Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekonomika i organizacja produkcji w biotechnologii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16-EOPB-12
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Ekonomika i organizacja produkcji w biotechnologii
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zapoznanie z pojęciami i terminami związanymi z procesem gospodarowania z uwzględnieniem przedsiębiorstw wykorzystujących procesy biotechnologiczne;

Zapoznanie z relacjami między przedsiębiorstwami oraz między przedsiębiorstwem a otoczeniem;

Przedstawienie ekonomicznych, organizacyjnych i prawnych uwarunkowań zachodzących zdarzeń i procesów produkcji w biotechnologii;

Pełny opis:

Problematyka wykładu: Miejsce i rola ekonomiki przedsiębiorstwa w systemie nauk ekonomicznych. Gospodarowanie jako proces dokonywania wyborów w działalności produkcyjnej. Rachunek ekonomiczny. Organizacja, otoczenie organizacji. Przedsiębiorstwo, istota i cechy. Formy organizacyjno prawne przedsiębiorstw. Proces produkcyjny i jego organizacja. Zasady organizacji pracy i produkcji. Proces zarządzania i jego funkcje. Struktury organizacyjne. Proces podejmowania decyzji i jego istota. Kapitał przedsiębiorstwa. Kapitał własny i obcy. Majątek trwały i majątek obrotowy w przedsiębiorstwie. Koszty w przedsiębiorstwie. Przychody z działalności gospodarczej. Wyniki działalności gospodarczej oraz ich ocena. Czynniki, które kształtują wynik finansowy działalności produkcyjnej w biotechnologii.

Literatura:

A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu):

A.1. wykorzystywana podczas zajęć

A.2. studiowana samodzielnie przez studenta

• Duraj J.; Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa, PWE, Warszawa 2002

• Lichtarski J.; Podstawy nauki o przedsiębiorstwie, Wyd. AE, Wrocław 2007

• Pawłowicz L. J. (red.); Ekonomika przedsiębiorstwa. Wybrane zagadnienia. Gdańsk 2007

B. Literatura uzupełniająca

• Duraj J. Papiernik-Wojdera M. Przedsiębiorczość i innowacyjność, Warszawa 2010

• Kotler P., Armstrong G., Saunders J., Wong W. 2002. Marketing, podręcznik europejski. PWE, Warszawa 2008

• Milewski R., Kwiatkowski E.: Podstawy ekonomii. Wyd. PWN, Warszawa 2006

• Osbert-Pociecha G. (red.); Podstawy nauki o przedsiębiorstwie. Studium przypadków. Wyd. AE, Wrocław 2009

• Sierpińska M., Jachna T., Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. PWN, Warszawa 2007

• Stoner J., A., Wankel Ch.; Kierowanie, PTE, Warszawa 2004

Efekty uczenia się:

Wiedza

W1 rozpoznaje podstawowe kategorie i procesy ekonomiczne zachodzące w przedsiębiorstwie i zna podstawowe prawa i zasady z zakresu ekonomii, ekonomiki i organizacji produkcji w biotechnologii

W2 potrafi rozróżnić formy prawno-organizacyjne jednostek gospodarczych oraz rozróżnia składniki majątku (aktywów) i źródła ich finansowania w przedsiębiorstwie

W3 objaśnia podział wyniku finansowego przedsiębiorstwa wskazując jego składowe

Umiejętności

U1 posługuje się podstawowymi kategoriami gospodarki rynkowej w interpretacji informacji dotyczących zdarzeń i procesów gospodarczych w biotechnologii

U2 identyfikuje wskaźniki działalności finansowej przedsiębiorstwa oraz dotyczące gospodarki materiałowej, procesu produkcji i zbytu w przedsiębiorstwie

U3 oblicza, analizuje i interpretuje wyniki działalności produkcyjnej oraz wskaźniki analizy ekonomiczno-finansowej przedsiębiorstwa

U4 uczy się samodzielnie wyznaczonych zagadnień ekonomiczno organizacyjnych

Kompetencje społeczne (postawy)

K1 wykazuje zainteresowanie podstawowymi zjawiskami i procesami gospodarczymi w biotechnologii

K2 przewiduje skutki społeczne, gospodarcze i ekologiczne podejmowanych decyzji gospodarczych w szczególności w biotechnologii, wykazuje cechy świadomego i racjonalnego uczestnika rynku ( konsumenta)

K3 uwzględnia zasady organizacji pracy i zarządzania w różnych formach aktywności i w pracy zespołowej

Metody i kryteria oceniania:

B. Formy zaliczenia

W – zaliczenie pisemne: test wielokrotnego wyboru z pytaniami (zadaniami) otwartymi

C. Podstawowe kryteri

W: przedstawienie poprawnych odpowiedzi na sformułowane w formie pisemnej pytania. Pytania są punktowane. Do zaliczenia konieczne jest udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej połowę plus jeden, zagadnień poruszonych w pytaniach

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www5-8 (2024-11-08)