Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia przemysłowa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.15.BTI-MP
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia przemysłowa
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy: Plan zajęć II rok Biotechnologia inżynierska, stacjonarne, semestr 04 (2025/26-L)
Punkty ECTS i inne: 5.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia:

Realizowany w sali
Realizowany zdalnie

Wymagania:


Literatura uzupełniająca:

Chmiel A.: Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa 1998

Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa 2012

Nicklin J., Graeme – Cook K., Killington R.: Mikrobiologia. Krótkie wykłady . PWN, Warszawa 2012


Skrócony opis:

Zapoznanie studentów z mikroorganizmami wykorzystywanymi w różnych gałęziach przemysłu.

Zapoznanie z metodami pozyskiwania oraz określania właściwości mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym.

Pełny opis:

Treści kształcenia - wykład:

Mikroorganizmy o znaczeniu przemysłowym

Pozyskiwanie mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym

Bakterie fermentacji mlekowej

Udział mikroorganizmów w wytwarzaniu probiotyków

Znaczenie przemysłowe bakterii rodzaju Bacillus

Znaczenie przemysłowe bakterii rodzaju Clostridium

Bakterie kwasu octowego

Znaczenie przemysłowe promieniowców

Przemysłowe wykorzystanie drożdży

Znaczenie przemysłowe grzybów strzępkowych

Znaczenie przemysłowe bakterii propionowych

Mikrobiologiczna produkcja aminokwasów

Biosynteza antybiotyków i bakteriocyn

Biosynteza witamin

Biosynteza enzymów

Treści kształcenia - laboratoria:

Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium. Przygotowanie próbek, podłoży mikrobiologicznych oraz sprzętu laboratoryjnego

Izolacja mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym na przykładzie drobnoustrojów wykazujących aktywność proteolityczną, lipolityczną i amylolityczną

Fermentacja mlekowa. Bakterie fermentacji mlekowej w produktach fermentowanych. Bakterie probiotyczne

Bakterie z rodzaju Clostridium i ich udział w fermentacja masłowej

Drożdże wykorzystywane w piekarstwie, produkcji piwa, wina oraz paszy.

Doskonalenie cech produkcyjnych drożdży piwowarskich na drodze mutagenezy indukowanej.

Grzyby strzępkowe w przemyśle, aktywność enzymatyczna

Warunki biosyntezy dekstranu przez Leuconostoc mesenteroides

Izolacja mikroorganizmów produkujących antybiotyki. Metody oceny wrażliwości mikroorganizmów na antybiotyki i środki dezynfekcyjne. Metody selekcji szczepów opornych na wysokie stężenie metali ciężkich.

Literatura:

Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa 2018

Błaszczyk M., Goryluk-Salmonowicz A. Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów. PWN, Warszawa 2020

Bednarski W., Fieduk J (red.).: Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa 2012

Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa 2011

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Zna mikroorganizmy wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu

Zna właściwości mikroorganizmów wykorzystywanych w przemyśle

Umiejętności

Potrafi wyizolować mikroorganizmy o znaczeniu przemysłowym

Potrafi określić właściwości mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym

Kompetencje

Potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role

Wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym

Metody i kryteria oceniania:

Wykład:

Egzamin testowy. Próg zaliczeniowy 51% poprawnych odpowiedzi. Warunkiem koniecznym dla przystąpienia do egzaminu jest uzyskanie pozytywnej oceny zaliczeniowej z ćwiczeń laboratoryjnych.

Laboratorium:

Ustalenie oceny końcowej na podstawie ocen cząstkowych:

- z kolokwiów (51% poprawnych odpowiedzi) ze znajomości podstaw teoretycznych i praktycznych dotyczących doświadczeń – 70% oceny końcowej;

- poprawne wykonanie doświadczeń laboratoryjnych oraz zaangażowanie, aktywność i przestrzeganie zasad BHP w takcie wykonywania ćwiczeń laboratoryjnych - 10% oceny końcowej;

- kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie sprawozdań - 20% oceny końcowej.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2025-03-01 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Nabrdalik
Prowadzący grup: Małgorzata Nabrdalik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2025/2026" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2026-03-01 - 2026-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Nabrdalik
Prowadzący grup: Małgorzata Nabrdalik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-www5-2 (2025-04-29)