Ekonomika i organizacja produkcji
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16.RPZ-EOPB-12 |
Kod Erasmus / ISCED: |
06.9
|
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika i organizacja produkcji |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie z podstawowymi pojęciami i terminami ekonomicznymi związanymi z rolnictwem i produkcją żywności i gospodarowaniem w biotechnologii. Zwrócenie uwagi na znaczenie rolnictwa w kształtowaniu równowagi rynkowej i zapoznanie z relacjami pomiędzy podmiotami gospodarującymi w gospodarce; Zapoznanie z instrumentami regulacji rynków rolnych w aspekcie prawnym, społecznym i ekonomicznym, ze Wspólną Polityką Rolną oraz problemami Polskiego rolnictwa; Zaznajomienie ze wskaźnikami działalności gospodarczej w rolnictwie i produkcji żywności oraz wskaźnikami analizy ekonomiczno-finansowej przedsiębiorstwa i gospodarstwa rolnego. |
Pełny opis: |
Problematyka wykładu: Wprowadzenie – Mechanizm rynkowy; znaczenie i podstawowe zjawiska z nim związane; popyt, podaż, równowaga rynkowa. Ceny minimalne, maksymalne. Elastyczność popytu i podaży cenowa i dochodowa, opłacalność produkcji. Czynniki produkcji w rolnictwie. Czynniki produkcji w przemyśle przetwórczym. .Kierowanie i zarządzanie działalnością gospodarstwa rolnego i przedsiębiorstw przemysłu przetwórczego. Rachunek ekonomiczny w rolnictwie i produkcji żywności. Agrobiznes. Założenia Wspólnej Polityki Rolnej. Wspólna Polityka Rolna po 2013 roku. Instrumenty regulacji na poszczególnych rynkach rolnych – jako instrument wsparcia sektora rolnego. Interwencjonizm państwa. Cenowe instrumenty regulacji rynków rolnych. Poza cenowe instrumenty regulacyjne. Wsparcie rozwoju obszarów wiejskich. |
Literatura: |
Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu): A.1. wykorzystywana podczas zajęć • Duraj J.; Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa, PWE, Warszawa 2002 • Fereniec J.; Ekonomika i organizacja rolnictwa, KEY TEXT, Warszawa 1999 • Jeżyńska B.; Producent rolny jako przedsiębiorca, Lublin 2008 • Rembisz W.; Mikroekonomiczne podstawy dochodów producentów rolnych, Wyd. Wizja Press, Warszawa 2007 A.2. studiowana samodzielnie przez studenta Jw. B. Literatura uzupełniająca • Begg D., Fischer S., Dornbusch R.; Mikroekonomia. PWE, Warszawa 2008 • Czyżewski A., Henisz-Matuszczak A.; Rolnictwo Unii Europejskiej i Polski. Studium porównawcze struktur wytwórczych i regulatorów rynków rolnych, Wydawnictwo AE, Poznań 2004 • Duraj J. Papiernik-Wojdera M. Przedsiębiorczość i innowacyjność , Warszawa 2010 • Goraj L., Mańko S.: Rachunkowość i analiza w indywidualnym gospodarstwie rolnym. Warszawa 2011 • Jerzak M.A., Czyżewski A. (red.); Ekonomiczne uwarunkowania wykorzystania rynkowych narzędzi stabilizacji cen i zarządzania ryzykiem, Wydawnictwo AR, Poznań 2006 • Ocena wpływu Wspólnej Polityki Rolnej na rynki rolne, red. Mroczek R., Wyd. IERiGŻ, Warszawa 2009 • Wiśniewska M., Malinowska E.; Zarządzanie jakością żywności. Systemy, koncepcje, instrumenty Warszawa 2011 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W1 rozpoznaje podstawowe terminy i procesy ekonomiczne specyfiki rolnictwa oraz zna podstawowe prawa i zasady ekonomii, ekonomiki i organizacji produkcji w biotechnologii rolnictwa i produkcji żywności W2 wskazuje najważniejsze instrumenty regulacji rynków rolnych i ich cechy w oddziaływaniu na rolnictwo i przemysł przetwórstwa spożywczego W3 przedstawia źródła dochodów i koszty w rolnictwie oraz wskazuje podział wyniku finansowego przedsiębiorstwa W4 objaśnia powiązania między obszarami i funkcjami zarządzania w przedsiębiorstwach i jednostkach organizacyjnych agrobiznesu Umiejętności U1 interpretuje informacje dotyczących zdarzeń i procesów gospodarczych w rolnictwie i produkcji żywności oraz określa ekonomiczne i społeczne aspekty biotechnologii w polskim rolnictwie i produkcji żywności U2 identyfikuje wskaźniki działalności finansowej dotyczące gospodarstwa i przedsiębiorstwa oraz instrumenty regulacji rynków rolnych w aspekcie prawnym, społecznym i ekonomicznym do zwiększenia efektywności prowadzonej działalności produkcyjnej U3 rozróżnia składniki majątku (aktywów) i źródła ich finansowania w gospodarstwie rolnym i w przedsiębiorstwie produkcji żywności, oblicza, analizuje i interpretuje uzyskane wyniki (dochody, koszty) i wskaźniki analizy ekonomiczno-finansowej Kompetencje społeczne (postawy) K1 wykazuje cechy świadomego i racjonalnego konsumenta K2 potrafi przewidzieć skutki społeczne, gospodarcze i ekologiczne podejmowanych decyzji gospodarczych w szczególności dotyczące rolnictwa i produkcji żywności w biotechnologii K3 uwzględnia zasady organizacji p racy i zarządzania w różnych formach aktywności i w pracy zespołowej |
Metody i kryteria oceniania: |
Formy zaliczenia • W – zaliczenie pisemne: test wielokrotnego wyboru z pytaniami (zadaniami) otwartymi Podstawowe kryteria W: wykazanie się wiedzą: warunkiem zaliczenia przedmiotu jest przedstawienie poprawnych odpowiedzi na sformułowane w formie pisemnej pytania. Pytania są punktowane. Do zaliczenia konieczne jest udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej połowę plus jeden, zagadnień poruszonych w pytaniach |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.