Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikroorganizmy w produkcji kosmetyków i wybranych farmaceutyków

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16-MPKWF
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Mikroorganizmy w produkcji kosmetyków i wybranych farmaceutyków
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zapoznanie z biotechnologicznymi metodami wykorzystania mikroorganizmów w produkcji kosmetyków i farmaceutyków.

Zapoznanie z najważniejszymi uregulowaniami prawnymi dotyczącymi czystości mikrobiologicznej kosmetyków i farmaceutyków oraz warunków ich produkcji.

Pełny opis:

A. Problematyka wykładu: Drobnoustroje jako biologiczne źródło substancji czynnych. Biotechnologiczne metody produkcji antybiotyków, witamin, aminokwasów, szczepionek z wykorzystaniem mikroorganizmów. Probiotyki – preparaty kosmetyczne i farmaceutyczne. Mikrobiologiczne zanieczyszczenia surowców oraz produktów kosmetycznych i farmaceutycznych. Kryteria czystości mikrobiologicznej kosmetyków i farmaceutyków oraz konsekwencje ich skażenia mikrobiologicznego. HACCP, GMP i inne akty prawne w produkcji wyrobów kosmetycznych i farmaceutycznych.

Literatura:

Wykaz literatury

A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu):

A.1. wykorzystywana podczas zajęć

• Kayser O., Műller R.H.: Biotechnologia farmaceutyczna, PZWL Warszawa, 2003

• Kayser O.: Podstawy biotechnologii farmaceutycznej, Wyd. Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 2002

• Paranowska W.: Mikrobiologia farmaceutyczna. Problemy produkcji i kontroli leków, PZWL, Warszawa, 1998

• Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii., PWN, Warszawa, 2011.

• czasopisma naukowe z zakresu kosmetologii i farmakologii.

A.2. studiowana samodzielnie przez studenta

Jw.

B. Literatura uzupełniająca

Publikacje polecane przez wykładowcę

Efekty uczenia się:

Wiedza

W1 wyjaśnia złożone zjawiska i opisuje procesy biotechnologiczne wykorzystywane w produkcji kosmetyków i farmaceutyków

W2 tłumaczy mechanizmy funkcjonowania mikroorganizmów oraz wymienia możliwości potencjalnego ich wykorzystania w produkcji kosmetyków i farmaceutyków

W3 opisuje aktualny stan wiedzy i kierunki rozwoju w zakresie omawianych zagadnień

Umiejętności

U1 wykazuje umiejętność pozyskiwania i wykorzystania danych z uznanych źródeł informacji naukowej

U2 wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji, zwłaszcza ze źródeł elektronicznych

U3 wykazuje umiejętność formułowania uzasadnionych sądów na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł i prezentowania zagadnień w formie pisemnej lub ustnej

Kompetencje społeczne (postawy)

K1 dąży do stałego pogłębiania swojej wiedzy dotyczącej wykorzystania mikroorganizmów w produkcji kosmetyków i farmaceutyków

K2 rozumie potrzebę systematycznego aktualizowania wiedzy z zakresu kosmetologii i farmakologii wykorzystując czasopisma naukowe i popularnonaukowe

Metody i kryteria oceniania:

Sposób zaliczenia

• egzamin (W)

B. Formy zaliczenia :

• W – egzamin pisemny: testowy

C. Podstawowe kryteria oceny

W: wykazanie się wiedzą z treści wykładów i udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej 60% zagadnień poruszanych w pytaniach.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www5-8 (2024-11-08)