Procesy oczyszczania i rozdzielania produktów biotechnologicznych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.15.BTI-PORPB |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.1
|
Nazwa przedmiotu: | Procesy oczyszczania i rozdzielania produktów biotechnologicznych |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia: | Realizowany w sali |
Literatura uzupełniająca: | Miksch K., Sikora J., Biotechnologia ścieków, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. Libudzisz Z., Kowal K., Żukowska Z., Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, PWN, Warszawa 2008. Bednarski W., Fiedurek J., Podstawy biotechnologii przemysłowej, WNT, Warszawa 2007 Klimiuk K., Łebkowska M., Biotechnologia w ochronie środowiska, 2004. Fiedurek J.(red.): Procesy jednostkowe w biotechnologii, Wydawnictwo UMCS, Lublin 2000. |
Skrócony opis: |
Poznanie wiedzy z zakresu podstawowych zjawisk, problemów oczyszczania i wydzielania produktów biotechnologicznych. Zdobycie przez studentów umiejętności wykorzystania poznanych procesów oczyszczania i rozdzielania w procesach technologicznych. Zdobycie przez studentów umiejętności samodzielnej analizy procesu technologicznego z uwzględnieniem operacji jednostkowych wykorzystywanych przy wydzielaniu i oczyszczaniu produktów biotechnologicznych. |
Pełny opis: |
Wykład: Biotechnologia w ujęciu historycznym i perspektywistycznym. Biotechnologia klasyczna i nowoczesna. Procesy i operacje stosowane do wydzielania i oczyszczania produktów biosyntezy. Dezintegracja komórek. Klarowanie. Wirowanie. Filtracja. Zatężanie. Odparowanie. Strącanie. Ultrafiltracja. Oczyszczanie. Ekstrakcja. Krystalizacja. Ultraoczyszczanie. Strategia powiększonej skali. Nowe technologie oczyszczania produktów ubocznych z procesu przetwarzania roślin na żywność. Konwersatorium: Analiza literatury. Analiza obiektu (charakterystyka obiektu, analiza ekonomiczna i ekologiczna przykładowej technologii). Analiza procesu biotechnologicznego ze szczególnym uwzględnieniem operacji jednostkowych wykorzystywanych przy wydzielaniu i oczyszczaniu produktów biotechnologicznych. Analiza strumieni ścieków i odpadów powstających podczas procesów biotechnologicznych i analiza ich dalszego wykorzystania oraz utylizacji. |
Literatura: |
1. Bednarski W., Fiedurk J., Podstawy biotechnologii przemysłowej. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2007. 2. Libudzisz Z., Kowal K., Żukowska Z., Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, PWN, Warszawa 2008. 3. Fiedurek J., Procesy jednostkowe w biotechnologii, Wydaw. UMCS, Lublin 2000. 4. Klimiuk K., Łebkowska M., Biotechnologia w ochronie środowiska, 2007. 5.Nizielski M., Urbaniec K., Aparatura przemysłowa. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2010. 6.Opaliński I., Chutkowski M., Leś K.: Aparatura procesowa do wymainy ciepła i masy. Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów 2014 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Ma wiedzę z zakresu podstawowych pojęć i terminów stosowanych w biotechnologii, rozumie powiązanie biotechnologii z naukami inżynieryjnymi. Ma wiedzę w zakresie procesów biotechnologicznych stosowanych w różnych gałęziach przemysłu Umiejętności: Potrafi zastosować podstawowe techniki i narzędzia badawcze do opisu i analizy procesów biotechnologicznych Potrafi wykonać prostą analizę procesu biotechnologicznego i wyciągać wnioski Kompetencje: Dostrzega relacje pomiędzy ekologicznymi, ekonomicznymi, społecznymi, a także innymi pozatechnicznymi aspektami i skutkami działalności biotechnologii inżynierskiej |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład - test pisemny (zdalnie) – udzielenie odpowiedzi na co najmniej 60% pytań Konwersatorium - poprawne wykonanie prezentacji wybranego procesu technologicznego z uwzględnieniem procesów oczyszczania i rozdzielania produktów biotechnologicznych. Obecność i aktywność na zajęciach. Próg zaliczenia – 50% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR KON
WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Włodarczyk | |
Prowadzący grup: | Barbara Włodarczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Literatura: |
1. Bednarski W., Fiedurk J., Podstawy biotechnologii przemysłowej. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2007. 2. Libudzisz Z., Kowal K., Żukowska Z., Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, PWN, Warszawa 2008. 3. Fiedurek J., Procesy jednostkowe w biotechnologii, Wydaw. UMCS, Lublin 2000. 4. Klimiuk K., Łebkowska M., Biotechnologia w ochronie środowiska, 2007. 5.Nizielski M., Urbaniec K., Aparatura przemysłowa. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2010. 6.Opaliński I., Chutkowski M., Leś K.: Aparatura procesowa do wymainy ciepła i masy. Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów 2014 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.