Grzyby lecznicze i prozdrowotne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.15.BTM-GLB |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.1
|
Nazwa przedmiotu: | Grzyby lecznicze i prozdrowotne |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
Literatura uzupełniająca: | Dowolne dostępne atlasy grzybów. Műller E., Loeffler W., 1987, Zarys mikologii, PWRiL, Warszawa. Podbielkowski Z., Rejment-Grochowska I., Skirgiełło A., 1979, Rośliny zarodnikowe (wyd. 2), PWN, Warszawa. Kirk B., The Fifth Kingom, Mycologue Publications, http://www.mycolog.com. |
Skrócony opis: |
Znaczenie biologiczne, żywnościowe i zastosowanie terapeutyczne grzybów. |
Pełny opis: |
Podstawy systematyki, budowy i biologii grzybów. Wymagania pokarmowe grzybów. Cykle rozwojowe grzybów. Grzyby jako źródło antybiotyków. Biotechnologiczne znaczenie grzybów. Grzyby jako źródło substancji leczniczych i prozdrowotnych. Grzyby w diecie. Uprawa wybranych gatunków grzybów. Przegląd grzybów leczniczych i prozdrowotnych. Preparaty przygotowane w oparciu o surowce grzybowe. |
Literatura: |
Bednarski W., Reps A, Biotechnologia żywności, Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003. Kavanagh K., Fungi, Biology and appliocations, second ed., Willey-Blackwell 2011. ePDF9781119976967 Jadwiga Turło, BIOTECHNOLOGIA GRZYBÓW. ZASTOSOWANIE W FARMACJI I SUPLEMENTACJI, Biul. Wydz. Farm. WUM, 2013, 3, 18-26 http://biuletynfarmacji.wum.edu.pl/ MAREK SIWULSKI, KRZYSZTOF SOBIERALSKI, IWONA SAS-GOLAK, WARTOŚĆ ODŻYWCZA I PROZDROWOTNA GRZYBÓW, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2014, 1 (92), 16 – 28, DOI:10.15193/zntj/2014/92/016-028 Muszyńska B., JADALNE GATUNKI GRZYBÓW źródłem substancji dietetycznych i leczniczych, Wydawnictwo ZOZ Ośrodka UMEA SHINODA-KURACEJO, Kraków 2012. |
Efekty uczenia się: |
EKW1 Zna stanowisko systematyczne i biologię grzybów. EKW2 Zna lecznicze i prozdrowotne właściwości grzybów mikroskopowych i wielkoowocnikowych. EKW3 Zna przykłady grzybów leczniczych i ich zastosowanie. EKW4 Zna biotechnologiczne znaczenie grzybów w aspekcie zdrowotnym. Umiejętności EKU1 Potrafi wskazać substancje i gatunki grzybów o znaczeniu leczniczym i prozdrowotnym. EKU2 Umie wskazać skład podłoża i warunki uprawy wybranych grzybów wielkoowocnikowych. EKU3 Korzysta z literatury przedmiotu, prezentuje i dyskutuje dane. Kompetencje społeczne (postawy) EKK1 Wykazuje otwartość na aktualizowanie wiedzy z zakresu mykologii. |
Metody i kryteria oceniania: |
OF1 kolokwium OP1 prezentacja multimedialna OF2 aktywność na zajęciach OP2 Średnia ważona ocen formujących wykład zaliczenie z oceną Próg zaliczeniowy 60% seminarium zaliczenie z oceną Próg zaliczeniowy 60%, |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-03-01 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
SEM
CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Moliszewska | |
Prowadzący grup: | Ewa Moliszewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.