Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Język obcy w biotechnologii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16.RPZ-JOB
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Język obcy w biotechnologii
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Ogólne zapoznanie z gramatyką zdań podrzędnych i innych złożonych konstrukcji zdaniowych. Rozumienie długich i złożonych tekstόw oraz wypowiedzi ustnych z zakresu biotechnologii w rolnictwie i produkcji żywności. Wykształcenie umiejętności używania języka angielskiego w kontaktach zawodowych – wypowiedź ustna oraz pisemna.

Pełny opis:

Problematyka konwersatorium: Gramatyka - zdania podrzędne: podmiotowe, orzeczeniowe, dopełniające, przydawkowe, warunkowe, okolicznikowe czasu, okolicznikowe miejsca, okolicznikowe przyczyny, okolicznikowe sposobu, okolicznikowe porόwnawcze, okolicznikowe skutkowe, okolicznikowe ustępcze, okolicznikowe celu; konstrukcje zastępujące zdania podrzędne; mowa zależna, następstwo czasów; tryby warunkowe. Zagadnienia tematyczne – elementy genetyki, biologii molekularnej, mikrobiologii, biologii komόrki, biochemii, enzymologii i biofizyki w biotechnologii w rolnictwie i produkcji żywności.

Literatura:

A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć:

A.1. wykorzystywana podczas zajęć: 1. Gramatyka angielska w ćwiczeniach. A. Prejbisz, B. Jasińska, S. Kryński, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Waszawa. 2. Tomorrow’s Table. Organic farming, Genetics, and Future of Foods. P.C. Ronald, R.W. Adamchak. Oxford University Press, 2008.

A.2. studiowana samodzielnie przez studenta: Język angielski. Repetytorium gramatyki z ćwiczeniami. B. Jasińska, J. Jaślan, M. Woytowicz-Neymann. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

B. Literatura uzupełniająca

B.1. From maturity to value-added innovation: lessons from the pharmaceutical and agro-biotechnology industries. J. Mittra, J. Tait, D. Wield. Trends in Biotechnology 29,2011,105-109.

B.2. Drought tolerance through biotechnology: improving translation from the laboratory to farmers’ field. J. Deikman, M. Petracek, J.E. Heard. Curr. Opin. Biotechnol. 23,2012,243-250.

Efekty uczenia się:

Wiedza

W1: wymienia i wyjaśnia zdania podrzędne i inne złożone konstrukcji zdaniowe

W2: definiuje i rozumie klasyfikację i nomenklaturę (w tym w języku angielskim) stosowanej w gramatyce zdań złożonych

W3: tłumaczy w języku angielskim procesy stosowane w biotechnologii w rolnictwie i produkcji żywności

W4: identyfikuje i charakteryzuje w języku angielskim problemy oraz wyzwania współczesnej biotechnologii w rolnictwie i produkcji żywności

Umiejętności

U1: posługuje się językiem angielskim w zakresie biotechnologii w rolnictwie i produkcji żywności

U2: posiada umiejętność zdobywania informacji w języku angielskim, zarówno ze źródeł pierwotnych, jak i wtórnych; formułuje wypowiedź ustną i pisemną w języku angielskim

U3: prezentuje w języku angielskim zagadnienia w formie pisemnej i ustnej w zakresie biotechnologii w rolnictwie i produkcji żywności; posługuje się specjalistycznym słownictwem typowym dla nauk przyrodniczych i technicznych

Kompetencje społeczne (postawy)

K1: rozumie potrzeby ciągłego dokształcania w zakresie biotechnologii w rolnictwie i produkcji żywności

K2: rozumie i docenia potrzebę systematyczności i rzetelności przy realizacji zadań a tym samym swojej odpowiedzialności; rozumie potrzebę systematycznego zapoznawania się z czasopismami naukowymi

Metody i kryteria oceniania:

Formy zaliczenia

K - zaliczenie ustne: przedstawienie własnego opracowania zadanego tematu

Podstawowe kryteria

K: poziom merytoryczny i zakres wyczerpania tematu, poprawny dobór piśmiennictwa, oryginalność prezentacji, rozumienie używanych pojęć, umiejętność podjęcia dyskusji i stosowania argumentacji

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-8 (2024-11-08)