Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy przedsiębiorczości

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6-PP
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy przedsiębiorczości
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy: Plan zajęć III rok Biotechnologia inżynierska, I stopnia stacjonarne, semestr 06 (2025/26-L)
Plan zajęć III roku Ochrony Środowiska I stopnia, stacjonarne, semestr 06 (2024/25-L)
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Tryb prowadzenia:

Realizowany w sali

Skrócony opis:

Zapoznanie studentów z istotą przedsiębiorczości i funkcjonowaniem przedsiębiorstwa oraz ukazanie mechanizmów i zasad gospodarki rynkowej. Zaznajomienie studentów z możliwościami uruchamiania działalności gospodarczej. Student poznaje aktualne uwarunkowania prawne z zakresu prawa pracy, a także poznaje podstawowe obciążenia podatkowe w podmiotach zaliczanych do małych i średnich firm oraz sposoby rozliczania, dokumentowania i ewidencji procesu działalności gospodarczej. Student poznaje rolę biznesplanu.

Pełny opis:

Wprowadzenie do przedsiębiorczości

Wybrane formy prawno-organizacyjne przedsiębiorstw

Podstawy prawne prowadzenia działalności gospodarczej

Charakterystyka otoczenia wspierającego rozwój przedsiębiorczości

Regionalne programy pomocy małym przedsiębiorstwom w Polsce

Procedura zakładania przedsiębiorstwa

Organizacja systemu finansowo - księgowego. Wybór formy opodatkowania

Finansowanie działalności gospodarczej

Biznesplan

Ocena efektywności działalności przedsiębiorstwa

Literatura:

Piecuch t., Przedsiębiorczość. Podstawy teoretyczne, Wydawnictwo C.H.Beck, Warszawa 2013

Markowski W., ABC small businessu, Marcus, Łódź 2015

Cieślik J., Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Wydawnictwa Akademickie i profesjonalne, Warszawa 2010

Godlewska-Majkowska H. (red.), Przedsiębiorczość. Jak założyć i prowadzić własną firmę?, SGH, Warszawa 2009

Skrzypek J., Biznesplan: model najlepszych praktyk, Poltext, Warszawa 2012

Efekty uczenia się:

Student ma wiedzę na temat funkcjonowania small biznesu

Student zna strukturę i podstawowe zasady funkcjonowania gospodarki rynkowej

Student potrafi wykorzystać oraz połączyć wiedzę z różnych dziedzin podczas projektowania i analizowania przedsięwzięcia biznesowego

Student potrafi rozpoznawać czynniki sukcesu w prowadzeniu działalności gospodarczej

Student potrafi zaplanować oraz uruchomić działalność gospodarczą

Metody i kryteria oceniania:

test

udział w dyskusji

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2025-03-01 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Bobrowska
Prowadzący grup: Agnieszka Bobrowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2025/2026" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2026-03-01 - 2026-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Bobrowska
Prowadzący grup: Agnieszka Bobrowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-www5-2 (2025-04-29)