Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Enzymologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16-EN
Kod Erasmus / ISCED: 13.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Enzymologia
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Ogólne zapoznanie z wiedzą z enzymologii. Poznanie kinetyki enzymatycznej oraz mechanizmów reakcji enzymatycznych. Zapoznanie się z podstawowymi metodami preparacji i analizy enzymów. Zapoznanie studentów z zastosowaniami enzymów w medycynie i biotechnologii.

Pełny opis:

A. Problematyka wykładu:Struktura i właściwości enzymów, klasyfikacja i nazewnictwo enzymów. Kinetyka i mechanizmy reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu, temperatury oraz pH na szybkość reakcji enzymatycznych, energetyka reakcji enzymatycznych, równanie Michaelisa-Menten, inhibicja odwracalna kompetycyjna i niekompetycyjna, inhibicja nieodwracalna, regulacja aktywności enzymatycznej, enzymy allosteryczne. Zastosowania enzymów w diagnostyce klinicznej i medycynie sądowej, w przemyśle i biotechnologii. Obliczenia kinetyki enzymatycznej.

B. Problematyka laboratorium:Badanie enzymów w preparatach biologicznych: izolowanie i oczyszczanie enzymów, oznaczanie aktywności enzymatycznej, techniki stosowane w detekcji substratów i produktów reakcji enzymatycznych. Badanie aktywnosci peroksydazy z kapusty – preparacja peroksydazy, reakcja utleniania gwajakolu, oznaczanie aktywności peroksydazy, badanie wpływu pH na aktywność peroksydazy. Badanie aktywności kwaśnej fosfatazy z ziemniaka - preparacja fosfatazy, reakcja hydrolizy p-nitrofenylofosforanu, oznaczanie aktywności fosfatazy, badanie wpływu inhibitora na aktywność fosfatazy. Badanie aktywnosci inwertazy z drożdży - preparacja inwertazy, reakcja hydrolizy sacharozy, wyznaczanie krzywej kalibracyjnej, oznaczanie aktywności inwertazy, badanie wpływu czynników denaturacyjnych na aktywność inwertazy.

Literatura:

A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć:

A.1. wykorzystywana podczas zajęć:

• J. M. Berg, L. Stryer, J.L. Tymoczko. Biochemia. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, wyd.4, 2011.

A.2. studiowana samodzielnieprzez studenta:

• K. Murray, D.K. Granner, P.A. Mayes, V.W. Rodwell. Biochemia Harpera. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, wyd. 6, 2008.

B. Literatura uzupełniająca

• Alberts, D. Bray, A. Johnson, J. Lewis, M. Raff, K. Roberts, P. Walter. Podstawy biologii komórki. Wprowadzenie do biologii molekularnej. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, wyd. 1, 1999.

Efekty uczenia się:

Wiedza

W1: wymienia techniki oraz prawa opisujące procesy stosowane w enzymologii

W2: definiuje i rozumie klasyfikację i nomenklaturę (w tym w języku angielskim) stosowane w enzymologii

W3: tłumaczy mechanizmy molekularne dotyczące kinetyki enzymatycznej oraz mechanizmów reakcji enzymatycznych

W4: identyfikuje i charakteryzuje problemy oraz współczesne wyzwania dotyczące enzymologii i zastosowań enzymów w medycynie i biotechnologii

Umiejętności

U1: stosuje metody doświadczalne, a także formułuje wnioski z przeprowadzonych eksperymentόw w tym krytycznie interpretuje wyniki

U2: korzysta z literatury w języku angielskim w zakresie enzymologii

U3: weryfikuje aktualne piśmiennictwo i posiada umiejętność zdobywania informacji, zarówno ze źródeł pierwotnych, jak i wtórnych, włączając informacje uzyskiwane z elektronicznych baz danych, wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji

Kompetencje społeczne (postawy)

K1: dostrzega znaczenie aktulizowania wiedzy w zakresie enzymologii; rozumie potrzebę systematycznego zapoznawania się z czasopismami naukowymi

K2: potrafi pracować w zespole; ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania

K3: wykazuje kreatywność; rozumie i docenia potrzebę rzetelności przy realizacji zadań

K4: jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych

Metody i kryteria oceniania:

A. Sposób zaliczenia

• Zaliczenie z oceną (W)

• Zaliczenie z oceną (L)

B. Formy zaliczenia:

• W: zaliczenie pisemne: kolokwium całościowe z pytaniami otwartymi

• L: - - zaliczenie pisemne: sprawozdania, kolokwia cząstkowe

- sprawdzian praktyczny: wykonanie zadań laboratoryjnych

C. Podstawowe kryteria

W: wykazanie się wiedzą z treści wykładόw: do zaliczenia konieczne jest udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej połowę zagadnień poruszonych w pytaniach

L: - kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie wszystkich sprawozdań

- wykazanie się wiedzą: do zdania kolokwiów cząstkowych konieczne jest udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej połowę zadanych problemόw

- przemyślane przygotowanie stanowiska do doświadczenia, staranność wykonania procedur, czas wykonania, jakość końcowego wytworu/wyniku, przestrzeganie w trakcie pracy zasad BHP

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www2-5 (2024-09-13)