Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Grzyby lecznicze i prozdrowotne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.15.BTM-GLB
Kod Erasmus / ISCED: 13.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Grzyby lecznicze i prozdrowotne
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

fakultatywne

Literatura uzupełniająca:

Dowolne dostępne atlasy grzybów.

Műller E., Loeffler W., 1987, Zarys mikologii, PWRiL, Warszawa.

Podbielkowski Z., Rejment-Grochowska I., Skirgiełło A., 1979, Rośliny zarodnikowe (wyd. 2), PWN, Warszawa.

Kirk B., The Fifth Kingom, Mycologue Publications, http://www.mycolog.com.



Skrócony opis:

Znaczenie biologiczne, żywnościowe i zastosowanie terapeutyczne grzybów.

Pełny opis:

Podstawy systematyki, budowy i biologii grzybów. Wymagania pokarmowe grzybów.

Cykle rozwojowe grzybów.

Grzyby jako źródło antybiotyków. Biotechnologiczne znaczenie grzybów.

Grzyby jako źródło substancji leczniczych i prozdrowotnych.

Grzyby w diecie.

Uprawa wybranych gatunków grzybów.

Przegląd grzybów leczniczych i prozdrowotnych.

Preparaty przygotowane w oparciu o surowce grzybowe.

Literatura:

Bednarski W., Reps A, Biotechnologia żywności, Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003.

Kavanagh K., Fungi, Biology and appliocations, second ed., Willey-Blackwell 2011. ePDF9781119976967

Jadwiga Turło, BIOTECHNOLOGIA GRZYBÓW. ZASTOSOWANIE W FARMACJI I SUPLEMENTACJI, Biul. Wydz. Farm. WUM, 2013, 3, 18-26 http://biuletynfarmacji.wum.edu.pl/

MAREK SIWULSKI, KRZYSZTOF SOBIERALSKI, IWONA SAS-GOLAK, WARTOŚĆ ODŻYWCZA I PROZDROWOTNA GRZYBÓW, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2014, 1 (92), 16 – 28, DOI:10.15193/zntj/2014/92/016-028

Muszyńska B., JADALNE GATUNKI GRZYBÓW źródłem substancji dietetycznych i leczniczych, Wydawnictwo ZOZ Ośrodka UMEA SHINODA-KURACEJO, Kraków 2012.

Efekty uczenia się:

EKW1 Zna stanowisko systematyczne i biologię grzybów.

EKW2 Zna lecznicze i prozdrowotne właściwości grzybów mikroskopowych i wielkoowocnikowych.

EKW3 Zna przykłady grzybów leczniczych i ich zastosowanie.

EKW4 Zna biotechnologiczne znaczenie grzybów w aspekcie zdrowotnym.

Umiejętności

EKU1 Potrafi wskazać substancje i gatunki grzybów o znaczeniu leczniczym i prozdrowotnym.

EKU2 Umie wskazać skład podłoża i warunki uprawy wybranych grzybów wielkoowocnikowych.

EKU3 Korzysta z literatury przedmiotu, prezentuje i dyskutuje dane.

Kompetencje społeczne (postawy)

EKK1 Wykazuje otwartość na aktualizowanie wiedzy z zakresu mykologii.

Metody i kryteria oceniania:

OF1 kolokwium OP1 prezentacja multimedialna

OF2 aktywność na zajęciach OP2 Średnia ważona ocen formujących

wykład zaliczenie z oceną Próg zaliczeniowy 60%

seminarium zaliczenie z oceną Próg zaliczeniowy 60%,

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2024-03-01 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Seminarium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ewa Moliszewska
Prowadzący grup: Ewa Moliszewska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www5-8 (2024-11-08)