Enzymologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.15.BTI-EN |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.1
|
Nazwa przedmiotu: | Enzymologia |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: |
Plan zajęć II roku Biotechnologii inżynierskiej I stopnia, stacjonarne, semestr 03 (2024/25-Z) |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia: | Realizowany w sali |
Wymagania: | |
Literatura uzupełniająca: | 1. Biochemia. Krótkie wykłady. David B. Hames, Nigel M. Hooper. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010. 2. Ćwiczenia z biochemii. Redakcja naukowa: Leokadia Kłyszejko-Stefanowicz. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011. 3. Podstawy biologii komórki. Bruce Alberts, Dennis Bray, Karen Hopkin, Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff, Keith Roberts, Peter Walter. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2005. |
Skrócony opis: |
Ogólne zapoznanie z wiedzą z enzymologii Poznanie kinetyki enzymatycznej oraz mechanizmów reakcji enzymatycznych Zapoznanie studentów z zastosowaniami enzymów w biotechnologii |
Pełny opis: |
Wykład Struktura enzymόw Kinetyka reakcji enzymatycznych Enzymy wewnątrz-komόrkowe Mechanizmy kontroli aktywności enzymόw Metody oczyszczania enzymόw Wykorzystanie enzymόw w biotechnologii Konwersatorium Aktywność właściwa enzymu Powinowactwo substratu do enzymu Prędkość reakcji enzymatycznych Stopień inhibicji reakcji enzymatycznych Graficzny sposόb znajdowania wartości Vmax oraz Km Stopień obsadzenia enzymu substratem Enzymy allosteryczne Laboratorium Badanie enzymów w preparatach biologicznych: izolowanie i oczyszczanie enzymów Oznaczanie aktywności enzymatycznej Techniki stosowane w detekcji substratów i produktów reakcji enzymatycznych Badanie aktywnosci peroksydazy z kapusty – preparacja peroksydazy, reakcja utleniania gwajakolu, oznaczanie aktywności peroksydazy Badanie aktywności kwaśnej fosfatazy z ziemniaka - preparacja fosfatazy, reakcja hydrolizy p-nitrofenylofosforanu, oznaczanie aktywności fosfatazy Badanie aktywnosci inwertazy z drożdży - preparacja inwertazy, reakcja hydrolizy sacharozy, wyznaczanie krzywej kalibracyjnej, oznaczanie aktywności inwertazy. |
Literatura: |
1. Biochemia. Lubert Stryer Lubert Stryer, Jeremy M. Berg, John L. Tymoczko. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009. 2. Biochemia Harpera. Murray Robert K., Granner Daryl K, Rodwell Victor W. PZWL, Warszawa 2012. 3. Obliczenia biochemiczne. Alojzy Zgirski, Roman Gondko. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010. |
Efekty uczenia się: |
EUW1 Rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze EUW2 Posiada wiedzę z zakresu matematyki, fizyki i chemii, w tym opisuje typy makrocząsteczek i nanomolekuł wykorzystywanych w biotechnologii EUW3 Zna podstawy teoretyczne metod i technik doświadczalnych wykorzystywanych w biotechnologii inżynierskiej EUU1 Wykorzystuje narzędzia matematyczne i wielkości fizyczne do opisu zjawisk i procesów fizycznych, chemicznych i biologicznych EUU2 Samodzielnie prowadzi eksperymenty pod kierunkiem opiekuna EUU3 Posługuje się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym w biotechnologii EUK1 Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role EUK2 Dba o bezpieczeństwo własne oraz innych osób podczas pracy |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład 15/ZO poprawna odpowiedź na zadane pytania z obszaru programu, próg zaliczeniowy 50% Konwersatorium 15/ZO ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych, obecności na zajęciach oraz przygotowania i przedstawienia rozwiązań zadań Laboratorium 15/ZO ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych, sprawdzianów znajomości podstaw teoretycznych dotyczących doświadczeń, poprawności wykonania doświadczeń, sprawozdań oraz aktywności na zajęciach |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR LAB
LAB
WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Teresa Janas, Karolina Sapoń, Sławomir Wierzba | |
Prowadzący grup: | Teresa Janas, Rafał Mańka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-29 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR LAB
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Tadeusz Janas, Teresa Janas | |
Prowadzący grup: | Teresa Janas, Rafał Mańka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ LAB
PT WYK
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Tadeusz Janas, Teresa Janas | |
Prowadzący grup: | Teresa Janas, Karolina Sapoń | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.