Mikrobiologia przemysłowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.15.BTI-MP |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia przemysłowa |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: |
Plan zajęć II rok Biotechnologia inżynierska, stacjonarne, semestr 04 (2025/26-L) |
Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia: | Realizowany w sali |
Wymagania: | |
Literatura uzupełniająca: | Chmiel A.: Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa 1998 Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa 2012 Nicklin J., Graeme – Cook K., Killington R.: Mikrobiologia. Krótkie wykłady . PWN, Warszawa 2012 |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z mikroorganizmami wykorzystywanymi w różnych gałęziach przemysłu. Zapoznanie z metodami pozyskiwania oraz określania właściwości mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia - wykład: Mikroorganizmy o znaczeniu przemysłowym Pozyskiwanie mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym Bakterie fermentacji mlekowej Udział mikroorganizmów w wytwarzaniu probiotyków Znaczenie przemysłowe bakterii rodzaju Bacillus Znaczenie przemysłowe bakterii rodzaju Clostridium Bakterie kwasu octowego Znaczenie przemysłowe promieniowców Przemysłowe wykorzystanie drożdży Znaczenie przemysłowe grzybów strzępkowych Znaczenie przemysłowe bakterii propionowych Mikrobiologiczna produkcja aminokwasów Biosynteza antybiotyków i bakteriocyn Biosynteza witamin Biosynteza enzymów Treści kształcenia - laboratoria: Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium. Przygotowanie próbek, podłoży mikrobiologicznych oraz sprzętu laboratoryjnego Izolacja mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym na przykładzie drobnoustrojów wykazujących aktywność proteolityczną, lipolityczną i amylolityczną Fermentacja mlekowa. Bakterie fermentacji mlekowej w produktach fermentowanych. Bakterie probiotyczne Bakterie z rodzaju Clostridium i ich udział w fermentacja masłowej Drożdże wykorzystywane w piekarstwie, produkcji piwa, wina oraz paszy. Doskonalenie cech produkcyjnych drożdży piwowarskich na drodze mutagenezy indukowanej. Grzyby strzępkowe w przemyśle, aktywność enzymatyczna Warunki biosyntezy dekstranu przez Leuconostoc mesenteroides Izolacja mikroorganizmów produkujących antybiotyki. Metody oceny wrażliwości mikroorganizmów na antybiotyki i środki dezynfekcyjne. Metody selekcji szczepów opornych na wysokie stężenie metali ciężkich. |
Literatura: |
Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa 2018 Błaszczyk M., Goryluk-Salmonowicz A. Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów. PWN, Warszawa 2020 Bednarski W., Fieduk J (red.).: Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa 2012 Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa 2011 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Zna mikroorganizmy wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu Zna właściwości mikroorganizmów wykorzystywanych w przemyśle Umiejętności Potrafi wyizolować mikroorganizmy o znaczeniu przemysłowym Potrafi określić właściwości mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym Kompetencje Potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role Wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: Egzamin testowy. Próg zaliczeniowy 51% poprawnych odpowiedzi. Warunkiem koniecznym dla przystąpienia do egzaminu jest uzyskanie pozytywnej oceny zaliczeniowej z ćwiczeń laboratoryjnych. Laboratorium: Ustalenie oceny końcowej na podstawie ocen cząstkowych: - z kolokwiów (51% poprawnych odpowiedzi) ze znajomości podstaw teoretycznych i praktycznych dotyczących doświadczeń – 70% oceny końcowej; - poprawne wykonanie doświadczeń laboratoryjnych oraz zaangażowanie, aktywność i przestrzeganie zasad BHP w takcie wykonywania ćwiczeń laboratoryjnych - 10% oceny końcowej; - kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie sprawozdań - 20% oceny końcowej. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2025-03-01 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ PT LAB
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Nabrdalik | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Nabrdalik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2025/2026" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2026-03-01 - 2026-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Nabrdalik | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Nabrdalik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.