Podstawy przedsiębiorczości
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6-PP |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy przedsiębiorczości |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: |
Plan zajęć III rok Biotechnologia inżynierska, I stopnia stacjonarne, semestr 06 (2025/26-L) Plan zajęć III roku Ochrony Środowiska I stopnia, stacjonarne, semestr 06 (2024/25-L) |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Tryb prowadzenia: | Realizowany w sali |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z istotą przedsiębiorczości i funkcjonowaniem przedsiębiorstwa oraz ukazanie mechanizmów i zasad gospodarki rynkowej. Zaznajomienie studentów z możliwościami uruchamiania działalności gospodarczej. Student poznaje aktualne uwarunkowania prawne z zakresu prawa pracy, a także poznaje podstawowe obciążenia podatkowe w podmiotach zaliczanych do małych i średnich firm oraz sposoby rozliczania, dokumentowania i ewidencji procesu działalności gospodarczej. Student poznaje rolę biznesplanu. |
Pełny opis: |
Wprowadzenie do przedsiębiorczości Wybrane formy prawno-organizacyjne przedsiębiorstw Podstawy prawne prowadzenia działalności gospodarczej Charakterystyka otoczenia wspierającego rozwój przedsiębiorczości Regionalne programy pomocy małym przedsiębiorstwom w Polsce Procedura zakładania przedsiębiorstwa Organizacja systemu finansowo - księgowego. Wybór formy opodatkowania Finansowanie działalności gospodarczej Biznesplan Ocena efektywności działalności przedsiębiorstwa |
Literatura: |
Piecuch t., Przedsiębiorczość. Podstawy teoretyczne, Wydawnictwo C.H.Beck, Warszawa 2013 Markowski W., ABC small businessu, Marcus, Łódź 2015 Cieślik J., Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Wydawnictwa Akademickie i profesjonalne, Warszawa 2010 Godlewska-Majkowska H. (red.), Przedsiębiorczość. Jak założyć i prowadzić własną firmę?, SGH, Warszawa 2009 Skrzypek J., Biznesplan: model najlepszych praktyk, Poltext, Warszawa 2012 |
Efekty uczenia się: |
Student ma wiedzę na temat funkcjonowania small biznesu Student zna strukturę i podstawowe zasady funkcjonowania gospodarki rynkowej Student potrafi wykorzystać oraz połączyć wiedzę z różnych dziedzin podczas projektowania i analizowania przedsięwzięcia biznesowego Student potrafi rozpoznawać czynniki sukcesu w prowadzeniu działalności gospodarczej Student potrafi zaplanować oraz uruchomić działalność gospodarczą |
Metody i kryteria oceniania: |
test udział w dyskusji |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2025-03-01 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Bobrowska | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Bobrowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2025/2026" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2026-03-01 - 2026-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Bobrowska | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Bobrowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.