Mikrobiologia przemysłowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.15-MP-10 |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia przemysłowa |
Jednostka: | Wydział Przyrodniczo-Techniczny |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
- zapoznanie z wykorzystaniem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu - zapoznanie z procesami rozkładu i korozji prowadzonymi przez mikroorganizmy oraz przybliżenie zagrożeń wynikających z stosowania żywych mikroorganizmów - wykształcenie umiejętności praktycznego zastosowania wiedzy z zakresu mikrobiologii przemysłowej |
Pełny opis: |
A. Problematyka wykładu Znaczenie przemysłowe bakterii gramdodatnich i gramujemnych. Znaczenie bakterii przeprowadzających procesy fermentacyjne w przemyśle. Rola bakterii przetrwalnikujących w produkcji przemysłowej. Wykorzystanie promieniowców, grzybów strzępkowych i drożdży w przemyśle. Mikrobiologiczna produkcja aminokwasów, antybiotyków i probiotyków. Udział mikroorganizmów w procesach rozkładu i korozji materiałów. Katastrofy i awarie mikrobiologiczne w przemyśle. B. Problematyka ćwiczeń laboratoryjnych Izolacja mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym na przykładzie mikroorganizmów o aktywności enzymatycznej, selekcja szczepów odpornych na wysokie stężenie metali ciężkich. Bakterie fermentacja mlekowa - techniki sporządzania preparatów mikroskopowych z produktów mlecznych, izolacja i identyfikacja mikroflory produktów mlecznych oraz kiszonek, oznaczanie zawartości kwasu mlekowego. Bakterie fermentacji masłowej. Budowa i właściwości drożdży, charakterystyka drożdży piwowarskich, winiarskich, piekarskich i paszowych. Izolacja drobnoustrojów glebowych – potencjalnych producentów związków biologiczne aktywnych, produkcja antybiotyków przez bakterie z rodzaju Streptomyces. Oznaczanie aktywności biobójczej antybiotyków/preparatów dezynfekcyjnych. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne w przemyśle. |
Literatura: |
Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu): A.1. wykorzystywana podczas zajęć • Bednarski W., Fieduk J.: Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa, 2007 • Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa, 2008 • Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa, 2007 • Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011 A.2. studiowana samodzielnie przez studenta • Chmiel A.: Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa, 1998 • Nicklin J., Graeme – Cook K., Killington R.: Krótkie wykłady – mikrobiologia, PWN, Warszawa, 2004 B. Literatura uzupełniająca • Libudzisz Z., Walczak P., Bardowski J.: Bakterie fermentacji mlekowe. Klasyfikacja, metabolizm, genetyka, wykorzystanie. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2004 • Klimiuk E., Łebkowska M.: Biotechnologia w ochronie środowiska. PWN, Warszawa, 2003 • Schlegel H.. Mikrobiologia ogólna. PWN, Warszawa 2008 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W1 Ma wiedzę z zakresu matematyki, fizyki i chemii niezbędną dla zrozumienia podstawowych zjawisk i procesów przyrodniczych W2 Zna podstawowe procesy technologiczne właściwe dla biotechnologii W3 Wykazuje znajomość funkcjonowania mikroorganizmów oraz metod ich wykorzystania w przemyśle W4 Tłumaczy rolę mikroorganizmów w medycynie, różnych gałęziach przemysłu, rolnictwie i ochronie środowiska W5 Objaśnia podstawowe zasady stosowania technik inżynierii genetycznej i komórkowej oraz biotechnologii, możliwości ich wykorzystania w praktyce, jak również obwarowania bioetyczne W6 Określa podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym Umiejętności U1 Opracowuje wyniki badań doświadczalnych stosując narzędzia informatyczne U2 Posługuje się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym w mikrobiologii i biotechnologii U3 Wykonuje zlecone proste zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego U4 Dokonuje syntezy danych pochodzących z różnych źródeł i wyciąga na tej podstawie wnioski U5 Opracowuje wyniki badań eksperymentalnych, szacuje błędy i niepewność pomiarów U6 Pracuje samodzielnie i zespołowo w rozwiązywaniu problemów biotechnologicznych U7 Uczy się samodzielnie w sposób ukierunkowany Kompetencje społeczne (postawy) K1 Wykazuje zainteresowanie problemami z dziedziny mikrobiologii przemysłowej K2 Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie oraz podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych K3 Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role K4 Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; umie postępować w stanach zagrożenia |
Metody i kryteria oceniania: |
B. Formy zaliczenia na przykład: • W- egzamin w formie odpowiedzi ustnej • L - wykonanie sprawozdań z przeprowadzonych badań, prezentacja wyników, ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych z pracy laboratoryjnej, sprawozdań oraz kolokwiów z poszczególnych partii materiału C. Podstawowe kryteria W : egzamin obejmuje odpowiedź ustną na wybrane losowo przez studenta trzy zagadnienia z treści wykładów (próg zaliczeniowy 50%, odpowiedź na każde pytanie stanowi 1/3 składowej oceny końcowej) L: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie: - kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie sprawozdań z przeprowadzonych ćwiczeń - aktywność na zajęciach - kolokwia: wykazanie się wiedzą i udzielenie odpowiedzi na co najmniej 60% zagadnień poruszanych w pytaniach |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.