Zarządzanie jakością w biotechnologii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16.RPZ-ZJB-12 |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Zarządzanie jakością w biotechnologii |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie z zakresami znaczeniowymi i ewolucją pojęcia jakości; z polskimi i międzynarodowymi normami jakości; z instytucjami wdrażającymi, promującymi i rozwijającymi normy na poziomie krajowym i międzynarodowym; ze specyfiką kontynentalno-regionalną wdrażania i upowszechniania norm jakości; zapoznanie ze standardami norm jakości. |
Pełny opis: |
Problematyka wykładu: Zdefiniowanie podstawowych pojęć. Rozwój wiedzy o jakości. Koncepcja Total Quality Management. Normalizacja i normy w zarządzaniu jakością. Planowanie jakości oraz koszty jakości. Normy serii ISO 9000. Dokumentacja systemy jakości w przedsiębiorstwie. Certyfikacja systemu jakości. Audyt systemy jakości. System zarządzania środowiskiem i bezpieczeństwem pracy w przedsiębiorstwie – normy ISO 14000. Wybrane branżowe standardy zarządzania jakością. |
Literatura: |
Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu): A.1. wykorzystywana podczas zajęć • E. Deming, Wyjście z kryzysu, WNT, Warszawa 1982 • L. Wasilewski, Podstawy zarządzania jakością, Wyd. Wyższej Szkoła Przedsiębiorczości i Zarządzania im. L. Koźmińskiego, Warszawa 1998 • R. Karaszewski, TQM, TNOiK, Toruń 2001 • W. Ładoński, K. Szołtysek, Zarządzanie jakością, cz. 1, 2, 3, Wyd. Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław 2007 A.2. studiowana samodzielnie przez studenta • M. Budzynowska, A. Ociepa, A. Gach (red.), Seria norm ISO - nowoczesne zarządzanie firmą, Verlag Dashofer, Warszawa 2011 • B. Literatura uzupełniająca • W.A. Shewhart, Statystyczne metody w kontroli jakości, PWN, Warszawa 1954 • M. Walton, The Deming Management Method, Perygeum Books, N. York, London 1988 • J.S. Oakland, Total Quality Management, Butterworth-Heinemann, Oxford 2003 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W1 zna systemy zarządzania jakością w produkcji żywności i biotechnologii rolniczej W2 zna zasady bezpieczeństwa pracy w zawodzie biotechnologa Umiejętności U1 interpretuje ustawodawstwo z zakresu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie U2 wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji Kompetencje społeczne (postawy) K1 stosuje systemy zarządzania jakością w biotechnologii |
Metody i kryteria oceniania: |
Formy zaliczenia W – egzamin pisemny: test z pytaniami otwartymi Podstawowe kryteria W: wykazanie się wiedzą: do zdania egzaminu konieczne jest udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej połowę zagadnień poruszonych w pytaniach |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.