Biotechnologia ogólna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.15-BO-12 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia ogólna |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Poznanie roli mikroorganizmów i ich składników, w procesach wytwarzania lub modyfikowania produktów wybranych gałę-zi przemysłu, rolnictwa i ochrony środowiska. Zrozumienie znaczenia biotechnologii we współczesnym świecie. Zdobycie umiejętności wykorzystywania podstawowych technik i narzędzi badawczych do projektowania i prowadzenia procesów biotechnologicznych. |
Pełny opis: |
A. Problematyka wykładu: Wprowadzenie do biotechnologii i jej historia. Izolacja, selekcja, zwiększanie liczebności, ulep-szanie i przechowywanie drobnoustrojów przemysłowych. Metody prowadzenia procesów biotechnologicznych - biore-aktory. Wydzielanie i oczyszczanie produktów fermentacji. Produkcja metabolitów pierwotnych i wtórnych, biomasy, preparatów enzymatycznych. Przedstawienie związków między biotechnologią, a genetyką, immunologią, medycyną i weterynarią, przemysłem spożywczym i rolnictwem. Patenty w biotechnologii. B. Problematyka ćwiczeń laboratoryjnych: Procesy biotransformacji prowadzone z wykorzystaniem bakterii. Produkcja wy-branych produktów metabolizmu komórkowego. Zastosowanie biotechnologii w przemyśle kosmetycznym, spożyw-czym, fermentacyjnym. Produkcja biomasy i białka mikrobiologicznego. Zastosowanie biotechnologii w ochronie śro-dowiska. C. Problematyka ćwiczeń terenowych: Praktyczne zapoznanie się z technologiami wytwarzania produktów: spożywczych, farmaceutycznych i rolniczych, wykorzystującymi procesy biotechnologiczne. |
Literatura: |
A.Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć: A1. Wykorzystywana podczas zajęć: • Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii. PWN, Warszawa 2011. • Chmiel A.. Biotechnologia - podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa 1999. • Bednarski W., Repsa A.. Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2011. • Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich wystę-powania. PWN, Warszawa 2010. • Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 2 – Mikroorganizmy w biotechnologii, ochro-nie środowiska i produkcji żywności. PWN, Warszawa 2008. A2. Studiowana samodzielnie przez studenta: j.w. B. Literatura uzupełniająca • Szewczyk K.. Technologia biochemiczna. Oficyna Wyd. Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1997. • Bednarski W., Fiedurka J.. Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa 2007. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W1 wykazuje znajomość drobnoustrojów wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych oraz tłumaczy ich zastosowanie w przemyśle, rolnictwie i ochronie środowiska W2 rozumie powiązania biotechnologii z innymi dyscyplinami przyrodniczymi, oraz technicznymi i inżynierskimi W3 zna podstawowe techniki i narzędzia badawcze, oraz procesy technologiczne stosowane w biotechnologii Umiejętności U1 stosuje podstawowe techniki eksperymentalne i laboratoryjne do prowadzenia procesów biotechnologicznych U2 posługuje się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym w biotechnologii U3 formułuje logiczne wnioski na podstawie uzyskanych wyników badań Kompetencje społeczne K1 potrafi współdziałać i pracować w grupie realizującej określone zadanie K2 dostrzega relacje między ekologicznymi, ekonomicznymi i społecznymi uwarunkowaniami biotechnologii |
Metody i kryteria oceniania: |
Formy zaliczenia • W - egzamin ustny • L - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych otrzymywanych w trakcie trwania semestru, oraz sprawozdań ze zrealizowanych ćwiczeń • T – ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie opracowanego zespołowo raportu z ćwiczeń Podstawowe kryteria W: wykazanie się wiedzą: do zdania egzaminu konieczne jest udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej połowę pytań L: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych (80% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 50%), oraz sprawozdań z wykonywanych ćwiczeń (20% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 100%) T: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie opracowanego zespołowo pisemnego raportu dotyczącego tematu ćwiczeń terenowych (próg zaliczeniowy 100%) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.