Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekonomika i organizacja produkcji

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16.RPZ-EOPB-12
Kod Erasmus / ISCED: 06.9 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0719) Inżynieria i technika Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Ekonomika i organizacja produkcji
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zapoznanie z podstawowymi pojęciami i terminami ekonomicznymi związanymi z rolnictwem i produkcją żywności i gospodarowaniem w biotechnologii.

Zwrócenie uwagi na znaczenie rolnictwa w kształtowaniu równowagi rynkowej i zapoznanie z relacjami pomiędzy podmiotami gospodarującymi w gospodarce;

Zapoznanie z instrumentami regulacji rynków rolnych w aspekcie prawnym, społecznym i ekonomicznym, ze Wspólną Polityką Rolną oraz problemami Polskiego rolnictwa;

Zaznajomienie ze wskaźnikami działalności gospodarczej w rolnictwie i produkcji żywności oraz wskaźnikami analizy ekonomiczno-finansowej przedsiębiorstwa i gospodarstwa rolnego.

Pełny opis:

Problematyka wykładu: Wprowadzenie – Mechanizm rynkowy; znaczenie i podstawowe zjawiska z nim związane; popyt, podaż, równowaga rynkowa. Ceny minimalne, maksymalne. Elastyczność popytu i podaży cenowa i dochodowa, opłacalność produkcji. Czynniki produkcji w rolnictwie. Czynniki produkcji w przemyśle przetwórczym. .Kierowanie i zarządzanie działalnością gospodarstwa rolnego i przedsiębiorstw przemysłu przetwórczego. Rachunek ekonomiczny w rolnictwie i produkcji żywności. Agrobiznes. Założenia Wspólnej Polityki Rolnej. Wspólna Polityka Rolna po 2013 roku. Instrumenty regulacji na poszczególnych rynkach rolnych – jako instrument wsparcia sektora rolnego. Interwencjonizm państwa. Cenowe instrumenty regulacji rynków rolnych. Poza cenowe instrumenty regulacyjne. Wsparcie rozwoju obszarów wiejskich.

Literatura:

Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu):

A.1. wykorzystywana podczas zajęć

• Duraj J.; Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa, PWE, Warszawa 2002

• Fereniec J.; Ekonomika i organizacja rolnictwa, KEY TEXT, Warszawa 1999

• Jeżyńska B.; Producent rolny jako przedsiębiorca, Lublin 2008

• Rembisz W.; Mikroekonomiczne podstawy dochodów producentów rolnych, Wyd. Wizja Press, Warszawa 2007

A.2. studiowana samodzielnie przez studenta

Jw.

B. Literatura uzupełniająca

• Begg D., Fischer S., Dornbusch R.; Mikroekonomia. PWE, Warszawa 2008

• Czyżewski A., Henisz-Matuszczak A.; Rolnictwo Unii Europejskiej i Polski. Studium porównawcze struktur wytwórczych i regulatorów rynków rolnych, Wydawnictwo AE, Poznań 2004

• Duraj J. Papiernik-Wojdera M. Przedsiębiorczość i innowacyjność , Warszawa 2010

• Goraj L., Mańko S.: Rachunkowość i analiza w indywidualnym gospodarstwie rolnym. Warszawa 2011

• Jerzak M.A., Czyżewski A. (red.); Ekonomiczne uwarunkowania wykorzystania rynkowych narzędzi stabilizacji cen i zarządzania ryzykiem, Wydawnictwo AR, Poznań 2006

• Ocena wpływu Wspólnej Polityki Rolnej na rynki rolne, red. Mroczek R., Wyd. IERiGŻ, Warszawa 2009

• Wiśniewska M., Malinowska E.; Zarządzanie jakością żywności. Systemy, koncepcje, instrumenty Warszawa 2011

Efekty uczenia się:

Wiedza

W1 rozpoznaje podstawowe terminy i procesy ekonomiczne specyfiki rolnictwa oraz zna podstawowe prawa i zasady ekonomii, ekonomiki i organizacji produkcji w biotechnologii rolnictwa i produkcji żywności

W2 wskazuje najważniejsze instrumenty regulacji rynków rolnych i ich cechy w oddziaływaniu na rolnictwo i przemysł przetwórstwa spożywczego

W3 przedstawia źródła dochodów i koszty w rolnictwie oraz wskazuje podział wyniku finansowego przedsiębiorstwa

W4 objaśnia powiązania między obszarami i funkcjami zarządzania w przedsiębiorstwach i jednostkach organizacyjnych agrobiznesu

Umiejętności

U1 interpretuje informacje dotyczących zdarzeń i procesów gospodarczych w rolnictwie i produkcji żywności oraz określa ekonomiczne i społeczne aspekty biotechnologii w polskim rolnictwie i produkcji żywności

U2 identyfikuje wskaźniki działalności finansowej dotyczące gospodarstwa i przedsiębiorstwa oraz instrumenty regulacji rynków rolnych w aspekcie prawnym, społecznym i ekonomicznym do zwiększenia efektywności prowadzonej działalności produkcyjnej

U3 rozróżnia składniki majątku (aktywów) i źródła ich finansowania w gospodarstwie rolnym i w przedsiębiorstwie produkcji żywności, oblicza, analizuje i interpretuje uzyskane wyniki (dochody, koszty) i wskaźniki analizy ekonomiczno-finansowej

Kompetencje społeczne (postawy)

K1 wykazuje cechy świadomego i racjonalnego konsumenta

K2 potrafi przewidzieć skutki społeczne, gospodarcze i ekologiczne podejmowanych decyzji gospodarczych w szczególności dotyczące rolnictwa i produkcji żywności w biotechnologii

K3 uwzględnia zasady organizacji p racy i zarządzania w różnych formach aktywności i w pracy zespołowej

Metody i kryteria oceniania:

Formy zaliczenia

• W – zaliczenie pisemne: test wielokrotnego wyboru z pytaniami (zadaniami) otwartymi

Podstawowe kryteria

W: wykazanie się wiedzą: warunkiem zaliczenia przedmiotu jest przedstawienie poprawnych odpowiedzi na sformułowane w formie pisemnej pytania. Pytania są punktowane. Do zaliczenia konieczne jest udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej połowę plus jeden, zagadnień poruszonych w pytaniach

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www3-8 (2024-11-08)