Immobilizowane komórki i enzymy
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16.BST4-IKE |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.6
|
Nazwa przedmiotu: | Immobilizowane komórki i enzymy |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z procesami izolacji oraz z metodami unieruchamiania komórek i enzymów. Nauczenie określania aktywności immobilizowanych enzymów oraz z biotechnologicznym wykorzystaniem enzymów. Nauczenie studentów umiejętności pracy eksperymentalnej w relatywnie dużej grupie. |
Pełny opis: |
wykład Podstawowe pojęcia związane z enzymami stosowanymi w biotechnologii. Grupy enzymów o zastosowaniu biotechnologicznym. Główne źródła enzymów. Metody pozyskiwania i oczyszczania enzymów. Matryce do unieruchamiania enzymów. Klasyfikacja nośników enzymów. Techniki stosowane w immobilizacji enzymów o znaczeniu biotechnologicznym. Metody immunoenzymatyczne. Zalety i wady immobilizacji enzymów. Laboratorium Immobilizacja komórek. Izolacja i immobilizacja enzymów oraz badanie wpływu przechowywania na aktywność enzymu. Wpływ pH i temperatury na aktywność immobilizowanych enzymów. Kinetyka i obliczenie parametrów procesów enzymatycznych. Wpływ aktywatorów i inhibitorów na aktywność immobilizowanych enzymów w komórkach. |
Literatura: |
Witwicki J., Ardelt W.: Elementy enzymologii. Wyd. Naukowe PWN. Warszawa, 1989 Buchowicz J.: Biotechnologia molekularna. Wyd. Naukowe PWN. Warszawa, 2009. Ratledge, Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii. Wyd. Naukowe PWN. Warszawa, 2011. Eisenthal R. i wsp.: Enzyme assays, a practical approach. Oxford Sci. Publ. Oxford, 1993. Price N.C., Stevens L.: Fundamentals of enzymology. Oxford. Sci. Publ. Oxford, 1993. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Ma rozszerzoną i pogłębioną wiedzę z zakresu biotechnologii immobilizacji enzymów i komórek przydatną do formułowania praw związanych z poznanymi zjawiskami. Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia oraz procesy technologiczne stosowane w procesach unieruchamiania komórek i enzymów; zna zasady doboru mikroorganizmów do prowadzenia bioprocesów. Zna praktyczne zastosowanie metod biologicznych stosowanych w biotechnologii. Zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w stopniu wystarczającym do pracy w zawodzie biotechnologa. Umiejętności Planuje i wykonuje samodzielnie lub w zespole pod kierunkiem opiekuna zadania badawcze związane z biotechnologią. Prowadzi systematyczny i rzetelny zapis obserwacji oraz pomiarów fizykochemicznych; formułuje wnioski z badań w tym krytycznie interpretuje wyniki. Wykorzystuje aparat matematyczny i statystyczny do opisu zachodzących procesów biotechnologicznych. KOMPETENCJE SPOŁECZNE potrafi pracować w zespole w trakcie przeprowadzania doświadczeń oraz podczas interpretacji i analizy wyników; ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody: Wykład z prezentacją multimedialną, Dyskusja, Ćwiczenia laboratoryjne, Obliczenia matematyczne Kryteria oceniania: Wykład- Egzamin-Zaliczenie pisemne - próg zaliczeniowy 50%, 100% oceny końcowej Laboratorium- Zaliczenie z oceną- Zaliczenie teoretyczne ćwiczeń, sprawdzian – próg zaliczeniowy 50%, 50% oceny końcowej; aktywność na zajęciach - próg zaliczeniowy 100%, 10% oceny końcowej; wykonanie ćwiczenia praktycznego - próg zaliczeniowy 100%, 40% oceny końcowej |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.