Technologie fermentacyjne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16.RPZ-TF |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Technologie fermentacyjne |
Jednostka: | Wydział Przyrodniczo-Techniczny |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie z zastosowaniem technologii fermentacyjnych w rolnictwie i przemyśle spożywczym; Wykształcenie umiejętności praktycznego zastosowania technologii fermentacyjnych; Wykształcenie umiejętności projektowania i planowania procesu fermentacyjnego. |
Pełny opis: |
Problematyka wykładu: Ogólna charakterystyka procesów fermentacyjnych. Najważniejsze procesy i operacje jednostkowe w procesach fermentacyjnych. Zasady technologiczne. Źródła i kryteria doboru mikroorganizmów. Sterowanie metabolizmem. Procesy fermentacyjne w przemyśle mleczarskim, owocowo-warzywnym i mięsnym oraz w piekarstwie, browarnictwie i winiarstwie. Produkcja kiszonek rolniczych. Technologia produkcji kwasów organicznych i aminokwasów przez drobnoustroje. Biogaz pozyskiwany w procesie fermentacji mokrej i suchej. Problematyka seminarium: Technologia produkcji mlecznych napojów fermentowanych na przykładzie firmy Zott, Technologie fermentacyjne wykorzystywane w produkcji drożdży prasowanych w Lesaffre Polska S.A. w Wołczynie. Tradycyjna technologia produkcji piwa w Browarze Namysłów. Nastawy winiarskie – obliczenia. Gorzelnictwo i wyroby spirytusowe – obliczenia zestawów. |
Literatura: |
Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu): A.1. wykorzystywana podczas zajęć 1. Bednarski W., Fieduk J.: Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa, 2007 2. Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa, 2007 3. Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011 A.2. studiowana samodzielnie przez studenta 1. Bonin S., Wzorek W.: Wybrane zagadnienia z technologii winiarstwa. Wyd. SGGW, Warszawa 2005 2. Libudzisz Z., Walczak P., Bardowski J.: Bakterie fermentacji mlekowe. Klasyfikacja, metabolizm, genetyka, wykorzystanie. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2004 B. Literatura uzupełniająca 1. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa, 2008 2. Chmiel A.: Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa, 1998 3. Dłużewski M., Dłużewska A.: Technologia żywności. WSiP, Warszawa 2008 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W1 opisuje złożone zjawiska i procesy przyrodnicze W2 wykazuje się wiedzę z zakresu tych nauk ścisłych, z którymi związana jest biotechnologia (w szczególności biofizyki, chemii, biochemii, mikrobiologii) W3 wykazuje się wiedzę w zakresie aktualnie dyskutowanych w literaturze kierunkowej problemów w procesach fermentacyjnych W4 wykazuje się wiedzę w zakresie zasad planowania badań z wykorzystaniem technik i narzędzi badawczych stosowanych w procesach fermentacyjnych Umiejętności U1 biegle wykorzystuje literaturę naukową z zakresu technologii fermentacyjnych, w języku polskim; czyta ze zrozumieniem skomplikowane teksty naukowe w języku angielskim. Poddaje krytycznej analizie i selekcji informacje, zwłaszcza ze źródeł elektronicznych U 2 planuje i wykonuje zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego U 3 zbiera i interpretuje dane empiryczne oraz na tej podstawie formułuje odpowiednie wnioski, zna procesy jednostkowe w produkcji żywności U 4 prezentuje umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w zakresie prac badawczych z wykorzystaniem różnych środków komunikacji werbalnej Kompetencje społeczne (postawy) K 1 rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób K 2 potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role K 3 rozumie potrzebę systematycznego zapoznawania się z czasopismami naukowymi i popularnonaukowymi, podstawowymi dla technologii fermentacyjnych, w celu poszerzania i pogłębiania wiedzy |
Metody i kryteria oceniania: |
Formy zaliczenia • W – kolokwium całościowe w formie testu • S – przygotowanie projektów, prezentacja projektu Podstawowe kryteria W: wykazanie się wiedzą z treści wykładów i udzielenie odpowiedzi na co najmniej 60% zagadnień poruszanych w pytaniach S: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie uzyskanych ocen cząstkowych: - kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie projektów - umiejętność rozwiązywania zadań - aktywny udział w dyskusji |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.