Grzyby lecznicze i prozdrowotne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.15.Z.BTM-GLB |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0519) Nauki biologiczne (inne)
|
Nazwa przedmiotu: | Grzyby lecznicze i prozdrowotne |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: |
Plan zajęć I rok Biotechnologia medyczna I stopnia, niestacjonarne, semestr 02 (2024/25-L) Plan zajęć III rok Biotechnologia medyczna I stopnia, niestacjonarne, semestr 06 (2025/26-L) |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek studiów: | Biotechnologia |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
Wymagania: | Podstawy biologii. Podstawy chemii. |
Literatura uzupełniająca: | Atlasy grzybów. Literatura naukowa z zakresu mykologii i wykorzystania grzybów (dostęp przez bibliotekę UO) |
Założenia: | Znaczenie biologiczne, żywnościowe i zastosowanie terapeutyczne grzybów. |
Skrócony opis: |
wykład Podstawy systematyki, budowy i biologii grzybów. Wymagania pokarmowe grzybów. Grzyby jako źródło antybiotyków. Biotechnologiczne znaczenie grzybów. Grzyby jako źródło substancji leczniczych i prozdrowotnych. Grzyby w diecie. seminarium Cykle rozwojowe grzybów. Uprawa wybranych gatunków grzybów. Przegląd grzybów leczniczych i prozdrowotnych. Preparaty przygotowane w oparciu o surowce grzybowe. Zaliczenie. |
Pełny opis: |
Przedmiot ma na celu przybliżenie potencjału wykorzystania prozdrowotnego grzybów, ukazania ich właściwości i dalszych kierunków wykorzystania. W trakcie zajęć zostanie omówiona biologia grzybów, zasady systematyki. Szczegółowo omówione będą składniki aktywne grzybów oraz wybrane gatunki ważne leczniczo. |
Literatura: |
Bednarski W., Reps A, Biotechnologia żywności, Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003. Kavanagh K., Fungi, Biology and appliocations, second ed., Willey-Blackwell 2011. ePDF9781119976967 Jadwiga Turło, BIOTECHNOLOGIA GRZYBÓW. ZASTOSOWANIE W FARMACJI I SUPLEMENTACJI, Biul. Wydz. Farm. WUM, 2013, 3, 18-26 http://biuletynfarmacji.wum.edu.pl/ MAREK SIWULSKI, KRZYSZTOF SOBIERALSKI, IWONA SAS-GOLAK, WARTOŚĆ ODŻYWCZA I PROZDROWOTNA GRZYBÓW, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2014, 1 (92), 16 – 28, DOI:10.15193/zntj/2014/92/016-028 Muszyńska B., JADALNE GATUNKI GRZYBÓW źródłem substancji dietetycznych i leczniczych, Wydawnictwo ZOZ Ośrodka UMEA SHINODA-KURACEJO, Kraków 2012. Dowolne dostępne atlasy grzybów. Műller E., Loeffler W., 1987, Zarys mikologii, PWRiL, Warszawa. Podbielkowski Z., Rejment-Grochowska I., Skirgiełło A., 1979, Rośliny zarodnikowe (wyd. 2), PWN, Warszawa. Kirk B., The Fifth Kingom, Mycologue Publications, http://www.mycolog.com. Literatura naukowa z zakresu mykologii i wykorzystania grzybów (dostęp przez bibliotekę UO) |
Efekty uczenia się: |
Wiedza EKW1 Zna stanowisko systematyczne i biologię grzybów. EKW2 Zna lecznicze i prozdrowotne właściwości grzybów mikroskopowych i wielkoowocnikowych. EKW3 Zna przykłady grzybów leczniczych i ich zastosowanie. EKW4 Zna biotechnologiczne znaczenie grzybów w aspekcie zdrowotnym. Umiejętności EKU1 Potrafi wskazać substancje i gatunki grzybów o znaczeniu leczniczym i prozdrowotnym. EKU2 Umie wskazać skład podłoża i warunki uprawy wybranych grzybów wielkoowocnikowych. EKU3 Korzysta z literatury przedmiotu, prezentuje i dyskutuje dane. Kompetencje społeczne (postawy) EKK1 Wykazuje otwartość na aktualizowanie wiedzy z zakresu mykologii. |
Metody i kryteria oceniania: |
kolokwium (wykład i seminarium); prezentacja multimedialna (seminarium) aktywność na zajęciach (wykład i seminarium) Średnia ważona ocen formujących Próg zaliczeniowy 50% |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2025-03-01 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N SEM
SEM
WYK
|
Typ zajęć: |
Seminarium, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Moliszewska | |
Prowadzący grup: | Ewa Moliszewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.