Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia przemysłowa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.15.BTM-MP
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia przemysłowa
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy: Plan zajęć II roku Biotechnologii medycznej, stacjonarne, semestr 03 (2024/25-Z)
Punkty ECTS i inne: 5.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia:

Realizowany w sali

Skrócony opis:

Zapoznanie studentów z mikroorganizmami wykorzystywanymi w różnych gałęziach przemysłu

Zapoznanie z metodami pozyskiwania oraz określania właściwości mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym

Pełny opis:

Treści kształcenia - wykład:

Mikroorganizmy o znaczeniu przemysłowym

Pozyskiwanie mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym

Bakterie fermentacji mlekowej

Udział mikroorganizmów w wytwarzaniu probiotyków

Znaczenie przemysłowe bakterii rodzaju Bacillus

Znaczenie przemysłowe bakterii rodzaju Clostridium

Bakterie kwasu octowego

Znaczenie przemysłowe promieniowców

Przemysłowe wykorzystanie drożdży

Znaczenie przemysłowe grzybów strzępkowych

Znaczenie przemysłowe bakterii propionowych

Mikrobiologiczna produkcja aminokwasów

Biosynteza antybiotyków i bakteriocyn

Biosynteza witamin

Biosynteza enzymów

Treści kształcenia - laboratoria:

Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium. Przygotowanie próbek, podłoży mikrobiologicznych oraz sprzętu laboratoryjnego

Izolacja mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym na przykładzie drobnoustrojów wykazujących aktywność proteolityczną, lipolityczną i amylolityczną

Fermentacja mlekowa. Bakterie fermentacji mlekowej w produktach fermentowanych. Bakterie probiotyczne

Bakterie z rodzaju Clostridium i ich udział w fermentacja masłowej

Drożdże wykorzystywane w piekarstwie, produkcji piwa, wina oraz paszy. Grzyby strzępkowe w przemyśle, aktywność enzymatyczna

Warunki biosyntezy dekstranu przez Leuconostoc mesenteroides

Izolacja mikroorganizmów produkujących antybiotyki. Metody oceny wrażliwości mikroorganizmów na antybiotyki i środki dezynfekcyjne. Metody selekcji szczepów opornych na wysokie stężenie metali ciężkich.

Literatura:

Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa 2018

Błaszczyk M., Goryluk-Salmonowicz A. Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów. PWN, Warszawa 2020

Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa 2011

Bednarski W., Fieduk J (red.).: Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa 2012

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Zna mikroorganizmy wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu

Zna właściwości mikroorganizmów wykorzystywanych w przemyśle

Umiejętności:

Potrafi wyizolować mikroorganizmy o znaczeniu przemysłowym

Potrafi określić właściwości mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym

Kompetencje społeczne:

Potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role

Wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym

Metody i kryteria oceniania:

Wykład:

Test z treści wykładów. Warunkiem koniecznym dla przystąpienia do egzaminu jest uzyskanie pozytywnej oceny zaliczeniowej z ćwiczeń laboratoryjnych

Laboratorium:

Aktywność, zaangażowanie, przestrzeganie zasad BHP na zajęciach laboratoryjnych. Obecność obowiązkowa na zajęciach. Wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych

Sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych

Kolokwium z każdej partii materiału (laboratorium)

Średnia ważona ocen formujących (laboratorium)

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Nabrdalik
Prowadzący grup: Małgorzata Nabrdalik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Literatura uzupełniająca:

Chmiel A.: Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa 1998

Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa 2010

Nicklin J., Graeme – Cook K., Killington R.: Mikrobiologia. Krótkie wykłady . PWN, Warszawa 2012


Założenia:

Zapoznanie studentów z mikroorganizmami wykorzystywanymi w różnych gałęziach przemysłu

Zapoznanie z metodami pozyskiwania oraz określania właściwości mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym


Skrócony opis:

Zapoznanie studentów z mikroorganizmami wykorzystywanymi w różnych gałęziach przemysłu

Zapoznanie z metodami pozyskiwania oraz określania właściwości mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym

Pełny opis:

Treści kształcenia - wykład:

Mikroorganizmy o znaczeniu przemysłowym

Pozyskiwanie mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym

Charakterystyka i zastosowanie enzymów pochodzenia mikrobiologicznego

Bakterie fermentacji mlekowej

Udział mikroorganizmów w wytwarzaniu probiotyków

Znaczenie przemysłowe bakterii rodzaju Bacillus

Znaczenie przemysłowe bakterii rodzaju Clostridium

Bakterie kwasu octowego

Znaczenie przemysłowe promieniowców

Przemysłowe wykorzystanie drożdży

Znaczenie przemysłowe grzybów strzępkowych

Znaczenie przemysłowe bakterii propionowych

Mikrobiologiczna produkcja aminokwasów

Treści kształcenia - laboratoria:

Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium. Przygotowanie próbek, podłoży mikrobiologicznych oraz sprzętu laboratoryjnego

Izolacja mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym na przykładzie drobnoustrojów wykazujących aktywność proteolityczną, lipolityczną i amylolityczną

Fermentacja mlekowa. Bakterie fermentacji mlekowej w produktach fermentowanych. Bakterie probiotyczne

Bakterie rodzaju Clostridium i ich udział w fermentacja masłowej

Drożdże wykorzystywane w piekarstwie, produkcji piwa, wina oraz paszy. Grzyby strzępkowe w przemyśle, aktywność enzymatyczna

Warunki biosyntezy dekstranu przez Leuconostoc mesenteroides lub Doskonalenie cech produkcyjnych drożdży piwowarskich na drodze mutagenezy indukowanej.

Izolacja mikroorganizmów produkujących antybiotyki. Metody oceny wrażliwości mikroorganizmów na antybiotyki i środki dezynfekcyjne. Metody selekcji szczepów opornych na wysokie stężenie metali ciężkich.

Omówienie przedłożonych sprawozdań. Zaliczenie przedmiotu

Literatura:

Bednarski W., Fieduk J (red.).: Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa 2012

Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa 2018

Błaszczyk M., Goryluk-Salmonowicz A. Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów. PWN, Warszawa 2020

Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa 2011

Uwagi:

Warunki zaliczenie przedmiotu:

Wykład:

Test z treści wykładów. Warunkiem koniecznym dla przystąpienia do egzaminu jest uzyskanie pozytywnej oceny zaliczeniowej z ćwiczeń laboratoryjnych

Laboratorium:

Aktywność, zaangażowanie, przestrzeganie zasad BHP na zajęciach laboratoryjnych. Wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych

Sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych

Kolokwium z każdej partii materiału (laboratorium)

Średnia ważona ocen formujących (laboratorium)

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-29
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Nabrdalik
Prowadzący grup: Małgorzata Nabrdalik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Nabrdalik
Prowadzący grup: Małgorzata Nabrdalik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www4-8 (2024-11-08)