Biotechnologia w produkcji roślinnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16.RPZ-BPR |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia w produkcji roślinnej |
Jednostka: | Wydział Przyrodniczo-Techniczny |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Skrócony opis: |
Zaznajomienie z praktycznym zastosowaniem mikrobiologii, genetyki, biologii molekularnej i inżynierii genetycznej w do-skonaleniu produkcji roślinnej. Przedstawienie podstaw biologicznych leżących u źródeł biotechnologii w produkcji roślin-nej. Rośliny jako źródło substancji specyficznych dla przemysłu farmaceutycznego, kosmetycznego, spożywczego. Kierunki prac w doskonaleniu roślin - stres abiotyczny, ochrona roślin, poprawa jakości, pozyskiwanie substancji, pozyskiwanie biomasy. |
Pełny opis: |
Treści programowe A. Problematyka wykładu: Rośliny o nowych cechach i transgeniczne. Transgeneza roślin metodami wektorowymi i bezwek-torowymi. Mikoryzacja – biologia, znaczenie biologiczne i praktyczne, przykłady, zastosowania praktyczne. Biologiczne meto-dy ochrony roślin przed patogenami i szkodnikami. Nasiona pobudzane. Sztuczne nasiona. Biotechnologie w hodowli roślin. Elementy przechowalnictwa płodów rolnych. B. Problematyka seminarium: rozszerzenie treści wykładowych – dyskusja. Przykłady praktyczne dotyczące treści wykłado-wych – omówienie. Uregulowania prawne w zakresie biotechnologii. |
Literatura: |
Wykaz literatury A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu): A.1. wykorzystywana podczas zajęć: 1. Christou P., Klee H. (eds), Handbook of plant biotechnology, John Wiley and Sons, Ltd, 2005 2. Publikacje naukowe z zakresu tematyki zajęć A.2. studiowana samodzielnie przez studenta: 1. Malepszy S. (red.). Biotechnologia roślin. Wydawnictwo Naukowe PWN, Wydanie II. zmienione, Warszawa 2009 2. Skucińska B. Przewodnik do ćwiczeń z roślinnych kultur in vitro. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Wydanie I., Kraków 2008 3. Michalczyk D. (red.). Wykłady i ćwiczenia z roślinnych kultur in vitro, http://www.wbp.olsztyn.pl/~krist/skrypt/start.php B. Literatura uzupełniająca 1. Biotechnologia roślin. Wydawnictwo Naukowe PWN, Wydanie II. zmienione, Warszawa 2009 2. Publikacje naukowe np.: Applied Biology, Plant Biotechnology, Plant Cell Tissue and Organ Culture; Plant Science |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W1 opisuje praktyczne zastosowania mikrobiologii, biologii molekularnej i innych metod biologicznych w ulepszaniu produkcji roślinnej Umiejętności U1 ocenia krytycznie biotechnologie stosowane w produkcji roślinnej – ochronie roślin, ulepszaniu jakości roślin, pozyskiwaniu substancji U2 wskazuje kierunek doboru metody biotechnologicznej dla oczekiwanego rezultatu U3 korzysta z materiałów źródłowych i osiągnięć naukowych Kompetencje społeczne (postawy) K1 rozumie znaczenie ustawicznego aktualizowania i poszerzania wiedzy |
Metody i kryteria oceniania: |
A. Sposób zaliczenia • zaliczenie z oceną (W) • zaliczenie z oceną (S) B. Formy zaliczenia: • W - dłuższa wypowiedź pisemna: pytania otwarte • S - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych otrzymywanych w trakcie trwania semestru; zaliczenie końcowe C. Podstawowe kryteria: W: Ocena końcowa z wykładu zostanie ustalona na podstawie uzyska-nej liczby punktów wg zasady: na ocenę dostateczną: uzyskanie przez studenta powyżej 60% punktów na ocenę dobrą: uzyskanie przez studenta powyżej 75% punktów na ocenę bardzo dobrą: uzyskanie przez studenta powyżej 90% punk-tów S: ocena końcowa z seminarium zostanie ustalona jako średnia z ocen cząstkowych i oceny końcowej. Skala ocen j.w. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.