Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

BHP i ergonomia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.12-BHPE
Kod Erasmus / ISCED: 16.9 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: BHP i ergonomia
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Skrócony opis:

Zapoznanie studentów z przepisami BHP. Przedstawienie problemów związanych z zagrożeniami w środowisku pracy. Analiza ryzyka zawodowego w środowisku pracy. Nakreślenie sfery oddziaływania ergonomii.

Pełny opis:

Wykłady: System ochrony pracy w Polsce (prawny, organizacyjny). Nadzór nad warunkami pracy. Wypadki przy pracy - przyczyny występowania i skutki. Metody oceny stanu bezpieczeństwa pracy. Ocena ryzyka zawodowego. Wybrane zagadnienia fizjologii pracy: Termoregulacja organizmu człowieka i obciążenie termiczne. Percepcja bodźców w środowisku pracy. Psychofizjologiczne problemy człowieka w środowisku pracy. Czynniki szkodliwe dla zdrowia, uciążliwe i niebezpieczne występujące w środowisku pracy. Pierwsza pomoc przedlekarska. Definicja, przedmiot i zakres ergonomii. Sfery oddziaływania ergonomii. Układ człowiek-obiekt techniczny jako przedmiot badań i aplikacji ergonomii. Humanizacja techniki.

Konwersatoria: Regulamin pracy. Obowiązki pracodawcy i pracownika w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Analiza przyczyn i skutków wypadków przy pracy i chorób zawodowych. Metody redukcji ryzyka zawodowego. Rytmy biologiczne człowieka i praca zmianowa. Stres psychospołeczny w pracy. Analiza stanowiska pracy. Dobór i szkolenie pracowników. Charakterystyka wybranych czynników szkodliwych, uciążliwych i niebezpiecznych. Pierwsza pomoc przedlekarska. Praktyczne zasady humanizowania procesów pracy. Analiza wybranych rozwiązań ergonomicznych zapewniających bezpieczeństwo pracy

Literatura:

1. Rączkowski B., BHP w praktyce, Wyd. Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk 2010.

2. Praca zbiorowa, Zarządzanie bezpieczeństwem pracy, Wyd. Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów 2002.

3. E. Kowal, Ekonomiczno-społeczne aspekty ergonomii, Wyd. PWN, Warszawa-Poznań 2002

4. Tytyk E., Projektowanie ergonomiczne, Wyd. PWN, Warszawa- Poznań 2001.

5.J.Rosner, Ergonomia, Państw. Wydawnictwo Ekonomiczne, W-sza 1996.

6. Praca zbiorowa, Ergonomia. Materiały do ćwiczeń i projektowania, Wyd. Marcus S. c., Łódź 1995.

Efekty uczenia się:

EK 1- Opisuje obowiązki pracodawcy oraz prawa i obowiązki pracownika w zakresie BHP

EK 2- Wymienia i charakteryzuje organy nadzoru i kontroli w zakresie ochrony pracy

EK 3- Identyfikuje zagrożenia czynnikami niebezpiecznymi i szkodliwymi w środowisku pracy, dobiera sposoby zapobiegania wypadkom przy pracy

EK 4- Weryfikuje psychospołeczne czynniki ryzyka w środowisku pracy

EK 5- Szacuje ryzyko zawodowe

EK 6- Ocenia stanowisko pracy pod względem ergonomii

Metody i kryteria oceniania:

F1. Aktywność na zajęciach

F2. Analiza stanowiska pracy pod względem ergonomii

P1. Przygotowanie referatu

P2. Zaliczenie pisemne treści wykładów

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-www6 (2024-03-22)