Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Techniki i technologie w ochronie agrocenoz

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.10-TTOA
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Techniki i technologie w ochronie agrocenoz
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z problematyką techniki i technologii uprawy i ochrony roślin rolniczych, warzywnych i sadowniczych oraz nabycie umiejętności rozpoznawania i ograniczenia występowania wybranych gatunków agrofagów roślin (szkodników, patogenów, chwastów).

Pełny opis:

Problematyka wykładu: Podstawowe pojęcia w zakresie ochrony roślin. Podstawy prawne w ochronie roślin. Siedlisko roślin uprawnych – czynniki kształtujące warunki siedliska. Agrotechniczne metody stosowane w ochronie roślin. Techniki opryskiwania roślin. Nowe technologie stosowane w ochronie roślin. Ekologia chwastów – reprodukcja i konkurencyjność. Rola hormonów i innych regulatorów wzrostu w mechanizmach regulacji procesów życiowych roślin. Udział allelopatii i czynników biotycznych w kierowaniu odchwaszczeniem. Mechanizm działania i charakterystyka herbicydów. Patogeneza chorób roślin. Przegląd ważniejszych grup fungicydów oraz ich wpływ na rośliny i patogeny chorobotwórcze. Owady, ich znaczenie w przyrodzie, życiu człowieka i jego działalności gospodarczej. Odporność owadów na insektycydy oraz metody przeciwdziałania. Występowanie pestycydów w środowisku, dopuszczalne stężenia pestycydów i metody ich oznaczania.

Problematyka laboratorium: Wprowadzenie do problematyki ochrony roślin. Bionomia wybranych szkodników roślin - charakterystyka uszkodzeń roślin. Zoocydy II Generacji. Repelenty, rodentocydy, moluskocydy, nematocydy, akarycydy – charakterystyka wybranych grup preparatów. Zoocydy III i IV Generacji. Choroby roślin - charakterystyka objawów i uszkodzeń roślin. Patogeneza roślin – formy przenoszenia się chorób, rodzaje infekcji i formy immuni. Fungicydy – charakterystyka wybranych preparatów. Herbologia i ekologii chwastów. Morfologia wybranych gatunków chwastów. Herbicydy. Adiuwanty. Biologiczne metody zwalczania chwastów.

Literatura:

1.Baumjohann D., Baumjohann P., 2002. Biologiczna ochrona roślin. Wyd. Galaktyka, Łódź.

2.Biziuk M., 2001. Pestycydy. Występowanie, oznaczanie i unieszkodliwianie. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa.

3.Borecki Z., 2001. Nauka o chorobach roślin. Wyd. PWRiL, Warszawa.

4.Gozdowski D., Samborski S., Sioma S., 2008. Rolnictwo precyzyjne. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

5.Hołownicki R., 2006. Techniki opryskiwania roślin. Wyd. Plantpress, Warszawa.

6.Malinowski H., 2003. Odporność owadów na insektycydy. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa.

7.Praczyk T., Skrzypczak G., 2004. Herbicydy. Wyd. PWRiL, Poznań.

8.Woźnica Z., 2008. Herbologia. Podstawy biologii, ekologii i zwalczania chwastów. Wyd. PWRiL, Poznań.

9.Holubicz-Kliza G., 2004. Rolniczy atlas chwastów. Wyd. Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy.

Efekty uczenia się:

Wiedza: definiuje podstawowe pojęcia z zakresu techniki i technologii ochrony roślin, klasyfikuje urządzenia stosowane w uprawie roślin (siewniki, brony, kultywatory, pługi i opryskiwacze), opisuje budowę oraz omawia zasadę ich działania; operuje wiedzą w zakresie czynników kształtujących siedlisko roślin uprawnych oraz technik pielęgnacji i stosowania środków ochrony roślin, z uwzględnieniem metod chemicznych, biologicznych, agrotechnicznych i zintegrowanych; przedstawia metody i techniki stosowane w diagnostyce uszkodzeń roślin.

Umiejętności: rozpoznaje podstawowe gatunków szkodników roślin, patogenów i chwastów bytujących w agrocenozach roślin, rozpoznaje i stosuje podstawowe techniki w zakresie uprawy i ochrony roślin oraz identyfikuje i zna zasadę działania wybranych urządzeń stosowanych do tych celów i potrafi je poprawnie zastosować; czyta ze zrozumieniem fachową literaturę z zakresu technologii uprawy i technik ochrony roślin oraz potrafi wykorzystać ją w celu przygotowania się do zajęć.

Kompetencje społeczne (postawy): efektywnie współdziała w pracy zespołowej w ramach zajęć laboratoryjnych, jest odpowiedzialny za powierzany sprzęt i własną pracę oraz szanuje pracę innych; dąży do stałego aktualizowania wiedzy z zakresu nauk technicznych, biologicznych i ogrodniczych, wykazuje odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i kolegów.

Metody i kryteria oceniania:

Wykład: egzamin pisemny

Laboratorium: ocena zaliczeniowa na podstawie ocen cząstkowych, otrzymywanych w trakcie trwania semestru, z kolokwiów, sprawozdań i aktywności na zajęciach

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Elżbieta Gołąbek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-www6-2 (2025-04-29)