Analiza i ocena jakości żywności i kosmetyków
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16.BT3-AOJZK |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.1
|
Nazwa przedmiotu: | Analiza i ocena jakości żywności i kosmetyków |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia: | Realizowany w sali |
Literatura uzupełniająca: | 1. Klepacka M., Analiza żywności. Fundacja Rozwoju SGGW, Warszawa 1998. 2. Drzazga B., Analiza techniczna w przemyśle spożywczym. Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1999. 3. Glinka R.: Receptura kosmetyczna; Oficyna Wydawnicza, Łódź 2003 4. Brud W., Glinka R.: Technologia kosmetyków; Oficyna Wydawnicza, Łódź 2001 5. Mrukot M.: Receptariusz kosmetyczny; MSWSZ, Kraków 2004 |
Skrócony opis: |
• zapoznanie studentów z metodami stosowanymi w analizie żywności i kosmetyków; • nabycie przez studenta podstawowych umiejętności obsługi standardowej aparatury i urządzeń wykorzystywanych w analizie i ocenie jakości żywności i kosmetyków. |
Pełny opis: |
Wykład • Zasady i metody pobierania i przygotowania prób do analiz. • Charakterystyka metod stosowanych w analizie żywności i kosmetyków. • Metody oznaczania podstawowych składników żywności. • Metody oznaczania zanieczyszczeń żywności. • Metody oznaczania dodatków do żywności. • Parametry oceny jakości surowców stosowanych w produkcji kosmetyków. • Metody analityczne stosowane w badaniach surowców i trwałości produktów kosmetycznych • Zaliczenie Laboratorium • Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium. • Analiza sensoryczna i ocena organoleptyczna żywności i kosmetyków. • Oznaczanie zawartości wody i suchej substancji w wybranych produktach spożywczych. • Oznaczenie gęstości płynnych produktów spożywczych i kosmetyków. • Oznaczanie lepkości produktów spożywczych i kosmetyków. • Oznaczanie zawartości alkoholu. • Oznaczanie kwasowości produktów spożywczych. • Oznaczanie zawartości soli kuchennej. • Oznaczanie gęstości wyrobów kosmetycznych. • Określenie pienistości i stopnia trwałości piany. • Określenie rodzaju emulsji. • Badanie radioaktywności produktów spożywczych. • Kolokwium. • Omówienie przedłożonych sprawozdań. • Zaliczenie przedmiotu. |
Literatura: |
1. Kumirska J., Gołębiowski M., Paszkiewicz M., Bychowska A.: Skrypt z ochrony środowiska: Analiza żywności, Wyd. Uniwersytetu Gdańskiego 2010. 2. Borawska M.H., Markiewicz-Żukowska R., Naliwajko S. K., Socha K.: Skrypt do wybranych ćwiczeń z analizy żywności, Wydział farmaceutyczny z oddziałem medycyny laboratoryjnej Euroregionalne Centrum Farmacji Uniwersytet medyczny w Białymstoku, Białystok 2014. 3. Jędryka T., Metody sensoryczne. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków 2001. 4. Kacprzak K., Gawrońska K.: Chemia kosmetyczna, Wyd. naukowe UAM, Poznań 2009 5. Marcinkiewicz – Salmonowicz J.: Zarys chemii i technologii kosmetyków, PG 1995 6. Molski M. Chemia piękna; WSZPZiU Poznań 2005 7. Malinka W.: Zarys chemii kosmetycznej; Volumed, Wrocław 1999 8. Marzec A.: Chemia kosmetyków; Wydawnictwo „Dom Organizatora”, Toruń 2005 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA EKW1 Charakteryzuje metody stosowane w analizie żywności i kosmetyków UMIEJĘTNOŚCI EKU1 Posiada umiejętność prezentowania i interpretacji otrzymanych wyników analiz, posługując się specjalistycznym słownictwem typowym dla nauk przyrodniczych i technicznych EKU2 Posiada umiejętność obsługi standardowej aparatury i urządzeń wykorzystywanych w analizie i ocenie jakości żywności i kosmetyków KOMPETENCJE SPOŁECZNE EKK1 Potrafi formułować pytania służące rozumieniu badanego problemu oraz wyrażać własne opinie na tematy związane z prowadzonymi badaniami |
Metody i kryteria oceniania: |
WYKŁAD Test pisemny (zdalnie) - udzielenie odpowiedzi na co najmniej 60% pytań LABORATORIUM Poprawne wykonanie sprawozdań i obecność na zajęciach |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-03-01 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN LAB
WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 25 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Dołhańczuk-Śródka | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Dołhańczuk-Śródka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.