Higiena produkcji
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16.BTZL4-HP |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Higiena produkcji |
Jednostka: | Wydział Przyrodniczo-Techniczny |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania: | |
Skrócony opis: |
Zapoznanie z wiedzą w zakresie jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności i leków. Zapoznanie z podstawowymi metodami określania stanu higieniczno- sanitarnego oraz wskaźnikami higieny w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Wykształcenie umiejętności oceny ryzyka |
Pełny opis: |
Treści kształcenia - wykłady: Zagrożenia mikrobiologiczne dla prawidłowego przebiegu procesów produkcyjno-przetwórczych. Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym Współczesne metody utrwalania żywności Mycie i dezynfekcja. Środki myjące i dezynfekujące. Oporność drobnoustrojów na działanie preparatów dezynfekcyjnych Powstawanie i znaczenie biofilmu w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym Ocena stanu higienicznego wody i powietrza. Dezynfekcja wody i powietrza Mikroflora powierzchni produkcyjnych oraz elementów konstrukcyjnych Zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji żywności i leków/parafarmaceutyków. Analiza zagrożeń i ryzyka w łańcuchu żywnościowym Opakowania a jakość żywności. Systemy pakowania a zanieczyszczenia produktów spożywczych Wpływ parametrów technologiczno-przechowalniczych na jakość mikrobiologiczną produktów spożywczych Higiena pracowników. Odzież ochronna. Zasady prowadzenia kontroli sanitarnej. Prawodawstwo z zakresu higieny produkcji. Prawodawstwo UE Treści kształcenia - laboratoria: Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium. Przygotowanie próbek, podłoży mikrobiologicznych oraz sprzętu laboratoryjnego Mycie i dezynfekcja. Środki myjące i dezynfekujące. Ocena działania środków konserwujących i dezynfekcyjnych na wzrost grzybów i bakterii. Wpływ wybranych czynników fizycznych na rozwój mikroorganizmów Metody oceny adhezji i tworzenia biofilmu. Skład mikrobiologiczny biofilmu Badanie stanu higienicznego wody i powietrza Ocena wpływ parametrów fizyko-chemicznych na przeżywalność mikroorganizmów w produktach spożywczych Analiza mikrobiologiczna powierzchni oraz elementów konstrukcyjnych. Opakowania a jakość produktu. Systemy pakowania a zanieczyszczenia produktów Korozja mikrobiologiczna. Rozkład produktów żywnościowych i leków – oznaczanie aktywności enzymatycznej wybranych grup drobnoustrojów |
Literatura: |
Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa 2012 Parnowska W.: Mikrobiologia farmaceutyczna. Problemy produkcji i kontroli leków. PZWL, Warszawa 2005 Mazurek A., Fijałek Z., Gałka J., Mroczek Z., M. Woźniak M.: Poradnik GMP, Dobra praktyka wytwarzania środków farmaceutycznych i materiałów medycznych. Polfarmed. 1999 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Ma wiedzę w zakresie jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności i leków Zna metody określania stanu higieniczno- sanitarnego oraz wskaźniki higieny w produkcji żywności i leków Umiejętności: Potrafi przeprowadzić ocenę ryzyka z użyciem metod monitorowania mikrobiologicznego środowiska produkcyjnego Potrafi wyizolować mikroorganizmy będące wskaźnikami stanu higieniczno-sanitarnego wybranych produktów i środowiska produkcyjnego Potrafi zorganizować i ocenić stanowisko pracy z uwzględnieniem ryzyka i obowiązujących przepisów prawnych Kompetencje społeczne: Potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role Wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym |
Metody i kryteria oceniania: |
Aktywność, zaangażowanie, przestrzeganie zasad BHP na zajęciach laboratoryjnych . Wykonanie ćwiczenia laboratoryjnego. Sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych. Średnia ważona ocen formujących (laboratorium) Test z treści wykładów |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.