Biotechnologia ogólna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.15-BO-INZ |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia ogólna |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Poznanie roli mikroorganizmów i ich składników, w procesach wytwarzania lub modyfikowania produktów wybranych gałę-zi przemysłu, rolnictwa i ochrony środowiska. Zrozumienie znaczenia biotechnologii we współczesnym świecie. Zdobycie umiejętności wykorzystywania podstawowych technik i narzędzi badawczych do projektowania i prowadzenia procesów biotechnologicznych. |
Pełny opis: |
Problematyka wykładu: Wprowadzenie do biotechnologii i jej historia. Izolacja, selekcja, zwiększanie liczebności, ulepszanie i przechowywanie drobnoustrojów przemysłowych. Metody prowadzenia procesów biotechnologicznych - bioreaktory. Wydzielanie i oczyszczanie produktów fermentacji. Produkcja metabolitów pierwotnych i wtórnych, bioma-sy, preparatów enzymatycznych. Przedstawienie związków między biotechnologią, a genetyką, immunologią, medycyną i weterynarią, przemysłem spożywczym i rolnictwem. Patenty w biotechnologii. Problematyka ćwiczeń laboratoryjnych: Procesy biotransformacji prowadzone z wykorzystaniem bakterii. Produkcja wybranych produktów metabolizmu komórkowego. Zastosowanie biotechnologii w przemyśle kosmetycznym, spożyw-czym, fermentacyjnym. Produkcja biomasy i białka mikrobiologicznego. Zastosowanie biotechnologii w ochronie śro-dowiska. |
Literatura: |
Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć: Wykorzystywana podczas zajęć: •Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii. PWN, Warszawa 2011. •Chmiel A.. Biotechnologia - podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa 1999. •Bednarski W., Repsa A.. Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2011. •Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich wystę-powania. PWN, Warszawa 2010. •Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 2 – Mikroorganizmy w biotechnologii, ochro-nie środowiska i produkcji żywności. PWN, Warszawa 2008. Studiowana samodzielnie przez studenta: j.w. Literatura uzupełniająca •Szewczyk K.. Technologia biochemiczna. Oficyna Wyd. Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1997. •Bednarski W., Fiedurka J.. Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa 2007. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W1 wykazuje znajomość drobnoustrojów wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych oraz tłumaczy ich zastosowanie w przemyśle, rolnictwie i ochronie środowiska W2 rozumie powiązania biotechnologii z innymi dyscyplinami przyrodniczymi, oraz technicznymi i inżynierskimi W3 zna podstawowe techniki i narzędzia badawcze, oraz procesy technologiczne stosowane w biotechnologii Umiejętności U1 stosuje podstawowe techniki eksperymentalne i laboratoryjne do prowadzenia procesów biotechnologicznych U2 posługuje się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym w biotechnologii U3 formułuje logiczne wnioski na podstawie uzyskanych wyników badań Kompetencje społeczne K1 potrafi współdziałać i pracować w grupie realizującej określone zadanie K2 dostrzega relacje między ekologicznymi, ekonomicznymi i społecznymi uwarunkowaniami biotechnologii |
Metody i kryteria oceniania: |
Formy zaliczenia •W - egzamin ustny •L - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych otrzymywanych w trakcie trwania semestru, oraz sprawozdań ze zrealizowanych ćwiczeń Podstawowe kryteria •W: wykazanie się wiedzą: do zdania egzaminu konieczne jest udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej połowę pytań •L: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych (80% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 50%), oraz sprawozdań z wykonywanych ćwiczeń (20% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 100%) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.