Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Introduction to Enterpreneurship

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 4.17.E.471
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Introduction to Enterpreneurship
Jednostka: Instytut Ekonomii i Finansów
Grupy: Harmonogram I roku Ekonomii IB- studia stacjonarne I' semestr letni
Katalog przedmiotów dla studiów krótkoterminowych (Erasmus+ lub inne umowy o współpracy)
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: angielski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Poziom studiów:

I stopnia

Kierunek studiów:

Ekonomia

Semestr, w którym realizowany jest przedmiot:

II

Profil kształcenia:

International Business

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia:

Realizowany w sali

Wymagania:

znajomość j. angielskiego na poziomie min. B2

Literatura uzupełniająca:

S. Karimi, H.J.A. Biemans, T. Lans, M. Aazami & M. Mulder (2014): Fostering students’ competence in identifying business opportunities in entrepreneurship education, Innovations in Education and Teaching International, DOI: 10.1080/14703297.2014.993419

Nakład pracy studenta:

Bilans nakładu pracy przeciętnego studenta - udział w wykładach: godz. 15

- lektura tekstów źródłowych: godz. 5

- realizacja zadania projektowego w grupie oraz jego prezentacja: godz 10

- przygotowanie do zaliczenia: godz. 5

- konsultacje: godz. 15

Łączny nakład pracy studenta godz. 50

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela akademickiego godz. 30

Liczba godzin, którą student realizuje z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość godz. 0


Założenia:

Celem zajęć jest zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami z zakresu przedsiębiorczości i prowadzenia działalności gospodarczej.

Skrócony opis:

Przedmiot zapoznaje studenta z postawami przedsiębiorczymi, stanowi wprowadzenie do przedsiębiorczości rozumianej zarówno jako cechy osobnicze, postawa osobnicza oraz ruch społeczny.

Pełny opis:

przedsiębiorczość: globalny ruch społeczny;

praktykowanie przedsiębiorczości

rozwój przedsiębiorczości

wspieranie przedsiębiorczości społecznej

nowe pomysły - i co dalej?

używając myślenia projektowego

budowanie rynków biznesowych

planowanie dla przedsiębiorców

uczenie się na porażce

bootstrapping dla przedsiębiorców

tworzenie modeli dochodów

finansowanie dla startupów

sprawozdania finansowe i prognozy dla startupów

jak założyć firmę w Polsce?

Case Studies

Literatura:

1. D. Diandra, A. Azmy (2020) Understanding Definition of Entrepreneurship, International Journal of Management, Accounting and Economics Vol. 7, No. 5, May, 2020 ISSN 2383-2126 (Online)

2. E. Liguori, Ch. Winkler (2020) From Offline to Online: Challenges and Opportunities for Entrepreneurship Education Following the COVID-19 Pandemic, Entrepreneurship, Education and Pedagogy, Volume: 3 issue: 4, page(s): 346-351, https://doi.org/10.1177/2515127420916738

3. Heidi M. Neck, Christopher P. Neck, Emma L. Murray, “Entrepreneurship. The Practice and Mindset”, Sage Publications, Los Angeles, 2018

Efekty uczenia się:

WIEDZA

Cechy człowieka jako podmiotu konstytuującego struktury społeczne oraz zasady ich funkcjonowania w podejściu przedsiębiorczym

Zna cechy osoby przedsiębiorczej, potrafi definiować i rozpoznawać przedsięwzięcia przedsiębiorcze

UMIEJĘTNOŚCI

Potrafi komunikować się z użyciem specjalistycznej terminologii oraz technik wykorzystywanych w podejmowaniu własnej działalności gospodarczej

Potrafi współtworzyć grupy dla realizacji przedsięwzięcia gospodarczego

KOMPETENCJE SPOŁECZNE

Jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy

Potrafi uczestniczyć w zachowaniach przedsiębiorczych

Metody i kryteria oceniania:

F1 Wykonanie pracy zaliczeniowej 70%

F2 zaangażowanie w rozwiązywanie zadań i bieżącej pracy na zajęciach 30%

Ocena podsumowująca: wynik uzyskany z ocen formujących.

Praktyki zawodowe:

---

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-03-01 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Wojciech Duranowski
Prowadzący grup: Wojciech Duranowski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-www5-1 (2024-03-12)