Ekonomika i organizacja produkcji w biotechnologii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16-EOPB-12 |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika i organizacja produkcji w biotechnologii |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie z pojęciami i terminami związanymi z procesem gospodarowania z uwzględnieniem przedsiębiorstw wykorzystujących procesy biotechnologiczne; Zapoznanie z relacjami między przedsiębiorstwami oraz między przedsiębiorstwem a otoczeniem; Przedstawienie ekonomicznych, organizacyjnych i prawnych uwarunkowań zachodzących zdarzeń i procesów produkcji w biotechnologii; |
Pełny opis: |
Problematyka wykładu: Miejsce i rola ekonomiki przedsiębiorstwa w systemie nauk ekonomicznych. Gospodarowanie jako proces dokonywania wyborów w działalności produkcyjnej. Rachunek ekonomiczny. Organizacja, otoczenie organizacji. Przedsiębiorstwo, istota i cechy. Formy organizacyjno prawne przedsiębiorstw. Proces produkcyjny i jego organizacja. Zasady organizacji pracy i produkcji. Proces zarządzania i jego funkcje. Struktury organizacyjne. Proces podejmowania decyzji i jego istota. Kapitał przedsiębiorstwa. Kapitał własny i obcy. Majątek trwały i majątek obrotowy w przedsiębiorstwie. Koszty w przedsiębiorstwie. Przychody z działalności gospodarczej. Wyniki działalności gospodarczej oraz ich ocena. Czynniki, które kształtują wynik finansowy działalności produkcyjnej w biotechnologii. |
Literatura: |
A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu): A.1. wykorzystywana podczas zajęć A.2. studiowana samodzielnie przez studenta • Duraj J.; Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa, PWE, Warszawa 2002 • Lichtarski J.; Podstawy nauki o przedsiębiorstwie, Wyd. AE, Wrocław 2007 • Pawłowicz L. J. (red.); Ekonomika przedsiębiorstwa. Wybrane zagadnienia. Gdańsk 2007 B. Literatura uzupełniająca • Duraj J. Papiernik-Wojdera M. Przedsiębiorczość i innowacyjność, Warszawa 2010 • Kotler P., Armstrong G., Saunders J., Wong W. 2002. Marketing, podręcznik europejski. PWE, Warszawa 2008 • Milewski R., Kwiatkowski E.: Podstawy ekonomii. Wyd. PWN, Warszawa 2006 • Osbert-Pociecha G. (red.); Podstawy nauki o przedsiębiorstwie. Studium przypadków. Wyd. AE, Wrocław 2009 • Sierpińska M., Jachna T., Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. PWN, Warszawa 2007 • Stoner J., A., Wankel Ch.; Kierowanie, PTE, Warszawa 2004 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W1 rozpoznaje podstawowe kategorie i procesy ekonomiczne zachodzące w przedsiębiorstwie i zna podstawowe prawa i zasady z zakresu ekonomii, ekonomiki i organizacji produkcji w biotechnologii W2 potrafi rozróżnić formy prawno-organizacyjne jednostek gospodarczych oraz rozróżnia składniki majątku (aktywów) i źródła ich finansowania w przedsiębiorstwie W3 objaśnia podział wyniku finansowego przedsiębiorstwa wskazując jego składowe Umiejętności U1 posługuje się podstawowymi kategoriami gospodarki rynkowej w interpretacji informacji dotyczących zdarzeń i procesów gospodarczych w biotechnologii U2 identyfikuje wskaźniki działalności finansowej przedsiębiorstwa oraz dotyczące gospodarki materiałowej, procesu produkcji i zbytu w przedsiębiorstwie U3 oblicza, analizuje i interpretuje wyniki działalności produkcyjnej oraz wskaźniki analizy ekonomiczno-finansowej przedsiębiorstwa U4 uczy się samodzielnie wyznaczonych zagadnień ekonomiczno organizacyjnych Kompetencje społeczne (postawy) K1 wykazuje zainteresowanie podstawowymi zjawiskami i procesami gospodarczymi w biotechnologii K2 przewiduje skutki społeczne, gospodarcze i ekologiczne podejmowanych decyzji gospodarczych w szczególności w biotechnologii, wykazuje cechy świadomego i racjonalnego uczestnika rynku ( konsumenta) K3 uwzględnia zasady organizacji pracy i zarządzania w różnych formach aktywności i w pracy zespołowej |
Metody i kryteria oceniania: |
B. Formy zaliczenia W – zaliczenie pisemne: test wielokrotnego wyboru z pytaniami (zadaniami) otwartymi C. Podstawowe kryteri W: przedstawienie poprawnych odpowiedzi na sformułowane w formie pisemnej pytania. Pytania są punktowane. Do zaliczenia konieczne jest udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej połowę plus jeden, zagadnień poruszonych w pytaniach |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.