Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Analiza i ocena jakości żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16.BTZL4-AOJZ
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Analiza i ocena jakości żywności
Jednostka: Wydział Przyrodniczo-Techniczny
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest:

- zapoznanie studentów z metodami stosowanymi w analizie żywności do oceny jakości surowców, półproduktów, oraz produktów gotowych przemysłu spożywczego;

- nabycie przez studenta podstawowych umiejętności obsługi standardowej aparatury i urządzeń wykorzystywanych w analizie i ocenie jakości żywności.

Pełny opis:

Treści wykładu obejmują:

- Normy jakości żywności.

- Zasady i metody pobierania i przygotowania prób do analiz.

- Charakterystyka metod stosowanych w analizie żywności.

- Metody oznaczania podstawowych składników żywności.

- Metody oznaczania zanieczyszczeń żywności.

- Metody oznaczania dodatków do żywności.

- Ocena jakości surowców i produktów spożywczych.

W ramach zajęć laboratoryjnych realizowane będą następujące tematy:

Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium

Analiza sensoryczna i ocena organoleptyczna żywności.

Oznaczanie zawartości wody i suchej substancji w wybranych produktach spożywczych.

Oznaczenie gęstości płynnych produktów spożywczych.

Oznaczanie lepkości produktów spożywczych.

Oznaczanie zawartości alkoholu.

Oznaczanie kwasowości produktów spożywczych.

Oznaczanie zawartości soli kuchennej.

Oznaczanie zawartości tłuszczów.

Oznaczenie zawartości popiołu i składników mineralnych.

Badanie radioaktywności produktów spożywczych.

Kolokwium.

Omówienie przedłożonych sprawozdań.

Zaliczenie przedmiotu.

W ramach zajęć terenowych planowane są wyjazdy do zakładów/przedsiębiorstw prowadzących badania produktów spożywczych.

Literatura:

Podstawowa:

Kumirska J., Gołębiowski M., Paszkiewicz M., Bychowska A.: Skrypt z ochrony środowiska: Analiza żywności, Wyd. Uniwersytetu Gdańskiego 2010.

Borawska M.H., Markiewicz-Żukowska R., Naliwajko S. K., Socha K.: Skrypt do wybranych ćwiczeń z analizy żywności, Wydział farmaceutyczny z oddziałem medycyny laboratoryjnej Euroregionalne centrum farmacji Uniwersytet medyczny w Białymstoku, Białystok 2014.

Jędryka T., Metody sensoryczne. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków 2001.

Uzupełniająca:

Klepacka M., Analiza żywności. Fundacja Rozwoju SGGW, Warszawa 1998.

Drzazga B., Analiza techniczna w przemyśle spożywczym. Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1999.

Efekty uczenia się:

Student zna normy jakości żywności oraz zasady oceny i analizy jakości żywności.

Student potrafi oznaczyć zawartość określonego składnika w danym produkcie żywnościowym a także posiada umiejętność prezentowania otrzymanych wyników analiz, posługując się specjalistycznym słownictwem typowym dla nauk przyrodniczych i technicznych.

Metody i kryteria oceniania:

Wykład problemowo-informacyjny z prezentacją multimedialną

Zajęcia laboratoryjne

Konsultacje organizowane w indywidualnych przypadkach.

Obserwacja w terenie.

Wykład - zaliczenie z oceną - zaliczenie pisemne – próg zaliczeniowy 60%

Laboratorium - zaliczenie z oceną - aktywność na zajęciach oraz kolokwium, wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych – próg zaliczeniowy 60%

Zajęcia terenowe - zaliczenie z oceną - raport dot. badań produktów spożywczych prowadzonych w odwiedzanych zakładach/przedsiębiorstwach.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www5-8 (2024-11-08)