Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zarządzanie jakością w biotechnologii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16.RPZ-ZJB-12
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Zarządzanie jakością w biotechnologii
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zapoznanie z zakresami znaczeniowymi i ewolucją pojęcia jakości; z polskimi i międzynarodowymi normami jakości; z instytucjami wdrażającymi, promującymi i rozwijającymi normy na poziomie krajowym i międzynarodowym; ze specyfiką kontynentalno-regionalną wdrażania i upowszechniania norm jakości; zapoznanie ze standardami norm jakości.

Pełny opis:

Problematyka wykładu: Zdefiniowanie podstawowych pojęć. Rozwój wiedzy o jakości. Koncepcja Total Quality Management. Normalizacja i normy w zarządzaniu jakością. Planowanie jakości oraz koszty jakości. Normy serii ISO 9000. Dokumentacja systemy jakości w przedsiębiorstwie. Certyfikacja systemu jakości. Audyt systemy jakości. System zarządzania środowiskiem i bezpieczeństwem pracy w przedsiębiorstwie – normy ISO 14000. Wybrane branżowe standardy zarządzania jakością.

Literatura:

Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu):

A.1. wykorzystywana podczas zajęć

• E. Deming, Wyjście z kryzysu, WNT, Warszawa 1982

• L. Wasilewski, Podstawy zarządzania jakością, Wyd. Wyższej Szkoła Przedsiębiorczości i Zarządzania im. L. Koźmińskiego, Warszawa 1998

• R. Karaszewski, TQM, TNOiK, Toruń 2001

• W. Ładoński, K. Szołtysek, Zarządzanie jakością, cz. 1, 2, 3, Wyd. Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław 2007

A.2. studiowana samodzielnie przez studenta

• M. Budzynowska, A. Ociepa, A. Gach (red.), Seria norm ISO - nowoczesne zarządzanie firmą, Verlag Dashofer, Warszawa 2011

B. Literatura uzupełniająca

• W.A. Shewhart, Statystyczne metody w kontroli jakości, PWN, Warszawa 1954

• M. Walton, The Deming Management Method, Perygeum Books, N. York, London 1988

• J.S. Oakland, Total Quality Management, Butterworth-Heinemann, Oxford 2003

Efekty uczenia się:

Wiedza

W1 zna systemy zarządzania jakością w produkcji żywności i biotechnologii rolniczej

W2 zna zasady bezpieczeństwa pracy w zawodzie biotechnologa

Umiejętności

U1 interpretuje ustawodawstwo z zakresu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie

U2 wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji

Kompetencje społeczne (postawy)

K1 stosuje systemy zarządzania jakością w biotechnologii

Metody i kryteria oceniania:

Formy zaliczenia

W – egzamin pisemny: test z pytaniami otwartymi

Podstawowe kryteria

W: wykazanie się wiedzą: do zdania egzaminu konieczne jest udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej połowę zagadnień poruszonych w pytaniach

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www5-8 (2024-11-08)