Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Procesy oczyszczania i rozdzielania produktów biotechnologicznych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.15.BTI-PORPB
Kod Erasmus / ISCED: 13.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Procesy oczyszczania i rozdzielania produktów biotechnologicznych
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy: Plan zajęć IV roku Biotechnologii inżynierskiej I stopnia, stacjonarne, semestr 07 (2024/25-Z)
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia:

Realizowany w sali
Realizowany zdalnie

Literatura uzupełniająca:

Miksch K., Sikora J., Biotechnologia ścieków, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010.

Libudzisz Z., Kowal K., Żukowska Z., Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, PWN, Warszawa 2008.

Bednarski W., Fiedurek J., Podstawy biotechnologii przemysłowej, WNT, Warszawa 2007

Klimiuk K., Łebkowska M., Biotechnologia w ochronie środowiska, 2004.

Fiedurek J.(red.): Procesy jednostkowe w biotechnologii, Wydawnictwo UMCS, Lublin 2000.

Skrócony opis:

Poznanie wiedzy z zakresu podstawowych zjawisk, problemów oczyszczania i wydzielania produktów biotechnologicznych. Zdobycie przez studentów umiejętności wykorzystania poznanych procesów oczyszczania i rozdzielania w procesach technologicznych. Zdobycie przez studentów umiejętności samodzielnej analizy procesu technologicznego z uwzględnieniem operacji jednostkowych wykorzystywanych przy wydzielaniu i oczyszczaniu produktów biotechnologicznych.

Pełny opis:

Wykład: Biotechnologia w ujęciu historycznym i perspektywistycznym. Biotechnologia klasyczna i nowoczesna. Procesy i operacje stosowane do wydzielania i oczyszczania produktów biosyntezy. Dezintegracja komórek. Klarowanie. Wirowanie. Filtracja. Zatężanie. Odparowanie. Strącanie. Ultrafiltracja. Oczyszczanie. Ekstrakcja. Krystalizacja. Ultraoczyszczanie. Strategia powiększonej skali. Nowe technologie oczyszczania produktów ubocznych z procesu przetwarzania roślin na żywność.

Konwersatorium: Analiza literatury. Analiza obiektu (charakterystyka obiektu, analiza ekonomiczna i ekologiczna przykładowej technologii). Analiza procesu biotechnologicznego ze szczególnym uwzględnieniem operacji jednostkowych wykorzystywanych przy wydzielaniu i oczyszczaniu produktów biotechnologicznych. Analiza strumieni ścieków i odpadów powstających podczas procesów biotechnologicznych i analiza ich dalszego wykorzystania oraz utylizacji.

Literatura:

Adamczak M., Bednarski W., Fiedurka J.: Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa 2012.

Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii. PWN, Warszawa 2011.

Żabczyński S.:P odstawy biotechnologii środowiskowej- trendy, badania, implementacje. Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice 2008.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Ma wiedzę z zakresu podstawowych pojęć i terminów stosowanych w biotechnologii, rozumie powiązanie biotechnologii z naukami inżynieryjnymi.

Ma wiedzę w zakresie procesów biotechnologicznych stosowanych w różnych gałęziach przemysłu

Umiejętności:

Potrafi zastosować podstawowe techniki i narzędzia badawcze do opisu i analizy procesów biotechnologicznych

Potrafi wykonać prostą analizę procesu biotechnologicznego i wyciągać wnioski

Kompetencje:

Dostrzega relacje pomiędzy ekologicznymi, ekonomicznymi, społecznymi, a także innymi pozatechnicznymi aspektami i skutkami działalności biotechnologii inżynierskiej

Metody i kryteria oceniania:

Wykład - test pisemny (zdalnie) – udzielenie odpowiedzi na co najmniej 60% pytań

Konwersatorium - poprawne wykonanie prezentacji wybranego procesu technologicznego z uwzględnieniem procesów oczyszczania i rozdzielania produktów biotechnologicznych. Obecność i aktywność na zajęciach. Próg zaliczenia – 50%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Włodarczyk
Prowadzący grup: Barbara Włodarczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-29
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Włodarczyk
Prowadzący grup: Barbara Włodarczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Włodarczyk
Prowadzący grup: Barbara Włodarczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www4-8 (2024-11-08)