Analiza i ocena jakości żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16.BTZL4-AOJZ |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Analiza i ocena jakości żywności |
Jednostka: | Wydział Przyrodniczo-Techniczny |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest: - zapoznanie studentów z metodami stosowanymi w analizie żywności do oceny jakości surowców, półproduktów, oraz produktów gotowych przemysłu spożywczego; - nabycie przez studenta podstawowych umiejętności obsługi standardowej aparatury i urządzeń wykorzystywanych w analizie i ocenie jakości żywności. |
Pełny opis: |
Treści wykładu obejmują: - Normy jakości żywności. - Zasady i metody pobierania i przygotowania prób do analiz. - Charakterystyka metod stosowanych w analizie żywności. - Metody oznaczania podstawowych składników żywności. - Metody oznaczania zanieczyszczeń żywności. - Metody oznaczania dodatków do żywności. - Ocena jakości surowców i produktów spożywczych. W ramach zajęć laboratoryjnych realizowane będą następujące tematy: Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium Analiza sensoryczna i ocena organoleptyczna żywności. Oznaczanie zawartości wody i suchej substancji w wybranych produktach spożywczych. Oznaczenie gęstości płynnych produktów spożywczych. Oznaczanie lepkości produktów spożywczych. Oznaczanie zawartości alkoholu. Oznaczanie kwasowości produktów spożywczych. Oznaczanie zawartości soli kuchennej. Oznaczanie zawartości tłuszczów. Oznaczenie zawartości popiołu i składników mineralnych. Badanie radioaktywności produktów spożywczych. Kolokwium. Omówienie przedłożonych sprawozdań. Zaliczenie przedmiotu. W ramach zajęć terenowych planowane są wyjazdy do zakładów/przedsiębiorstw prowadzących badania produktów spożywczych. |
Literatura: |
Podstawowa: Kumirska J., Gołębiowski M., Paszkiewicz M., Bychowska A.: Skrypt z ochrony środowiska: Analiza żywności, Wyd. Uniwersytetu Gdańskiego 2010. Borawska M.H., Markiewicz-Żukowska R., Naliwajko S. K., Socha K.: Skrypt do wybranych ćwiczeń z analizy żywności, Wydział farmaceutyczny z oddziałem medycyny laboratoryjnej Euroregionalne centrum farmacji Uniwersytet medyczny w Białymstoku, Białystok 2014. Jędryka T., Metody sensoryczne. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków 2001. Uzupełniająca: Klepacka M., Analiza żywności. Fundacja Rozwoju SGGW, Warszawa 1998. Drzazga B., Analiza techniczna w przemyśle spożywczym. Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1999. |
Efekty uczenia się: |
Student zna normy jakości żywności oraz zasady oceny i analizy jakości żywności. Student potrafi oznaczyć zawartość określonego składnika w danym produkcie żywnościowym a także posiada umiejętność prezentowania otrzymanych wyników analiz, posługując się specjalistycznym słownictwem typowym dla nauk przyrodniczych i technicznych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład problemowo-informacyjny z prezentacją multimedialną Zajęcia laboratoryjne Konsultacje organizowane w indywidualnych przypadkach. Obserwacja w terenie. Wykład - zaliczenie z oceną - zaliczenie pisemne – próg zaliczeniowy 60% Laboratorium - zaliczenie z oceną - aktywność na zajęciach oraz kolokwium, wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych – próg zaliczeniowy 60% Zajęcia terenowe - zaliczenie z oceną - raport dot. badań produktów spożywczych prowadzonych w odwiedzanych zakładach/przedsiębiorstwach. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.