Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biotechnologia ogólna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.15-BO-12
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Biotechnologia ogólna
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Poznanie roli mikroorganizmów i ich składników, w procesach wytwarzania lub modyfikowania produktów wybranych gałę-zi przemysłu, rolnictwa i ochrony środowiska.

Zrozumienie znaczenia biotechnologii we współczesnym świecie.

Zdobycie umiejętności wykorzystywania podstawowych technik i narzędzi badawczych do projektowania i prowadzenia procesów biotechnologicznych.

Pełny opis:

A. Problematyka wykładu: Wprowadzenie do biotechnologii i jej historia. Izolacja, selekcja, zwiększanie liczebności, ulep-szanie i przechowywanie drobnoustrojów przemysłowych. Metody prowadzenia procesów biotechnologicznych - biore-aktory. Wydzielanie i oczyszczanie produktów fermentacji. Produkcja metabolitów pierwotnych i wtórnych, biomasy, preparatów enzymatycznych. Przedstawienie związków między biotechnologią, a genetyką, immunologią, medycyną i weterynarią, przemysłem spożywczym i rolnictwem. Patenty w biotechnologii.

B. Problematyka ćwiczeń laboratoryjnych: Procesy biotransformacji prowadzone z wykorzystaniem bakterii. Produkcja wy-branych produktów metabolizmu komórkowego. Zastosowanie biotechnologii w przemyśle kosmetycznym, spożyw-czym, fermentacyjnym. Produkcja biomasy i białka mikrobiologicznego. Zastosowanie biotechnologii w ochronie śro-dowiska.

C. Problematyka ćwiczeń terenowych: Praktyczne zapoznanie się z technologiami wytwarzania produktów: spożywczych, farmaceutycznych i rolniczych, wykorzystującymi procesy biotechnologiczne.

Literatura:

A.Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć:

A1. Wykorzystywana podczas zajęć:

• Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii. PWN, Warszawa 2011.

• Chmiel A.. Biotechnologia - podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa 1999.

• Bednarski W., Repsa A.. Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2011.

• Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich wystę-powania. PWN, Warszawa 2010.

• Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 2 – Mikroorganizmy w biotechnologii, ochro-nie środowiska i produkcji żywności. PWN, Warszawa 2008.

A2. Studiowana samodzielnie przez studenta:

j.w.

B. Literatura uzupełniająca

• Szewczyk K.. Technologia biochemiczna. Oficyna Wyd. Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1997.

• Bednarski W., Fiedurka J.. Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa 2007.

Efekty uczenia się:

Wiedza

W1 wykazuje znajomość drobnoustrojów wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych oraz tłumaczy ich zastosowanie w przemyśle, rolnictwie i ochronie środowiska

W2 rozumie powiązania biotechnologii z innymi dyscyplinami przyrodniczymi, oraz technicznymi i inżynierskimi

W3 zna podstawowe techniki i narzędzia badawcze, oraz procesy technologiczne stosowane w biotechnologii

Umiejętności

U1 stosuje podstawowe techniki eksperymentalne i laboratoryjne do prowadzenia procesów biotechnologicznych

U2 posługuje się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym w biotechnologii

U3 formułuje logiczne wnioski na podstawie uzyskanych wyników badań

Kompetencje społeczne

K1 potrafi współdziałać i pracować w grupie realizującej określone zadanie

K2 dostrzega relacje między ekologicznymi, ekonomicznymi i społecznymi uwarunkowaniami biotechnologii

Metody i kryteria oceniania:

Formy zaliczenia

• W - egzamin ustny

• L - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych otrzymywanych w trakcie trwania semestru, oraz sprawozdań ze zrealizowanych ćwiczeń

• T – ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie opracowanego zespołowo raportu z ćwiczeń

Podstawowe kryteria

W: wykazanie się wiedzą: do zdania egzaminu konieczne jest udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej połowę pytań

L: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych (80% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 50%), oraz sprawozdań z wykonywanych ćwiczeń (20% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 100%)

T: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie opracowanego zespołowo pisemnego raportu dotyczącego tematu ćwiczeń terenowych (próg zaliczeniowy 100%)

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www5-8 (2024-11-08)