Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.10-Mik |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Skrócony opis: |
Cele kształcenia: Zapoznanie studentów z wiedzą z zakresu mikrobiologii – z podstawami budowy, funkcjonowania i znaczenia mikroorganizmów w środowisku przyrodniczym i w środowisku życia człowieka. Wykształcenie umiejętności praktycznego zastosowania wiedzy z zakresu mikrobiologii. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia -Wykład Rys historyczny mikrobiologii, rozwój mikrobiologii jako nauki. Charakterystyka drobnoustrojów: wirusy, bakterie, grzyby. Anabolizm i katabolizm- odżywianie, oddychanie typu fermentacyjnego, redukcyjnego. Udział drobnoustrojów w krążeniu węgla, azotu, siarki, fosforu, żelaza i innych pierwiastków w przyrodzie. Mikroflora środowisk naturalnych. Mikrobiologia żywności. Mikroorganizmy w ochronie środowiska. Treści kształcenia -Laboratorium: Ogólne zasady pracy (BHP) i wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego. Sterylizacja i dezynfekcja. Podłoża hodowlane dla bakterii tlenowych i beztlenowych, techniki posiewu mikroorganizmów. Oznaczanie ilości mikroorganizmów metodą pośrednią i bezpośrednią. Preparaty mikroskopowe przyżyciowe i utrwalone - techniki przygotowania i metody barwienia preparatów (barwienie proste, barwienie złożone - Gramma, Wirtza; barwienie pozytywne, barwienie negatywne, barwniki stosowane w mikrobiologii). Morfologia i diagnostyka bakterii (wielkość i kształt komórek bakteryjnych oraz typowe układy komórek, ruch własny komórek, zdolność przetrwalnikowania - ułożenie przetrwalników; typy wzrostu mikroorganizmów na wybranych podłożach, diagnostyka bakterii). Morfologia i diagnostyka drożdży (diagnostyka i identyfikacja drożdży, barwienie cytochemiczne jako metoda oceny stanu fizjologicznego i żywotności komórek drożdży). Morfologia i diagnostyka grzybów strzępkowych (rodzaje podłoży, charakterystyka porównawcza pleśni, diagnostyka i identyfikacja pleśni – cechy mikroskopowe i makroskopowe, pomiar wielkości zarodników). |
Literatura: |
Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. PWN, Warszawa 2010. Schlegel H.. Mikrobiologia ogólna. PWN, Warszawa, 2008. Kunicki - Goldfinger W. J.H. Życie bakterii. PWN, Warszawa, 2008. Abigail A. Salyers, Dixie D. Whitt. Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. PWN, Warszawa,, 2012. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - omawia budowę morfologiczną oraz procesy fizjologiczne podstawowych grup mikroorganizmów; - wyjaśnia podstawowe procesy zachodzące z udziałem mikroorganizmów; - omawia reguły aseptyki; - opisuje podstawowe techniki mikrobiologiczne. Umiejętności: - posługuje się podstawowym słownictwem stosowanym w mikrobiologii, - stosuje podstawowe metody i techniki laboratoryjne przydatne w diagnostyce mikrobiologicznej - potrafi zastosować zasady odkażania i jałowości przydatne w laboratorium mikrobiologicznym; Kompetencje społeczne (postawy): - jest odpowiedzialny za powierzony sprzęt laboratoryjny i utrzymanie należytego porządku w laboratorium mikrobiologicznym; - efektywnie współdziała w grupie studenckiej w ramach zajęć laboratoryjnych; - wykazuje odpowiedzialność za higienę i bezpieczeństwo pracy własnej i kolegów; |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład (zaliczenie z oceną) zaliczenie w formie pisemnej, próg powyżej 50% Laboratorium: kolokwia okresowe, zaliczenie końcowe na podstawie kolokwiów okresowych oraz oceny pracy laboratoryjnej/sprawozdań |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-03-01 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
LAB
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Grata | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.