Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia przemysłowa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.15-MP-10
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia przemysłowa
Jednostka: Wydział Przyrodniczo-Techniczny
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

- zapoznanie z wykorzystaniem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu

- zapoznanie z procesami rozkładu i korozji prowadzonymi przez mikroorganizmy oraz przybliżenie zagrożeń wynikających z stosowania żywych mikroorganizmów

- wykształcenie umiejętności praktycznego zastosowania wiedzy z zakresu mikrobiologii przemysłowej

Pełny opis:

A. Problematyka wykładu

Znaczenie przemysłowe bakterii gramdodatnich i gramujemnych. Znaczenie bakterii przeprowadzających procesy fermentacyjne w przemyśle. Rola bakterii przetrwalnikujących w produkcji przemysłowej. Wykorzystanie promieniowców, grzybów strzępkowych i drożdży w przemyśle. Mikrobiologiczna produkcja aminokwasów, antybiotyków i probiotyków. Udział mikroorganizmów w procesach rozkładu i korozji materiałów. Katastrofy i awarie mikrobiologiczne w przemyśle.

B. Problematyka ćwiczeń laboratoryjnych

Izolacja mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym na przykładzie mikroorganizmów o aktywności enzymatycznej, selekcja szczepów odpornych na wysokie stężenie metali ciężkich. Bakterie fermentacja mlekowa - techniki sporządzania preparatów mikroskopowych z produktów mlecznych, izolacja i identyfikacja mikroflory produktów mlecznych oraz kiszonek, oznaczanie zawartości kwasu mlekowego. Bakterie fermentacji masłowej. Budowa i właściwości drożdży, charakterystyka drożdży piwowarskich, winiarskich, piekarskich i paszowych. Izolacja drobnoustrojów glebowych – potencjalnych producentów związków biologiczne aktywnych, produkcja antybiotyków przez bakterie z rodzaju Streptomyces. Oznaczanie aktywności biobójczej antybiotyków/preparatów dezynfekcyjnych. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne w przemyśle.

Literatura:

Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu):

A.1. wykorzystywana podczas zajęć

• Bednarski W., Fieduk J.: Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa, 2007

• Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa, 2008

• Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa, 2007

• Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011

A.2. studiowana samodzielnie przez studenta

• Chmiel A.: Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa, 1998

• Nicklin J., Graeme – Cook K., Killington R.: Krótkie wykłady – mikrobiologia, PWN, Warszawa, 2004

B. Literatura uzupełniająca

• Libudzisz Z., Walczak P., Bardowski J.: Bakterie fermentacji mlekowe. Klasyfikacja, metabolizm, genetyka, wykorzystanie. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2004

• Klimiuk E., Łebkowska M.: Biotechnologia w ochronie środowiska. PWN, Warszawa, 2003

• Schlegel H.. Mikrobiologia ogólna. PWN, Warszawa 2008

Efekty uczenia się:

Wiedza

W1 Ma wiedzę z zakresu matematyki, fizyki i chemii niezbędną dla zrozumienia podstawowych zjawisk i procesów przyrodniczych

W2 Zna podstawowe procesy technologiczne właściwe dla biotechnologii

W3 Wykazuje znajomość funkcjonowania mikroorganizmów oraz metod ich wykorzystania w przemyśle

W4 Tłumaczy rolę mikroorganizmów w medycynie, różnych gałęziach przemysłu, rolnictwie i ochronie środowiska

W5 Objaśnia podstawowe zasady stosowania technik inżynierii genetycznej i komórkowej oraz biotechnologii, możliwości ich wykorzystania w praktyce, jak również obwarowania bioetyczne

W6 Określa podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym

Umiejętności

U1 Opracowuje wyniki badań doświadczalnych stosując narzędzia informatyczne

U2 Posługuje się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym w mikrobiologii i biotechnologii

U3 Wykonuje zlecone proste zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego

U4 Dokonuje syntezy danych pochodzących z różnych źródeł i wyciąga na tej podstawie wnioski

U5 Opracowuje wyniki badań eksperymentalnych, szacuje błędy i niepewność pomiarów

U6 Pracuje samodzielnie i zespołowo w rozwiązywaniu problemów biotechnologicznych

U7 Uczy się samodzielnie w sposób ukierunkowany

Kompetencje społeczne (postawy)

K1 Wykazuje zainteresowanie problemami z dziedziny mikrobiologii przemysłowej

K2 Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie oraz podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych

K3 Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role

K4 Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; umie postępować w stanach zagrożenia

Metody i kryteria oceniania:

B. Formy zaliczenia na przykład:

• W- egzamin w formie odpowiedzi ustnej

• L - wykonanie sprawozdań z przeprowadzonych badań, prezentacja wyników, ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych z pracy laboratoryjnej, sprawozdań oraz kolokwiów z poszczególnych partii materiału

C. Podstawowe kryteria

W : egzamin obejmuje odpowiedź ustną na wybrane losowo przez studenta trzy zagadnienia z treści wykładów (próg zaliczeniowy 50%, odpowiedź na każde pytanie stanowi 1/3 składowej oceny końcowej)

L: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie:

- kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie sprawozdań z przeprowadzonych ćwiczeń

- aktywność na zajęciach

- kolokwia: wykazanie się wiedzą i udzielenie odpowiedzi na co najmniej 60% zagadnień poruszanych w pytaniach

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www3-8 (2024-11-08)