Mikrobiologia przemysłowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.15.BTM-MP |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia przemysłowa |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: |
Plan zajęć II roku Biotechnologii medycznej, stacjonarne, semestr 03 (2024/25-Z) |
Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia: | Realizowany w sali |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z mikroorganizmami wykorzystywanymi w różnych gałęziach przemysłu Zapoznanie z metodami pozyskiwania oraz określania właściwości mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym |
Pełny opis: |
Treści kształcenia - wykład: Mikroorganizmy o znaczeniu przemysłowym Pozyskiwanie mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym Bakterie fermentacji mlekowej Udział mikroorganizmów w wytwarzaniu probiotyków Znaczenie przemysłowe bakterii rodzaju Bacillus Znaczenie przemysłowe bakterii rodzaju Clostridium Bakterie kwasu octowego Znaczenie przemysłowe promieniowców Przemysłowe wykorzystanie drożdży Znaczenie przemysłowe grzybów strzępkowych Znaczenie przemysłowe bakterii propionowych Mikrobiologiczna produkcja aminokwasów Biosynteza antybiotyków i bakteriocyn Biosynteza witamin Biosynteza enzymów Treści kształcenia - laboratoria: Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium. Przygotowanie próbek, podłoży mikrobiologicznych oraz sprzętu laboratoryjnego Izolacja mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym na przykładzie drobnoustrojów wykazujących aktywność proteolityczną, lipolityczną i amylolityczną Fermentacja mlekowa. Bakterie fermentacji mlekowej w produktach fermentowanych. Bakterie probiotyczne Bakterie z rodzaju Clostridium i ich udział w fermentacja masłowej Drożdże wykorzystywane w piekarstwie, produkcji piwa, wina oraz paszy. Grzyby strzępkowe w przemyśle, aktywność enzymatyczna Warunki biosyntezy dekstranu przez Leuconostoc mesenteroides Izolacja mikroorganizmów produkujących antybiotyki. Metody oceny wrażliwości mikroorganizmów na antybiotyki i środki dezynfekcyjne. Metody selekcji szczepów opornych na wysokie stężenie metali ciężkich. |
Literatura: |
Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa 2018 Błaszczyk M., Goryluk-Salmonowicz A. Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów. PWN, Warszawa 2020 Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa 2011 Bednarski W., Fieduk J (red.).: Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa 2012 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Zna mikroorganizmy wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu Zna właściwości mikroorganizmów wykorzystywanych w przemyśle Umiejętności: Potrafi wyizolować mikroorganizmy o znaczeniu przemysłowym Potrafi określić właściwości mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym Kompetencje społeczne: Potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role Wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: Test z treści wykładów. Warunkiem koniecznym dla przystąpienia do egzaminu jest uzyskanie pozytywnej oceny zaliczeniowej z ćwiczeń laboratoryjnych Laboratorium: Aktywność, zaangażowanie, przestrzeganie zasad BHP na zajęciach laboratoryjnych. Obecność obowiązkowa na zajęciach. Wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych Sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych Kolokwium z każdej partii materiału (laboratorium) Średnia ważona ocen formujących (laboratorium) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
Przejdź do planu
PN LAB
LAB
WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Nabrdalik | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Nabrdalik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Literatura uzupełniająca: | Chmiel A.: Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa 1998 Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa 2010 Nicklin J., Graeme – Cook K., Killington R.: Mikrobiologia. Krótkie wykłady . PWN, Warszawa 2012 |
|
Założenia: | Zapoznanie studentów z mikroorganizmami wykorzystywanymi w różnych gałęziach przemysłu Zapoznanie z metodami pozyskiwania oraz określania właściwości mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym |
|
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z mikroorganizmami wykorzystywanymi w różnych gałęziach przemysłu Zapoznanie z metodami pozyskiwania oraz określania właściwości mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym |
|
Pełny opis: |
Treści kształcenia - wykład: Mikroorganizmy o znaczeniu przemysłowym Pozyskiwanie mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym Charakterystyka i zastosowanie enzymów pochodzenia mikrobiologicznego Bakterie fermentacji mlekowej Udział mikroorganizmów w wytwarzaniu probiotyków Znaczenie przemysłowe bakterii rodzaju Bacillus Znaczenie przemysłowe bakterii rodzaju Clostridium Bakterie kwasu octowego Znaczenie przemysłowe promieniowców Przemysłowe wykorzystanie drożdży Znaczenie przemysłowe grzybów strzępkowych Znaczenie przemysłowe bakterii propionowych Mikrobiologiczna produkcja aminokwasów Treści kształcenia - laboratoria: Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium. Przygotowanie próbek, podłoży mikrobiologicznych oraz sprzętu laboratoryjnego Izolacja mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym na przykładzie drobnoustrojów wykazujących aktywność proteolityczną, lipolityczną i amylolityczną Fermentacja mlekowa. Bakterie fermentacji mlekowej w produktach fermentowanych. Bakterie probiotyczne Bakterie rodzaju Clostridium i ich udział w fermentacja masłowej Drożdże wykorzystywane w piekarstwie, produkcji piwa, wina oraz paszy. Grzyby strzępkowe w przemyśle, aktywność enzymatyczna Warunki biosyntezy dekstranu przez Leuconostoc mesenteroides lub Doskonalenie cech produkcyjnych drożdży piwowarskich na drodze mutagenezy indukowanej. Izolacja mikroorganizmów produkujących antybiotyki. Metody oceny wrażliwości mikroorganizmów na antybiotyki i środki dezynfekcyjne. Metody selekcji szczepów opornych na wysokie stężenie metali ciężkich. Omówienie przedłożonych sprawozdań. Zaliczenie przedmiotu |
|
Literatura: |
Bednarski W., Fieduk J (red.).: Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa 2012 Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa 2018 Błaszczyk M., Goryluk-Salmonowicz A. Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów. PWN, Warszawa 2020 Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa 2011 |
|
Uwagi: |
Warunki zaliczenie przedmiotu: Wykład: Test z treści wykładów. Warunkiem koniecznym dla przystąpienia do egzaminu jest uzyskanie pozytywnej oceny zaliczeniowej z ćwiczeń laboratoryjnych Laboratorium: Aktywność, zaangażowanie, przestrzeganie zasad BHP na zajęciach laboratoryjnych. Wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych Sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych Kolokwium z każdej partii materiału (laboratorium) Średnia ważona ocen formujących (laboratorium) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-29 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR LAB
LAB
LAB
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Nabrdalik | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Nabrdalik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR LAB
LAB
WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Nabrdalik | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Nabrdalik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.