Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia ogólna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.15-MO-10
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia ogólna
Jednostka: Wydział Przyrodniczo-Techniczny
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Skrócony opis:

Zapoznanie studentów z historią mikrobiologii, ewolucją i systematyką bakterii. Zapoznanie studentów z morfologią, fizjo-logią organizmów prokariotycznych i eukariotycznych oraz z podstawami metabolizmu komórkowego. Zapoznanie studen-tów z mikrobiologicznymi przemianami pierwiastków w przyrodzie oraz z mikroflorą wybranych środowisk. Przedstawienie funkcji i znaczenia drobnoustrojów w środowisku przyrodniczym oraz wzajemnych zależności między bakteriami, człowie-kiem, a środowiskiem. Praktyczne zapoznanie z podstawowymi metodami i technikami laboratoryjnymi stosowanymi w pracowniach mikrobiologicznych.

Pełny opis:

Wykład:

Historia mikrobiologii. Ewolucja i systematyka bakterii. Taksonomia mikroorganizmów: nomenklatura, identyfikacja, klasyfi-kacja. Charakterystyka morfologiczna i fizjologiczna mikroorganizmów prokariotycznych i eukariotycznych. Podstawy meta-bolizmu komórkowego – procesy kataboliczne i anaboliczne. Wzajemne relacje między drobnoustrojami a organizmami wyż-szymi oraz między mikroorganizmami w biocenozie. Mikrobiologiczne przemiany pierwiastków w przyrodzie. Mikroflora środowisk naturalnych: gleba, woda, powietrze. Wybrane aspekty praktycznego wykorzystania drobnoustrojów.

Laboratorium:

Ogólne zasady pracy (BHP) i wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego. Metody sterylizacji i dezynfekcji. Podłoża mi-krobiologiczne stosowane w hodowli drobnoustrojów tlenowych i beztlenowych. Techniki posiewów mikroorganizmów. Oznaczanie ilości mikroorganizmów metodami bezpośrednimi i pośrednimi. Typy preparatów i metody barwienia preparatów mikroskopowych. Kryteria diagnostyczne i identyfikacja wybranych bakterii, grzybów strzępkowych i drożdżopodobnych.

Literatura:

Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć:

A.1. wykorzystywana podczas zajęć

• Schlegel H.. Mikrobiologia ogólna. PWN, Warszawa 2008.

• Nicklin J., Graeme-Cook K., Killington R.. Mikrobiologia. Krótkie wykłady. PWN, Warszawa 2007.

• Kunicki-Goldfinger W.J.H.. Życie bakterii. PWN, Warszawa 1998.

• Abigail A., Salyers, Dixie D. Whitt. Mikrobiologia. Różnorodność, Chorobotwórczość i Środowisko. PWN, Warszawa 2010.

• Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich występo-wania. PWN, Warszawa 2010.

• Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 2 – Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. PWN, Warszawa 2008

• Pawlaczyk-Szpilowa M.. Mikrobiologia wody i ścieków. PWN. Warszawa 1980.

Efekty uczenia się:

EKW1 wyjaśnia różnice w budowie, funkcjonowaniu komórek prokariotycznych i eukariotycznych, zna podstawowe procesy fizjologiczne, metaboliczne zachodzące u wybranych grup mikroorganizmów

EKW2 tłumaczy interakcje między mikroorganizmami, człowiekiem a środowiskiem, opisuje rolę mikroorganizmów w środowisku.

EKU1 potrafi dobrać i zastosować odpowiednie metody, techniki oraz narzędzia badawcze przydatne w pracy mikrobiologicznej

EKU2 poprawnie stosuje poznaną terminologię mikrobiologiczną potrafi dokonywać interpretacji i wyciągać wnioski z przeprowadzonych zadań badawczych.

EKK1 potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role

EKK2 wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym

Metody i kryteria oceniania:

B. Formy zaliczenia

• W – egzamin ustny

• L - wykonanie sprawozdań z przeprowadzonych badań, kolokwia pisemne

C. Podstawowe kryteria

W: egzamin (próg zaliczeniowy 50%): obejmuje odpowiedź ustną na wybrane losowo przez studenta trzy zagadnienia z treści wykładów (odpowiedź na każde pytanie stanowi 1/3 składowej oceny końcowej)

L: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie:

- poprawne wykonanie i terminowe oddanie sprawozdań z przeprowadzonych ćwiczeń

- aktywność na zajęciach

- ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych z pracy laboratoryjnej, sprawozdań oraz kolokwiów z poszczególnych partii materiału

- próg zaliczeniowy od 60%

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www6-8 (2024-11-08)