Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Higiena produkcji

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16.BTZL4-HP
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Higiena produkcji
Jednostka: Wydział Przyrodniczo-Techniczny
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania:


Skrócony opis:

Zapoznanie z wiedzą w zakresie jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności i leków.

Zapoznanie z podstawowymi metodami określania stanu higieniczno- sanitarnego oraz wskaźnikami higieny w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Wykształcenie umiejętności oceny ryzyka

Pełny opis:

Treści kształcenia - wykłady:

Zagrożenia mikrobiologiczne dla prawidłowego przebiegu procesów produkcyjno-przetwórczych. Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym

Współczesne metody utrwalania żywności

Mycie i dezynfekcja. Środki myjące i dezynfekujące. Oporność drobnoustrojów na działanie preparatów dezynfekcyjnych

Powstawanie i znaczenie biofilmu w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym

Ocena stanu higienicznego wody i powietrza. Dezynfekcja wody i powietrza

Mikroflora powierzchni produkcyjnych oraz elementów konstrukcyjnych

Zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji żywności i leków/parafarmaceutyków. Analiza zagrożeń i ryzyka w łańcuchu żywnościowym

Opakowania a jakość żywności. Systemy pakowania a zanieczyszczenia produktów spożywczych

Wpływ parametrów technologiczno-przechowalniczych na jakość mikrobiologiczną produktów spożywczych

Higiena pracowników. Odzież ochronna. Zasady prowadzenia kontroli sanitarnej. Prawodawstwo z zakresu higieny produkcji. Prawodawstwo UE

Treści kształcenia - laboratoria:

Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium. Przygotowanie próbek, podłoży mikrobiologicznych oraz sprzętu laboratoryjnego

Mycie i dezynfekcja. Środki myjące i dezynfekujące. Ocena działania środków konserwujących i dezynfekcyjnych na wzrost grzybów i bakterii. Wpływ wybranych czynników fizycznych na rozwój mikroorganizmów

Metody oceny adhezji i tworzenia biofilmu. Skład mikrobiologiczny biofilmu

Badanie stanu higienicznego wody i powietrza

Ocena wpływ parametrów fizyko-chemicznych na przeżywalność mikroorganizmów w produktach spożywczych

Analiza mikrobiologiczna powierzchni oraz elementów konstrukcyjnych. Opakowania a jakość produktu. Systemy pakowania a zanieczyszczenia produktów

Korozja mikrobiologiczna. Rozkład produktów żywnościowych i leków – oznaczanie aktywności enzymatycznej wybranych grup drobnoustrojów

Literatura:

Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa 2012

Parnowska W.: Mikrobiologia farmaceutyczna. Problemy produkcji i kontroli leków. PZWL, Warszawa 2005

Mazurek A., Fijałek Z., Gałka J., Mroczek Z., M. Woźniak M.: Poradnik GMP, Dobra praktyka wytwarzania środków farmaceutycznych i materiałów medycznych. Polfarmed. 1999

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Ma wiedzę w zakresie jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności i leków

Zna metody określania stanu higieniczno- sanitarnego oraz wskaźniki higieny w produkcji żywności i leków

Umiejętności:

Potrafi przeprowadzić ocenę ryzyka z użyciem metod monitorowania mikrobiologicznego środowiska produkcyjnego

Potrafi wyizolować mikroorganizmy będące wskaźnikami stanu higieniczno-sanitarnego wybranych produktów i środowiska produkcyjnego

Potrafi zorganizować i ocenić stanowisko pracy z uwzględnieniem ryzyka i obowiązujących przepisów prawnych

Kompetencje społeczne:

Potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role

Wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym

Metody i kryteria oceniania:

Aktywność, zaangażowanie, przestrzeganie zasad BHP na zajęciach laboratoryjnych . Wykonanie ćwiczenia laboratoryjnego. Sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych. Średnia ważona ocen formujących (laboratorium)

Test z treści wykładów

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www3-8 (2024-11-08)