Mikroorganizmy w produkcji kosmetyków i wybranych farmaceutyków
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16-MPKWF |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Mikroorganizmy w produkcji kosmetyków i wybranych farmaceutyków |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie z biotechnologicznymi metodami wykorzystania mikroorganizmów w produkcji kosmetyków i farmaceutyków. Zapoznanie z najważniejszymi uregulowaniami prawnymi dotyczącymi czystości mikrobiologicznej kosmetyków i farmaceutyków oraz warunków ich produkcji. |
Pełny opis: |
A. Problematyka wykładu: Drobnoustroje jako biologiczne źródło substancji czynnych. Biotechnologiczne metody produkcji antybiotyków, witamin, aminokwasów, szczepionek z wykorzystaniem mikroorganizmów. Probiotyki – preparaty kosmetyczne i farmaceutyczne. Mikrobiologiczne zanieczyszczenia surowców oraz produktów kosmetycznych i farmaceutycznych. Kryteria czystości mikrobiologicznej kosmetyków i farmaceutyków oraz konsekwencje ich skażenia mikrobiologicznego. HACCP, GMP i inne akty prawne w produkcji wyrobów kosmetycznych i farmaceutycznych. |
Literatura: |
Wykaz literatury A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu): A.1. wykorzystywana podczas zajęć • Kayser O., Műller R.H.: Biotechnologia farmaceutyczna, PZWL Warszawa, 2003 • Kayser O.: Podstawy biotechnologii farmaceutycznej, Wyd. Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 2002 • Paranowska W.: Mikrobiologia farmaceutyczna. Problemy produkcji i kontroli leków, PZWL, Warszawa, 1998 • Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii., PWN, Warszawa, 2011. • czasopisma naukowe z zakresu kosmetologii i farmakologii. A.2. studiowana samodzielnie przez studenta Jw. B. Literatura uzupełniająca Publikacje polecane przez wykładowcę |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W1 wyjaśnia złożone zjawiska i opisuje procesy biotechnologiczne wykorzystywane w produkcji kosmetyków i farmaceutyków W2 tłumaczy mechanizmy funkcjonowania mikroorganizmów oraz wymienia możliwości potencjalnego ich wykorzystania w produkcji kosmetyków i farmaceutyków W3 opisuje aktualny stan wiedzy i kierunki rozwoju w zakresie omawianych zagadnień Umiejętności U1 wykazuje umiejętność pozyskiwania i wykorzystania danych z uznanych źródeł informacji naukowej U2 wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji, zwłaszcza ze źródeł elektronicznych U3 wykazuje umiejętność formułowania uzasadnionych sądów na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł i prezentowania zagadnień w formie pisemnej lub ustnej Kompetencje społeczne (postawy) K1 dąży do stałego pogłębiania swojej wiedzy dotyczącej wykorzystania mikroorganizmów w produkcji kosmetyków i farmaceutyków K2 rozumie potrzebę systematycznego aktualizowania wiedzy z zakresu kosmetologii i farmakologii wykorzystując czasopisma naukowe i popularnonaukowe |
Metody i kryteria oceniania: |
Sposób zaliczenia • egzamin (W) B. Formy zaliczenia : • W – egzamin pisemny: testowy C. Podstawowe kryteria oceny W: wykazanie się wiedzą z treści wykładów i udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej 60% zagadnień poruszanych w pytaniach. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.