Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia ogólna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.15.Z.BTM-MO
Kod Erasmus / ISCED: 13.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia ogólna
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 5.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Cele kształcenia.

Zapoznanie studentów z morfologią, fizjologią organizmów prokariotycznych i eukariotycznych oraz z podstawami metabolizmu komórkowego.

Przedstawienie funkcji, znaczenia i praktycznego wykorzystania drobnoustrojów zwłaszcza w medycynie.

Praktyczne zapoznanie z podstawowymi metodami i technikami laboratoryjnymi stosowanymi w pracowniach mikrobiologicznych

Pełny opis:

Wykład

Historia mikrobiologii jej znaczenie i zastosowanie.

Taksonomia mikroorganizmów: nomenklatura, identyfikacja, klasyfikacja bakterii. Podstawy wirusologii.

Charakterystyka morfologiczna i fizjologiczna mikroorganizmów prokariotycznych. Fizjologia bakterii - odżywianie, rozmnażanie. Charakterystyka grzybów strzępkowych i drożdży - systematyka, budowa, morfologia, fizjologia odżywiania i rozmnażania

Metabolizm mikroorganizmów. Oddychanie tlenowe. Oddychanie beztlenowe typu fermentacyjnego i redukcyjnego.

Procesy anaboliczne - fotosynteza i chemosynteza bakterii.

Wpływ mikroorganizmów na zdrowie ludzi i zwierząt. Praktyczne wykorzystanie mikroorganizmów w medycynie.

Laboratorium

Ogólne zasady pracy (BHP) i wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego.

Metody sterylizacji i dezynfekcji. Podłoża mikrobiologiczne stosowane w hodowli drobnoustrojów. Techniki posiewów mikroorganizmów. Typy preparatów, techniki przygotowywania i metody barwienia preparatów mikroskopowych. Wpływ czynników fizyko-chemicznych i biologicznych na mikroorganizmy (m.in. środki dezyfekcyjne, UV, antybiotyki). Metody bezpośrednie oznaczania liczebności drobnoustrojów.

Metody pośrednie oznaczania liczebności drobnoustrojów.

Kryteria diagnostyczne bakterii. Identyfikacja bakterii na przykładzie rodziny Enterobacteriaceae. Kryteria diagnostyczne i identyfikacja wybranych grzybów strzępkowych. Kryteria diagnostyczne i identyfikacja wybranych grzybów drożdżopodobnych.

Literatura:

1. Collier L., Oksford J.: Wirusologia. Podręcznik dla studentów medycyny, stomatologii i mikrobiologii. PZWL, Warszawa 2001

2. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. PWN, Warszawa 2010

3. Nicklin J., Graeme-Cook K., Killington R.. Mikrobiologia. Krótkie wykłady. PWN, Warszawa 2007

4. Murray Patrick R., Rosenthal Ken S., Pfaller Michael A. : „Mikrobiologia” Wrocław, 2016, Edra Urban & Partner,

5. Abigail A. Salyers, Dixie D. Whitt. Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. PWN, Warszawa,, 2012.

Efekty uczenia się:

KW1 wyjaśnia różnice w budowie, funkcjonowaniu komórek prokariotycznych i eukariotycznych, zna podstawowe procesy fizjologiczne, metaboliczne zachodzące u wybranych grup mikroorganizmów

EKW2 tłumaczy interakcje między mikroorganizmami, człowiekiem a środowiskiem, opisuje rolę mikroorganizmów w środowisku

EKU1 potrafi dobrać i zastosować odpowiednie metody, techniki oraz narzędzia badawcze przydatne w pracy mikrobiologicznej

EKU2 poprawnie stosuje poznaną terminologię mikrobiologiczną, potrafi dokonywać interpretacji i wyciągać wnioski z przeprowadzonych zadań badawczych

EKK1 potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role

EKK2 wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym

Metody i kryteria oceniania:

Wykład:

egzamin pisemny próg zaliczeniowy powyżej 60%

Laboratorium - ocena formująca:

wykonanie doświadczeń i sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych

aktywność, zaangażowanie, przestrzeganie zasad BHP na zajęciach laboratoryjnych (30%)

kolokwium/sprawdzian (70%)

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-03-01 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 18 godzin więcej informacji
Wykład, 18 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Grata, Patrycja Hendel
Prowadzący grup: Katarzyna Grata, Patrycja Hendel
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2024-03-01 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 18 godzin więcej informacji
Wykład, 18 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Grata
Prowadzący grup: Katarzyna Grata, Patrycja Hendel
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-03-01 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 18 godzin więcej informacji
Wykład, 18 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Grata
Prowadzący grup: Katarzyna Grata, Vira Hovorukha
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www6-8 (2024-11-08)