management: Planning, Organizing,

Leading and Controlling;

- be able to analyze organizational case situations in each of the four

functions of management;

- be able to identify and apply appropriate management techniques for

managing organizations.

- know the role of human capital in the management system.

Pełny opis:

1. The management proces. Why do we need planning, organizing, leading and controlling?

2. Management in cross-culture environment-benefits and challenges

3. Ethics and Corporate Social Responsibility

4. Communication in Management. How to build a team?

5. Leadership in management. How to build a team?

6. How to motivate self and others?

7. Outsourcing – opportunity or threat?

8. Change management

9. Knowledge management

10. Time management

11. Risk management

12. Stress management

13. Project management

14. Talent management

15. How to avoid employee burn out syndrome? The concept of Work-Life Balance

Literatura:

1. Peter F. Drucker, Management: Tasks, Responsibilities, Practicies, A Harper Business Book, 1993.

2. Geert Hofstede, Geert Jan Hofstede and Michael Minkov, Cultures and organizations, software of the mind, 2010.

3. P. Anderson, How Management Works: The Concepts Visually Explained, Dorling Kindersley Ltd, London 2020.

3. House, Hanges, Javidan, Dorfman and Gupta, Culture, Leadership and organizations, The GLOBE study of 62 societies, 2004.

4. Tony Fang., A Critique of Hofstede's Fifth National Culture Dimension International Journal of Cross Cultural Management, Dec 2003; 3(3):347-

368. Accessible through ABI/INFORM Global

Efekty uczenia się:

Knowledge:

1. Students will have a basic knowledge of management in organizations.

2. Students will know the methods used in the implementation of specific areas of management.

Skills:

1. Students will be able to solve problems related to management.

2. Students will be able to discuss problems related to management.

Social competences:

1. Students will be able to work in a group and take different roles in organisation.

Metody i kryteria oceniania:

GRADING:

Management games participation and discussion: 3 x 5 p. = 15 p.

Management Project: max. 10 p.

Problem solving project: max. 50 p.

Discussion moderating: max. 25 p.

Total: max. 100 p.

0 – 50 points 2,0

51-60 points 3,0

61-70 points 3,5

71-80 points 4,0

81-90 points 4,5

91-100 points 5,0

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-29
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Laura Płatkowska-Prokopczyk
Prowadzący grup: Laura Płatkowska-Prokopczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Laura Płatkowska-Prokopczyk
Prowadzący grup: Laura Płatkowska-Prokopczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www4-8 (2024-11-08)