Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia ogólna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.15.BTI-MO
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia ogólna
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 5.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia:

Realizowany w sali
Realizowany zdalnie

Literatura uzupełniająca:

Nicklin J., Graeme-Cook K., Killington R.. Mikrobiologia. Krótkie wykłady. PWN, Warszawa 2007

Markiewicz Z. Struktura i funkcje osłon bakteryjnych. PWN, Warszawa, 1993


Skrócony opis:

Przedstawienie podstawowych informacji z zakresu mikrobiologii ogólnej. Tematyka: Przegląd podstawowych grup mikroorganizmów prokariotycznych, eukariotycznych, wirusów; podstawowych procesów metabolicznych zachodzących z udziałem drobnoustrojów Poznanie podstawowych technik laboratoryjnych, sprzętu i aparatury wykorzystywanej w pracy z materiałem mikrobiologicznym.

Pełny opis:

Wykład: Znajomość zasad nomenklatury, klasyfikacji mikroorganizmów.

Poznanie cech morfologicznych, fizjologicznych i biochemicznych organizmów prokariotycznych, eukariotycznych, wirusów. Występowanie i rola drobnoustrojów w środowisku, oddziaływanie na ludzi i zwierzęta.

Laboratorium:

Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Dezynfekcja i sterylizacja - wpływ procesów na wzrost i rozwój drobnoustrojów. Podłoża mikrobiologiczne, techniki posiewu i barwień mikroorganizmów, metody określania liczebności mikroorganizmów. Charakterystyka mikroorganizmów prokariotycznych i eukariotycznych na podstawie wybranych rodzajów.

Literatura:

Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. PWN, Warszawa 2010.

Murray P. R., M.A. Pfaller, K.S. Rosenthal, Mikrobiologia, Edra Urban & Partner 2018, 2020

Abigail A. Salyers, Dixie D. Whitt. Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. PWN, Warszawa,, 2012.

Efekty uczenia się:

Wyjaśnia różnice w budowie, funkcjonowaniu komórek prokariotycznych i eukariotycznych, zna podstawowe procesy fizjologiczne, metaboliczne zachodzące u wybranych grup mikroorganizmów

Tłumaczy interakcje między mikroorganizmami, człowiekiem a środowiskiem, opisuje rolę mikroorganizmów w środowisku.

Potrafi dobrać i zastosować odpowiednie metody, techniki oraz narzędzia badawcze przydatne w pracy mikrobiologicznej

Poprawnie stosuje poznaną terminologię mikrobiologiczną, potrafi wykonać proste zadania badawcze, dokonywać interpretacji i wyciągać wnioski

Potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role; wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym

Metody i kryteria oceniania:

Wykład: egzamin pisemny

Laboratorium: zaliczenie na ocenę (sprawozdania z wykonywanych ćwiczeń, terminowość, kolokwia, aktywność i zaangażowanie, przestrzeganie zasad BHP)

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-03-01 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Grata, Patrycja Hendel
Prowadzący grup: Katarzyna Grata, Patrycja Hendel
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2024-03-01 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Grata, Patrycja Hendel
Prowadzący grup: Katarzyna Grata, Patrycja Hendel
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-03-01 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Grata
Prowadzący grup: Katarzyna Grata, Vira Hovorukha
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www4-8 (2024-11-08)